Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
23 результатів
Результати пошуку
Документ Підвищення харчової цінності хліба шляхом збагачення його рослинною білкововмісною сировиною(2021) Бажай-Жежерун, Світлана Андріївна; Береза-Кіндзерська, Людмила Василівна; Тогачинська, Ольга ВасилівнаПроведено порівняльну оцінку хімічного складу цільнозернового та конопляного борошна. Нами досліджено вплив конопляного борошна на інтенсивність бродіння тіста. Тісто замішували безопарним способом з цільнозернового борошна з частковою його заміною на конопляне борошно у кількості 5, 7, 10 %. Дріжджі додавали у кількості 2,5 %, сіль – 1,5 % від маси борошна. Відмічено позитивний вплив додавання збагачувача на процес газоутворення у тісті. Найвищі показники сумарного газоутворення мали зразки з вмістом збагачувача 7 та 10 %. Встановлено, що кислотність тіста і відповідно готових виробів із добавкою конопляного борошна змінювалась незначно – у межах 0,1-0,5 град. Для підвищення харчової цінності та поліпшення органолептичних показників готових виробів напівфабрикати посипали обрушеним насінням конопель, вміст якого у рецептурі складав 1,0 %. Доведено, що збагачення цільнозернового пшеничного хліба конопляним борошном та насінням не погіршують структуру пористості виробів. За умови внесення борошна конопель у кількості 5-10 %, та насіння у кількості 1 % до рецептури цільнозернового хліба, смак та аромат залишаються прийнятними, а також набувають приємного легкого відтінку збагачувача. Розраховано харчову та біологічну цінність хліба, збагаченого продуктами перероблення конопель. A comparative assessment of the chemical composition of whole grain and hemp flour was carried out. The dough was kneaded using a steamless method from whole grain flour with its partial replacement with hemp flour in the amount of 5, 7, 10%. Yeast was added in the amount of 2.5%, salt - 1.5% of the mass of flour. Samples with 7 and 10% enricher content had the highest rates of total gas formation. It was established that the acidity of the dough and, accordingly, finished products with the addition of hemp flour changed slightly - within 0.1-0.5 degrees. It has been proven that the enrichment of whole wheat bread with hemp flour and seeds does not worsen the porosity structure of the products. Provided that hemp flour is added in the amount of 5-10%, and seeds in the amount of 1% to the recipe of whole grain bread, the taste and aroma remain acceptable, and also acquire a pleasant light shade of the fortifier. The nutritional and biological value of bread enriched with hemp processing products was calculated.Документ Використання фіто екстрактів для підвищення харчової цінності зерна(2019) Бажай-Жежерун, Світлана Андріївна; Береза-Кіндзерська, Людмила Василівна; Солодко, Лілія Миколаївна; Тогачинська, Ольга ВасилівнаОбґрунтовано доцільність застосування водних екстрактів рослин, які містять фітонциди, для інтенсифікації накопичення вітамінів у процесі пророщування зерна. Досліджено, що водні екстракти часнику, цибулі насіння кропу, а також череди та ромашки мають позитивний біохімічний фон для активізації метаболічних процесів у зерновому організмі, що сприяє інтенсифікації синтезу біологічно активних речовин, зокрема вітамінів-антиоксидантів, вітамінів групи В, вітаміноподібних речовин тощо. Фітоекстракт шавлії інгібує показники фізіологічної повноцінності зерна. Доведено, що використання екстрактів часнику, цибулі та насіння кропу сприяє пригніченню росту мікроорганізмів у процесі пророщування зерна.Документ Процеси акумуляції та міграції міді в темно-сірому опідзоленому ґрунті(2019) Тогачинська, Ольга Василівна; Семенова, Олена Іванівна; Котинський, Андрій Валерійович; Ничик, Оксана Василівна; Кравченко, Ірина ЙосипівнаПоглиблено вивчено негативні наслідки взаємовпливу систем удобрення і захисту рослин на екотоксикологічний стан ґрунту. Висвітлено результати пресів акумуляції і міграції міді в генетичних горизонтах ґрунту під час впливу різних елемен¬тів технологій вирощування пшениці озимої. Показано накопичення міді у вегетативних і генеративних органах ґрунту та транслокацію їх переходу в зерно пшениці.