Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
3 результатів
Результати пошуку
Зараз показуємо 1 - 3 з 3
Документ Process of sugar solutions sulfitation in terms of hygienic requirements for equipment operation(2022) Ponomarenko, Vitaliy; Sliusenko, Andrii; Liulka, Dmytro; Lementar, Sviatoslav; Forostiuk, Inna; Yakymchuk, NikolaiРобота станції сульфітації на цукровому заводі пов'язана з порушенням санітарних вимог до виробничих приміщень через нестабільність обладнання. Виправити ситуацію можна комплексним рішенням: стабілізацією потоків і вдосконаленням конструкції струминного апарату. Метою дослідження є вивчення гідродинаміки реактивних апаратів. Матеріалом для дослідження є струминні апарати з дисперсним струменем рідини та гідродинамічні процеси, що відбуваються в камері змішування. Використовуються теоретичні (теорія доданої маси), експериментальні (загальноприйняті методи дослідження гідродинаміки течій), аналітичні (статистична обробка результатів) методи дослідження. Розроблено конструкції струминних апаратів з дисперсним струменем рідини та покращених експлуатаційних характеристик. На їх основі запропоновано обладнання для здійснення тепломасообмінних процесів у цукровій промисловості (сульфітатори). Показано можливість використання теорії доданої маси при розрахунку такого апарату, зазначено основні причини, чому розрахунок цим методом призводить до неточностей, знайдено коефіцієнт передачі енергії. Зроблено висновок, що складні взаємозв’язки між елементами ежектора та фізичними явищами в камері змішування та неможливість їх кількісного обліку не дозволяють на даний момент створити точну математичну модель його роботи. Наведено можливість застосування теорії доданої маси для розрахунку струминних апаратів з диспергованими струменями рідини та запропоновано нові конструкції струминних апаратів для використання в харчовій промисловості. Operation of the sulfitation station at a sugar factory involves violations of sanitary requirements for production facilities due to instability of the equipment. It is possible to correct the situation with an integrated solution: by stabilizing flows and improving the design of the jet apparatus. The aim of the research is to study the hydrodynamics of jet apparatus. Material for the study is the jet apparatus with a dispersed liquid jet and hydrodynamic processes occurring in the mixing chamber. Theoretical (the theory of added mass), experimental (generally accepted methods of studying the hydrodynamics of flows), analytical (statistical processing of results) research methods are used. Designs of jet apparatus with a dispersed liquid jet and improved performance characteristics are developed. On their basis, the equipment for carrying out heat and mass transfer processes in sugar industry (sulfitators) is proposed. The possibility of using the theory of added mass in the calculation of such apparatus is shown, the main reasons why the calculation by this method leads to inaccuracies are noted, and the energy transfer coefficient is found. It is concluded that complex relationships between the elements of the ejector and physical phenomena in the mixing chamber, and the impossibility of their quantitative accounting do not allow creating an accurate mathematical model of its operation so far. The possibility of applying the theory of added mass to the calculation of jet apparatus with dispersed liquid jets is presented, and new designs of jet apparatus for using in food industry are proposed.Документ Water-air ejector with conical-cylindrical mixing chamber(2021) Sliusenko, Andrii; Ponomarenko, Vitaliy; Forostiuk, InnaУ роботі проаналізовано гідродинаміку рідинно-газової суміші в камері змішування ежекторів при різних просторових положеннях та проведено порівняльне дослідження даних ежекторів. Встановлено, що більш упорядкований режим руху суміші в камері змішування створюється внаслідок збігу вектора швидкості руху крапель рідини та напрямку сили тяжіння при вертикальному положенні ежекторів. Це призводить до збільшення коефіцієнта об'ємного захоплення майже вдвічі. Аналіз течії рідинно-газової суміші в камері змішування, оціночні розрахунки та дослідження дозволили розробити та запатентувати струменевий апарат з конічно-циліндричною (комбінованою) камерою змішування. Також встановлено, що для таких ежекторів коефіцієнт об’ємного захоплення на 15–55 % вищий, ніж для струминного апарату з циліндричною камерою змішування за рахунок зменшення опору пасивного потоку в камеру змішування та запобігання утворенню зворотно-циркуляційних потоків. Проведено дослідження рідинно-газових ежекторів в діапазоні основного геометричного параметра m (відношення площі камери змішування до площі сопла) 9,4–126,5, що дозволило встановити його раціональні значення, при яких максимальний коефіцієнт об’ємного захоплення становить досягнуто (m = 25–40) In the paper, the hydrodynamics of the liquid-gas mixture in the mixing chamber of the ejectors at different spatial positions was analyzed and the comparative study of such ejectors was carried out. It was found that a more ordered mode of movement of the mixture in the mixing chamber is created as a result of the coincidence of the velocity vector of liquid drops and the direction of gravity in the vertical position of the ejectors. This leads to increasing the volume entrainment ratio almost twice. The analysis of the liquid-gas mixture flow in the mixing chamber, evaluation calculations and research allowed to develop and to patent a jet apparatus with a conical-cylindrical (combined) mixing chamber. It was also found that for such ejectors, the volume entrainment ratio is 15–55 % higher than for a jet apparatus with a cylindrical mixing chamber due to the reduction of the resistance of the passive flow into the mixing chamber and prevention of the formation of reverse-circulating flows. A study has been conducted on liquid-gas ejectors in the range of the main geometric parameter m (ratio of the mixing chamber area to the nozzle area) 9.4–126.5, which allowed to establish its rational values at which the maximum volume entrainment ratio is achieved (m = 25–40)Документ Research of operation of liquid-gas ejectors with compact and dispersed jets of liquid(2017) Ponomarenko, Vitaliy; Pushanko, Mykola; Khitriy, Yaroslav; Liulka, Dmytro; Babko, EvhenThe work of the jet sulphitator ejector of sugar production is analyzed. The tests of a gas-liquid ejector with a compact and dispersed liquid jet in a wide range of changes in geometric characteristics (1.3 ... 11.25) were tested on the test-bench at the laboratory and the range of their optimal values (4 ... 7), which allowed to reach the maximum ejection coefficient, was found experimentally. The ejection coefficient for an ejector with a compact liquid jet is 15 ... 20% lower than for an ejector with a dispersed jet at the same flow rates.The design of a new two-stage ejector with improved expendable characteristics is offered, the basic geometric dimensions are justified. An increase of the ejection coefficient without additional energy penalties is experimentally proved. The field of application of the offered design ejector is not limited to food industry and it is recommended to use in those cases where heat-mass transfer processes take place.