Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 4 з 4
  • Ескіз
    Документ
    Determination methods of defrosted protein-vegetable mixtures parameters development
    (2018) Tsygankov, Sergii; Ushkarenko, Viktor; Grek, Olena; Tymchuk, Alla; Popova, Inna; Chepel, Natalia; Onopriichuk, Olena; Savchenko, Alexander
    Метою роботи було розроблення методів дослідження впливу крупи манної та екструдованої на якісні та кількісні показники сумішей з молочно-білковими концентратам в циклі заморожування – розморожування. Отримані результати досліджень вказують на ефективність запропонованих методів для визначення показників білково-рослинних сумішей після розморожування. Вимірювання кількісних показників можуть бути використані для ефективного корегуванню втрат маси концентратів. Ключові слова: продукти переробки зернових; розморожування; молочно-білкові суміші; кріоскопічна температура; колагенвмісний інгредієнт.
  • Ескіз
    Документ
    Study of lactose–fermenting yeasts kluyveromyces lactis for whey and apple pectin mixture fermentation
    (2016) Grek, Olena; Chepel, Natalia; Krasulya, Olena
    This study was carried out by using whey and apple pectin in the fiber mixture as fermentative medium in order to evaluate the biochemical activity of lactose–fermenting of some Kluyveromyces lactis strains during fermentation. The fermentation medium contained whey and apple pectin in the fiber in the ratio 9:1. It was investigated ten lactose–fermenting Kluyveromyces lactis strains coded 42 K, 95, 300, 304,317, 318, 325, 469, 868–K and 2452. During cultivation in aerobe conditions the biomass yield was the highest by yeasts cultivation in whey and apple pectin in the fiber mixture with Kluyveromyces lactis 868–K strain (71.3˟106 CFU/ml). Maximal biomass accumulation of Kluyveromyces lactis 868–K strain was achieved on the 30 h of cultivation at a temperature of 30±2 С. But addition of apple pectin in the fiber into whey caused lactose–fermenting yeasts growth inhibition (in exponential multiplication phase 1.59 % less biomass accumulation comparing with sample without apple pectin in the fiber).During the alcoholic fermentation the dynamic of CO2 accumulation positively is correlated with dynamic of biomass accumulation. Maximal CO2 content and ethanol content were observed after 30 h of fermentation at optimal temperature of 32 С. The best contents of higher alcohols, aldehydes and esters were obtained in whey and APF fermented beverage by using Kluyveromyces lactis 868–K strain which consist of low contents of n–propane (1.84 mg/l), isobutane (29.30 mg/l), acetaldehyde (27 mg/l), and high contents of 2–methyl–1–butanol (73.52 mg/l), 3–methyl–1–butanol (211.11 mg/l), methylacetate (10.61 mg/l) and ethylacetate (85.11 mg/l).
  • Ескіз
    Документ
    Identification of by-products of fermentation of whey and malt worts
    (2013) Chepel, Natalia; Grek, Olena; Krasulya, Olena
    Results of gas chromatographic studies for definition of by-products of fermentation of whey and malt worts enabled evaluate advantages Zygosaccharomyces lactis 868-K yeast race objectively. Presence of the given yeast race in nutritional medium has a positive effect on producer’s metabolism, thus stimulating biosynthesis or transformation of nutritional medium aromatic substances.
  • Ескіз
    Документ
    Investigation of isolation methods of key components out of essential oils
    (2012) Naumenko, Ksenia; Tyshchenko (Usatiuk), Olena; Frolova, Natalia; Chepel, Natalia
    The results of theoretical and experimental researches concerning the development of the isolation method of key aromatic components out of essential oils are presented. High purity key components out of the essential oils of caraway and dill have been obtained. Представлено результати теоретичних і експериментальних досліджень щодо розроблення способу виділення ключових ароматичних компонентів ефірних олій. Отримано ключові компоненти ефірних олій кмину і кропу високого ступеню чистоти.