Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 139
  • Ескіз
    Документ
    Наукові засади розроблення продуктів з підвищеним вмістом білка в раціоні харчування військовослужбовців
    (2023) Маслійчук, Ольга Богданівна; Сімахіна, Галина Олександрівна; Науменко, Наталія Валентинівна
    Білкова складова є найдефіцитнішою у раціоні харчування військовослужбовців. Особливо актуальним є завдання споживання необхідної кількості білка для військовослуж- бовців, що мають підвищений ступінь фізичної активності в бойових діях. У статті проаналізовано наукові засади розроблення харчових продуктів з підвищеним вмістом білка в раціоні харчування військовослужбовців. Наведено білкові добавки відповідної класифікації та запропоновано наступний етап дослідження забезпечення раціону харчування військослужбовців у основних нутрієнтах
  • Ескіз
    Документ
    Нутриціологічне корегування та захист організму від радіоактивних ушкоджень
    (2024) Сімахіна, Галина Олександрівна; Науменко, Наталія Валентинівна; Грегірчак, Наталія Миколаївна; Науменко, Іван Юрійович
    На сьогодні доведено, що навіть малі дози постійно діючого радіоактивного опромінення можуть викликати легку форму променевої хвороби, зниження імунітету і негативні віддалені наслідки. Радіонукліди, які потрапили в організм людини, здатні накопичуватись у тканинах і органах, дуже повільно виводяться і спричинюють різноманітні захворювання, зокрема онкологічні. І в такій ситуації все більше уваги і в медицині, і в нутриціології приділяється профілактичним заходам захисту організму людини від радіоактивних ушкоджень, а пріоритетного значення набувають нутрієнти радіопротекторної та адаптогенної дії. Ці чинники визначають актуальність даної роботи, а практична реалізація такої профілактики пов’язана з розробленням та виробництвом функціональних харчових продуктів і дієтичних добавок на основі сировини з підвищеним вмістом радіопротекторів.
  • Ескіз
    Документ
    Дієтична добавка адаптогенної дії для екстремальних умов довкілля
    (2024) Сімахіна, Галина Олександрівна; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Науменко, Наталія Валентинівна; Побрусило, Марина Володимирівна
    У даній роботі створено дієтичну добавку на основі 5 лікарських рослин, показано їхню дію на різні органи та системи організму людини в екстремальних умовах життєдіяльності. Компоненти отриманої добавки широко розповсюджені на території України, тому вони будуть доступними за ціною для різних верств населення, а виробництво таких дієтичних добавок матиме значні переваги над імпортною продукцією цієї категорії товарів.
  • Ескіз
    Документ
    Ранжування кріопротекторів за ефективністю захисту біологічних структур від ушкоджень при низьких температурах
    (2024) Сімахіна, Галина Олександрівна
    У статті за результатами експериментальних досліджень науково обґрунтовано доцільність використання і ранжування різних кріопротекторів за 4-ма категоріями та спадним ефектом їх кріозахисту при заморожуванні культивованих сортів плодів і ягід: вишні (кісточкові плоди), малини (ягоди складні), смородини чорної (ягоди справжні). Наведені результати мають наукове і практичне значення і можуть бути використані в навчальному процесі, наукових дослідженнях при індивідуальному підборі найбільш ефективних кріопротекторів, а також для розширення спектру сполук із вираженими кріозахисними властивостями
  • Ескіз
    Документ
    Комбінована ресурсоефективна технологія заморожених плодово-ягідних напівфабрикатів
    (2023) Сімахіна, Галина Олександрівна; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна
