Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
2 результатів
Результати пошуку
Документ Chemical resistance of sunflower oil enriched with cumin oil(2020) Podobiy, Olena; Kovaleva, Svetlana; Zhytnetskyi, Ihor; Mayboroda, ElenaАнтиоксидантні властивості олії кмину використовуються для гальмування руйнівних процесів в соняшниковій олії. Досліджено хімічну стійкість соняшникової олії та суміші соняшникової олії та олії кмину. Йодне число олій знижується під час смаження, що означає руйнування подвійних С-С зв’язків залишку жирних кислот у молекулах тригліцеридів. Природні антиоксиданти в олії кмину гальмують утворення вторинних продуктів окиснення під час смаження. Змішування соняшникової олії з олією кмину позитивно впливає на хімічну стійкість масляних композицій в умовах нагрівання. The antioxidant properties ofcumin oil are used to inhibit destructive processes in sunflower oil. The chemical resistanse of sunflower oil and f mixtures of sunflower oil and cumin seed oil was studied. The iodine value of oils decreases during frying, that means a destruction double C-C bonds of fatty acids residue in triglyceride molecules. Natural antioxidants in cumin oil have an inhibitory effect on the formation of secondary oxidation products during frying terms. Blending sunflower oil with cumin oil leads to a positive effect on the chemical resistance of oil compositions under heating conditions.Документ Determination of oleic acid in the samples of sunflower seeds by method of NIR spectroscopy(2017) Hutsalo, Inna; Mank, Valeriy; Kovaleva, SvetlanaSeed samples of various sunflower varieties with a known content of oleic acid and the same samples additionally enriched with oleic acid were investigated by NIR diffusion reflectance spectroscopy. This non-destructive NIRS method could simplify the analysis of qualitative components, because of the low level of light absorption in this spectral region. The express method of diffuse reflectance NIR spectroscopy can be considered as an alternative method for determining the quality of fat-containing materials in the processes o f their storage, sorting or processing.