Документ Науково-теоретичні основи отримання якісної й безпечної продукції рослинництва(2018) Тогачинська, Ольга Василівна; Семенова, Олена Іванівна; Котинський, Андрій ВалерійовичНауково й методологічно обґрунтовані й класифіковані основні критерії здійснення екологічної оцінки технологій вирощування сільськогосподарських культур за біохімічними, технологічними, фітосанітарними, санітарно-гігієнічними та кліматичними показниками. Установлений внесок кожного з критеріїв щодо впливу їх на технології вирощування сільськогосподарських культур і визначений пріоритетний ряд показників: кліматичні показники - рівень родючості Грунту - сортовий потенціал культури - фітосанітарний стан посівів - акумуляційні й міграційні процеси шкідливих речовин у Грунті й транслокаційні процеси токсикантів із Грунту в рослини - якість і безпечність продукції рослинництва - продуктивність - економічна ефективність. Scientifically methodologically substantiated and classified the main criteria for conducting an environmental assessment of technologies for growing crops by biochemical, technological, phyto-sanitary, sanitary-hygienic and climatic parameters. The weighted contribution of each of the criteria is determined, according to their influence on the technology of growing crops, and a priority series of weights is determined: climatic indexes - soil fertility level - varietal potential of the crop - phytosanitary state of crops - accumulation and migration processes of harmful substances in the soil and translocation processes of toxicants with soil in plants - quality and safety of crop production - productivity - economic efficiency.Документ Пластівці підвищеної харчової цінності на основі біологічно активованого зерна(2018) Бажай-Жежерун, Світлана Андріївна; Береза-Кіндзерська, Людмила Василівна; Тогачинська, Ольга ВасилівнаОбґрунтовано застосування режиму гідротермічного оброблення зерна за низьких температур. За цих умов відбувається активізація ферментного комплексу, зниження густини зерна та підвищення його питомого об'єму; активізація синтезу вітамінів та вітаміноподібних речовин. Визначено вміст вітамінів у зерні пшениці, голозерного вівса та тритикале, досліджено їх основні показники харчової цінності. Розроблено рецептури зернових пластівців. The application of the regime of hydrothermal grain processing at low temperatures is substantiated. Under these conditions activation of the enzyme complex, reduction of grain density and increase of its specific volume occurs; activation of synthesis of vitamins and vitamin-like substances. The content of vitamins in wheat grain, bacon oatmeal and triticale is determined, their main indicators of nutritional value are investigated. Formulations of cereal flakes have been developed..Документ Вплив рослинних екстрактів на синтез вітамінів під час пророщування зерна(2017) Бажай-Жежерун, Світлана Андріївна; Береза-Кіндзерська, Людмила Василівна; Тогачинська, Ольга ВасилівнаДосліджено, що оброблення зерна фітоекстрактами часнику, цибулі та насіння кропу інтенсифікує утворення біологічно активних речовин, зокрема вітамінів та вітаміноподібних сполук під час пророщування зерна. Визначено вміст вітамінів антиоксидантів та деяких вітамінів групи В у зерні, пророщеному з використанням фіто екстрактів. Науково обґрунтовано доцільність використання рослинних екстрактів часнику цибулі та насіння кропу для пригнічення росту мікроорганізмів у процесі пророщування зерна з метою застосування його як харчової основи. It was investigated that grain processing with phytoextracts of garlic, onion and dill seeds intensifies the formation of biologically active substances, in particular vitamins and vitamin-like compounds during grain sprouting. The content of vitamins of antioxidants and certain vitamins of group B in the grains germinated using phyto-extracts has been determined. It is scientifically substantiated the expediency of using plant extracts of garlic onions and dill seeds to suppress the growth of microorganisms in the process of germinating grain in order to use it as a nutritional basis.