Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
3 результатів
Результати пошуку
Документ Research of influence of biological activation on the vitamin complex of grain cereal cultures(2017) Bazhay-Zhezherun, Svitlana; Bereza-Kіndzerska, Ludmila; Togachynska, OlgaWe offered to hydrothermal treatment processing grain of cereal cultures - wheat, bare grain oats, triticale, which promotes increase in its nutritional value, in particular increase in amount of vitamins, by biological activation. . In the course of the offered grain preparation contents of anti-mineral substance of phytin significantly decrease, the content of vitamins of antioxidants, of vitamins of group B, of inositol considerably grows.Документ The use of the biologically activated grain is in technology of health products(2016) Simahina, Galina; Bazhay-Zhezherun, Svitlana; Fedorenko (Mykoliv), Tetiana; Bereza-Kіndzerska, Ludmila; Antoniuk, MariaThe concept of scientific, methodical and technological support for learning logic is presented. The concept founds on the notions ofThe basic stages of technological process of production of semi-finished products or mixtures from grain, enriched by microelements, grounded. The mutual influence of microelements on content of amino acid in germinated grain of oat is determined. Ways of the processing enriched with mineral substances of grain raw materials it is offered. intensification of synthesis of vitamins is experimentally investigational in the process of germinating of wheat grain with the use of plant extracts that contain phytoncides. The technology of manufacturing health products is worked out on the basis of the biologically activated grain of wheat "ZerniatkoPikantne" (the kernel) with the extract of garlic or onion extract. Представлена концепція наукового, методичного та технологічного забезпечення логіки навчання. Концепція ґрунтується на уявленнях основних етапів технологічного процесу виробництва напівфабрикатів або сумішей з зерна, збагачених мікроелементами, обґрунтованих. Визначено взаємний вплив мікроелементів на вміст амінокислоти в пророслому зерні вівса. Запропоновано спосіб переробки, збагачений мінеральними речовинами зернової сировини. Інтенсифікація синтезу вітамінів експериментально досліджується в процесі проростання зерна пшениці з використанням рослинних екстрактів, що містять фітонциди. Технологія виробництва оздоровчих продуктів розроблена на основі біологічно активованого зерна пшениці «ZerniatkoPikantne» (ядро) з екстрактом часнику або цибульного екстракту.Документ Environmental assessment of rivers in the Kiev region (Ukraine) according to the health and indicators(2016) Shumigay, I. V.; Togachynska, Olga; Nychyk, Oksana; Salavor, Oksana; Bereza-Kіndzerska, LudmilaThe study of water in reservoirs of Ukraine through passive monitoring methods permit to detect heavy metals in the proportion that far exceeds the Maximum Allowable Concentrations (M. A. C.). This article presents the results of the monitoring of some toxic substances in several small rivers in Kiev region, considering the influence of anthropogenic factors. Also there was analyzed the state of aquatic ecosystems and there was made their ecological assessment based on a sanitary indicators. Nowadays we can provide the ecological safety using waste-free technologies with full utilization of all the raw materials’ constituents. The main research area of the water resources protection is the elaboration of the ecological control methods of the effluents quality.