Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 2 з 2
  • Ескіз
    Документ
    Використання контекстно-орієнтованої онтології при управлінні безпечністю продуктів харчування
    (2020) Чаплінський, Юрій Петрович; Субботіна, Олена Вадимівна
    Показана актуальність використання знання орієнтованих технологій при розв’язанні задач з безпечністю продуктів харчування. У роботі представлені зацікавлені сторони щодо безпеки продуктів харчування та наведені інформаційні об’єкти. Розглянута множина онтологій та контекстні області, що реалізують опис задач прийняття рішень та процес їх розв’язання. Представлена базова онтологія як засіб концептуального представлення області безпеки продуктів харчування. Розглянуто використання контексту для реалізації задач прийняття рішень. Сучасні технології харчової промисловості, вимоги безпеки харчових продуктів, ланцюга поставок продуктів харчування від ферми до столу характеризуються необхідністю прийняття комплексних та раціональних рішень. Це визначає розгляд проблем безпеки продуктів харчування з різних точок зору. При цьому використання інформації та знань є ключовою задачею в будь-якій проблемній області, яка пов’язана з виробленням та поширенням знань, в особливості нових видів унікальних (цінних) за змістом, які є корисними та доступними. Метою роботи є концептуальне представлення онтологічної системи, що базується на використанні контексту та онтологій і направлена на підтримку прийняття рішень в системі управління безпечністю продуктів харчування. При цьому всі знання щодо безпеки продуктів харчування, що використовуються в процесі прийняття рішень, розглядаються в розрізі знань, що описують контекст, та знань, що описують контент. У роботі представлені зацікавлені сторони щодо безпеки продуктів харчування та наведені інформаційні об’єкти. При цьому інформація та знання включають в себе різні аспекти, такі як знання та інформацію з виробництва та переробки, доставки та споживання; аспекти безпеки харчових продуктів. Для цього використовується взаємопов’язана множина онтологій, що представляє собою багаторівневу асоціативну структуру: метаонтологія; базова онтологія; контекстна онтологія; множина онтологій предметної області; онтологія реалізацій; онтологія представлення користувача та взаємодії з ним; модель машини виведення. Реалізація процесів прийняття в системі управління безпечністю продуктів харчування та інтеграція відповідних складових прийняття рішень в свою чергу базується на представленні багаторівневої системи управління та прийняття рішення в ній через модель деякого контексту. У рамках такого розгляду контекст представляється через відповідні контекстні області, такі як: мета/результат, актор, процес/дія, об'єкт, середовище, можливості, засоби, представлення, розташування та час. Використання такої онтології дає змогу побудувати взаємопов'язану систему підготовки та вибору рішень, як для даної проблеми, так і по взаємодії з іншими комплексами проблем і задач, дозволяє приймати рішення з урахуванням наслідків їх реалізації.
  • Ескіз
    Документ
    Сучасна роль контексту при прийнятті рішень
    (2018) Чаплінський, Юрій Петрович
    У статті контекст визначається як сукупність об ’єктів, в рамках яких кожен об ’єкт має множину імен та відношень, являє конструкцію, що складається з понять у межах відповідних контекстних областей і описується онтологією контексту. У рамках такого розгляду онтологія контексту включає такі контекстні області: мета/результат, фактор, процес/дія, об’єкт, середовище, можливості, засоби, представлення, розташування та час. Для представлення контекстних областей використовуються класи об’єктів, відношень та атрибутів. Контекстні поняття взаємозв’язані між собою через контекстні відношення, включаючи внутрішньобласні, міжобласні та міжконтекстні відношення. Представлені можливі контекстні відношення між контекстними областями, які можуть бути структурними (ієрархічними) та семантичними (асоціативними).In the article, context is defined as a set of objects within which each object has a set of names and relationships, is a construction consisting of concepts within the relevant context areas and is described by the ontology of the context. In such a review, the context ontology includes the following context areas: goal / outcome, factor, process / action, object, environment, opportunity, means, representation, location, and time. Object classes are used to represent context areas, relationships and attributes. Contextual concepts are interconnected through contextual relations, including intra-regional, inter-regional and inter-contextual relations. Possible contextual relations between contextual areas, which can be structural (hierarchical) and semantic (associative), are presented.