    У нинішніх несприятливих умовах довкілля – роки пандемії Covid-19, воєнний стан – живі організми перебувають під постійним оксидантним стресом унаслідок дії вільних радикалів, реакційноздатних форм сполук кисню і прооксидантів, інших шкідливих чинників. І тому особливо важливою постає роль плодово-ягідної сировини як джерела сполук антиоксидантної дії – токоферолів, аскорбінової кислоти, фенольних сполук, каротиноїдів, ферментів, мікроелементів, ароматичних амінів тощо. Мета роботи – на основі теоретичних умовиводів та результатів експериментальних досліджень розробити універсальну технологічну схему отримання заморожених плодово-ягідних напівфабрикатів з різними модифікаціями та варіантами застосування штучного холоду і отриманням продукції, яка відповідає головним принципам харчування ХХІ століття – якість, безпека, ефективність. It is evident that all the live entities in current malignant environmental conditions (Covid-19 pandemic, military state) are exposed to constant oxidant stress due to the activity of free radicals, reactive forms of oxygen, prooxidants and other harmful factors. Therefore, the role of fruit and berry raw materials as the sources of antioxidant substances (tocopherols, ascorbic acid, phenol substances, carotenoids, enzymes, trace elements, aromatic amines, etc.) is gaining more importance. As a matter of fact, seasonality appears to be the conceptual disadvantage of fruit and berry raw materials .Hence the creation of reliable natural antioxidant protection for human body during the whole year is possible, providing that the raw is effectively preserved with maximal retention of all the valuable components of natural origin in the final products. Unfortunately, it is the antioxidant substances (primarily L-ascorbic acid) that undergo the utmost destruction, especially when it comes to berries with tender texture, like blueberries, raspberries or strawberries, which gets ruined in defrosting: in turn, it can result in the loss of cellular juice with antioxidants dissolved in it. Therefore, this work is aimed at improvement of the method to freeze fruit and berry cultures, which is the topical task oriented at the elaboration of multi-variant technology of high-quality frozen half products with proven expedience of selecting the certain freezing method, regarding the industrial conditions.
  • Ескіз
    Документ
    Вивчення побічних ефектів при подрібненні грибних напівфабрикатів
    (2023-12-30) Сімахіна, Галина Олександрівна; Камінська (Халапсіна), Світлана Владиславівна; Межубовський, Олександр Михайлович
    Теоретично обґрунтовано та експериментально підтверджено ряд побічних ефектів у вигляді позитивних хімічних змін, які відбуваються з біокомпонентами грибних напівфабрикатів при їх диспергуванні у дезінтеграторах. Використання методів механохімії та механоактивування викликає часткову деградацію високополімерів харчової клітковини грибів, підвищуючи харчову цінність її біокомпонентів та ступінь засвоєння живим організмом. A number of side effects in the form of positive chemical changes that occur with biocomponents of mushroom semi-finished products during their dispersion in disintegrators have been theoretically substantiated and experimentally confirmed. The use of methods of mechanochemistry and mechanoactivation causes partial degradation of high polymers of dietary fiber of mushrooms, increasing the nutritional value of its biocomponents and the degree of assimilation by the living organism.
  • Ескіз
    Документ
    Консервування плодово-ягідної сировини з використанням низьких температур та методів кріопротекції
    (2023) Сімахіна, Галина Олександрівна
    Основним результатом виконаного дослідження є встановлений експериментальним шляхом факт мінімізації втрат вітаміну С при заморожуванні, зберіганні та дефростації ягід за допомогою кріопротекції. Подальшими дослідженнями планується охопити ширший спектр рослинних об’єктів, у тому числі овочеву сировину, підвищити число придатних для використання ефективних кріопротекторів, вивчити механізм їхньої дії на формування дрібнокристалічного льоду, не агресивного щодо структур рослинних матеріалів, що дасть можливість цілеспрямовано впливати на цей процес. The experimentally stated fact of vitamin C loss minimization (due to cryoprotection during freezing, storage and defrosting of berries) is the main result of this research. The further studies would be aimed at the expansion of the plant objects range, including vegetables, the increase of a number of effective cryoprotectors to use in food industry, and the examination of their impact on formation of fine crystal ice that would not appear to be aggressive towards plant material structures, in order to influence this process purposefully.