Документ Очищення транспортерно-мийної води буряко-цукрового виробництва основними солями амонію(2016) Салавор, Оксана Мирославівна; Семенова, Олена Іванівна; Ничик, Оксана Василівна; Тогачинська, Ольга ВасилівнаПроведено дослідження ефективності використання основних солей алюмінію в якості коагулянтів для очищення транспортерно-мийної води бурякоцукрового виробництва. Встановлено, що дигідроксосульфат і гідроксохлорид алюмінію забезпечують високий ефект очищення води і значне видалення всіх груп мікроорганізмів. A study of the efficiency of fixed aluminum salts as coagulant for cleaning and washing water Forwarder sugar beet production. Found that dyhidroksosulfat hidroksohloryd aluminum and provide high impact and significant water removal of all groups of microorganisms.Документ Вплив систем удобрення сої на вміст рухомих форм фтору у сірому опідзоленому грунті(2014) Іваненко, Олексій Вікторович; Тогачинська, Ольга Василівна; Ничик, Оксана Василівна; Тимощук-Марценюк, Тетяна МиколаївнаНаведено результати досліджень щодо впливу технологій вирощування сої на вміст лугорозчинної, кислоторозчинної та водорозчинної форм фтору у сірому опідзоленому ґрунті. Представлені різні дози внесення мінеральних добрив при вирощуванні сої, які впливають на накопичення рухомих форм фтору в акумулятивних шарах і міграція їх за профілем грунту. Визначено коефіцієнти концентрації і проведено екологічне оцінювання сірого опідзоленого грунту за показниками акумуляції і міграції форм фтору в грунті. The results of studies on the impact of technology on content of soybean luhorozchynnoyi, kyslotorozchynnoyi and soluble forms of fluoride in gray podzolic soil. Presented different doses of mineral fertilizers for growing soybeans, which affect the accumulation of mobile forms of fluoride accumulation layers and migration of the profile of the soil. Defined concentration ratios and conducted environmental assessment of gray podzolic soil on indicators of accumulation and migration forms of fluoride in the soil.Документ Фітосанітарний стан та екологічна оцінка технологій вирощування пшениці озимої в умовах Північного Лісостепу України(2014) Бакай, Ілларіса Дмитрівна; Іваненко, Олексій Вікторович; Тогачинська, Ольга ВасилівнаНаведено дані про фітосанітарний стан посівів пшениці озимої сорту Лада Одеська, комплексного внесення мінеральних добрив та інтенсивної системи захисту посівів від хвороб, шкідників та бур’янів на урожай пшениці озимої. Визначено розрахункові втрати врожаю від фузаріозної кореневої гнилі — 0,44%. Проведено комплексне екологічне оцінювання технологій вирощування пшениці озимої. Визначено вміст білка 13—14% та клейковини 28—30%. Показано, що альтернативні технології, які передбачають внесення побічної продукції, не забезпечують одержання високоякісного зерна пшениці і потребують вдосконалення.Документ Нормування екологічного стану водних ресурсів Київської області(2016) Тогачинська, Ольга Василівна; Паращенко, Ірина В’ячеславівна; Ничик, Оксана Василівна; Салавор, Оксана МирославівнаНаведені результати екологічного оцінювання річок Фастівського району Київської області за санітарно гігієнічними показниками. Визначено вплив екологічно небезпечних об'єктів на стан річок та виявлено концентрації забруднюючих речовин у водних екосистемах. У результаті проведених досліджень було встановлено, що поверхневі води Фастівського району Київської області за санітарно-токсикологічним станом відповідають помірному рівню забруднення, яке не перевищує 2,44 у.о., для чого в подальшому необхідно проведення заходів з очищення води. The results of the environmental assessment rivers Fastiv Kyiv region for sanitary and hygienic indicators. The influence of environmentally hazardous facilities in the state of rivers and found concentrations of pollutants in aquatic ecosystems. As a result of investigations it was found that surface water Fastiv Kyiv region for sanitary and toxicological conditions correspond to a moderate level of pollution does not exceed 2.44 USD, which is necessary to further the activities on water.
- «
- 1 (current)
- 2
- 3
- »