  • Ескіз
    Документ
    Концептуальні засади розроблення нових харчових продуктів для військовослужбовців
    (2023) Сімахіна, Галина Олександрівна; Науменко, Наталія Валентинівна
    Мета цієї роботи полягає в тому, щоб, розглядаючи харчовий статус людини як ефективний профілактичний і лікувальний захід, з’ясувати основні завдання перед розробниками спеціальних харчових продуктів, які разом із медико-психологічними та еколого-гігієнічними засобами сприяли б підвищенню стійкості організму військових до негативних чинників, поліпшенню адаптаційних можливостей і загальної витривалості.
  • Ескіз
    Документ
    Контроль мікробіологічної безпеки продукції ресурсоефективних низькотемпературних технологій
    (2023) Сімахіна, Галина Олександрівна; Камінська (Халапсіна), Світлана Владиславівна
    Якість харчової продукції є однією з найскладніших і багатопланових категорій як для конкретного споживача, так і для підприємства-виробника, і в цьому випадку йдеться також про один із найважливіших чинників його конкурентоспроможності. Тому забезпечення відповідної якості контролю охоплює комплекс завдань, які необхідно вирішувати впродовж усього циклу створення харчової продукції на кожному етапі її виробництва, зокрема при використанні ресурсоефективних технологій. The quality of foodstuffs is one of the most complicated and many-faceted categories for both a certain consumer and the producer enterprise. In this case, it is possible to mention it as a factor of the product’s competitiveness. Therefore, providing the expedient quality control comprises an array of tasks to be solved during the entire cycle of food production on each of its stages, primarily with the usage of resource-effective technologies. According to the main statements of the State Standard of Ukraine, quality control is the process of checking the compliance of quality indices with the established requirements confirmed in technical and other normative documents. Important is also the prevention of defective item output: particularly, in technologies of quick-frozen plant half products, such a threat becomes essential on the final stage, which is defrosting. It is quite apparent that food products quality control is aimed, first of all, at achievement of their safety for the consumer. These conditions, upon implemented on updated food enterprises, can be provided on the base of HACCP system that, in process, would regard the analysis of all possible hazards (biological, physical or chemical) and accomplishment of the necessary corrections. The analysis of literary data and the results of our own research show that the most dangerous for the plant materials processed with resource-effective freezing technology is the biological constituent, conditioned by discrepancy of the raw with the requirements to microbiological purity and otherwise connected with the conditions of its growing, storage and transporting, as well as the specifications of its biochemical composition, defrostting technological parameters and so on. Henceforth, the purpose of this work is to identify the biological dangerous factors and then to determine the possible hazards in obtaining the quick-frozen fruit-and-vegetable half products, from selection of raw materials up to defrosting and sale of finished items
  • Ескіз
    Документ
    Обгрунтування складу високобілкового концентрату для супів швидкого приготування
    (2023) Сімахіна, Галина Олександрівна; Науменко, Наталія Валентинівна; Камінська (Халапсіна), Світлана Владиславівна; Межубовський, Олександр Михайлович
    У статті на основі літературних джерел та експериментальних досліджень обгрунтовано склад композиції з трьох рослинних мультикомпонентних джерел білка та отримати на її основі суп швидкого приготування з підвищеною білковою складовою. Розроблений напівфабрикат надає можливість розширити спектр оздоровчих продуктів, передусім для подолання білкового дефіциту, і забезпечити потребу організму людини в основних нутрієнтах відповідно до фізіологічних потреб. / In the article, based on literary sources and experimental studies, the composition of the composition of three vegetable multicomponent sources of protein is substantiated and based on it, a quick-cooking soup with an increased protein component is obtained. The developed semi-finished product provides an opportunity to expand the range of health products, primarily to overcome protein deficiency, and to ensure the human body's need for basic nutrients in accordance with physiological needs.