Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 5 з 5
  • Ескіз
    Документ
    The role of intestinal microbiota and its recovery in COVID-19
    (2022) Starovoitova, Svitlana; Demchenko, Olga; Bila, Victoriya; Spivak, Mykola
    Today, during the SARS-CoV-2 pandemic, when there are no clear therapeutic strategies for prevention and treatment, attention should be paid to alternative treatments, which may include the use of bacteriotherapeutic drugs based on probiotic microorganisms, i.e. representatives of the host normobiota. Experimental data show that changes in immune balance in patients with SARS-CoV-2 may be mediated by corresponding changes in the host intestinal microbiota. This statement is especially significant for the elderly, whose intestinal biota is less diverse. Especially the number of useful representative’s decreases, which leads to greater sensitivity of the older generation to SARS-CoV-2. The composition and function of the intestinal microbiota may be a potential biological mechanism responsible for the diversity of susceptibility of different groups of people to SARS-CoV-2. A bidirectional connection along the intestinelung axis due to soluble microbial metabolites transported by the bloodstream is shown. The intestinal microbiota produces many diffusing metabolites with immunomodulatory properties. Given the potential beneficial effects of bacteriotherapeutic drugs and functional foods enriched with probiotic microbiota during respiratory viral infection, their use as therapeutic agents during SARS-CoV-2 infection can be considered. Since the microbiota can be maintained using adequate, safe, and relatively inexpensive bacteriotherapeutic drugs (pro-, pre-, para-, post-, synbiotics, immunobiotics, functional foods enriched with probiotic microorganisms, etc.), their use should be considered as adjunctive therapy to limit SARS-CoV-2 progression in infected patients or as a prophylactic strategy for uninfected people at risk during the expansion of SARS-CoV-2.// Сьогодні, під час пандемії SARS-CoV-2, коли немає чітких терапевтичних стратегій профілактики та лікування, слід приділяти увагу альтернативним методам лікування, які можуть включати застосування бактеріотерапевтичних препаратів на основі пробіотичних мікроорганізмів, тобто представників нормобіоти хазяїна. Експериментальні дані показують, що зміни імунного балансу у пацієнтів з SARS-CoV-2 можуть бути опосередковані відповідними змінами мікробіоти кишечника господаря. Особливо це твердження має значення для людей похилого віку, чия кишкова біота менш різноманітна. Зменшується кількість корисних представників, що призводить до більшої чутливості старшого покоління до SARS-CoV-2. Склад і функція мікробіоти кишечника можуть бути потенційним біологічним механізмом, відповідальним за різноманітність сприйнятливості різних груп людей до SARS-CoV-2. Показано двонаправлений зв’язок вздовж осі кишківника і легенів завдяки розчинним мікробним метаболітам, які транспортуються кровотоком. Кишкова мікробіота виробляє багато дифундуючих метаболітів з імуномодулюючими властивостями. Враховуючи потенційний сприятливий вплив бактеріотерапевтичних препаратів та функціональних продуктів, збагачених пробіотичною мікробіотою під час респіраторної вірусної інфекції, можна розглянути їхнє використання як терапевтичних засобів під час інфекції SARS-CoV-2. Оскільки мікробіоту можна підтримувати за допомогою адекватних, безпечних і відносно недорогих бактеріотерапевтичних препаратів (про-, пре-, пара-, пост-, синбіотиків, імунобіотиків, функціональних продуктів, збагачених пробіотичними мікроорганізмами тощо), їх використання слід розглядати як додаткова терапія для обмеження прогресування SARS-CoV-2 у інфікованих пацієнтів або як профілактична стратегія для неінфікованих людей, які знаходяться в групі ризику під час поширення SARS-CoV-2.
  • Ескіз
    Документ
    Cobiotics a new conception of probiotics
    (2019) Starovoitova, Svitlana
    A new achievement in the study of probiotics was the formulation of a new concept - cobiotics. Cobiotics are more functional than synbiotics, since they are a combination of probiotics, prebiotics and digestive enzymes. This concept improves the nutritional value of synbiotics by incorporating various types of digestive enzymes and adding enzymes to isolate prebiotics from their natural sources. Cobiotics were first made in Belgium. The ingredients used in cobiotics create synergy that enhances their effectiveness and improves the effect of cofactors.
  • Ескіз
    Документ
    Probiotics as a remedy against stress
    (2018) Starovoitova, Svitlana
    The functional connection between the gastrointestinal tract and the central nervous system of the host organism was considered. The relationship between the intestinal microbiome and the central nervous system had been analyzed. The main mechanisms of the influence of microbiota on the functions of the central nervous system were shown. The literature data on the role of the intestinal microbiome in disorders of the central nervous system were summarized. The main factors linking the intestinal microbiota and the central nervous system were given. The prospects of using bacteriotherapeutic drugs and functional food products enriched with appropriate probiotic microorganisms for the prevention and treatment of neurological disorders, as well as for maintaining the functionality of the immune system in stress subjects were highlighted. Розглянуто функціональний зв'язок між шлунково-кишкового тракту та центральною нервовою системою організму господаря. Проаналізовано взаємозв'язок між мікробіоом кишечника та центральною нервовою системою. Показані основні механізми впливу мікробіоти на функції центральної нервової системи. Узагальнено дані літератури про роль мікробіома кишечнику при порушеннях центральної нервової системи. Вказані основні фактори, що пов'язують мікробату кишечнику та центральну нервову систему. Висвітлено перспективи застосування бактеріотерапевтичних лікарських засобів та функціональних харчових продуктів, збагачених відповідними пробіотичними мікроорганізмами для профілактики та лікування неврологічних розладів, а також для підтримки функціональності імунної системи у випробуваних.
  • Ескіз
    Документ
    Probiotics with tannase activity
    (2016) Starovoitova, Svitlana
    Vegetable food is the main source of tannins - biologically active phytonutrients. Tannins present in various plants used as foodstuffs and feedstuffs. Tannins, on the one hand good for health because of their chemopreventive activity against carcinogenesis and mutagenesis, on the other hand - they may be involved in cancer formation, or antinutritive hepatotoxic activity. Tannins are known as antinutrients - they reduce the efficiency of the conversion by the body absorption of nutrients into new substances. The properties of tannins are directly dependent on their molecular weight. Рослинна їжа є основним джерелом дубильних речовин - біологічно активних фитонутриентов. Таніни, присутні в різних рослинах, які використовуються в якості харчових продуктів і кормів. Таніни, з одного боку, добре для здоров'я через їх хіміопрофілактичне активності проти канцерогенезу і мутагенезу, з іншого боку - вони можуть бути залучені до формування раку, або антипоживних гепатотоксического активності. Таніни відомі як антінутріентов - вони знижують ефективність перетворення шляхом поглинання тіла поживних речовин в нові речовини. Властивості дубильних речовин безпосередньо залежать від їх молекулярної маси.
  • Ескіз
    Документ
    Cholesteraze activity of new lacto- and bifidobacteria strains in vitro
    (2010) Starovoitova, Svitlana; Kishko, K.; Lazarenko, Lyudmila; Shynkarenko, Lyubov; Spivak, Mykola; Nikolaychuk, M.
    Cholesteraze activity of new strains of lacto- and bifidobacteria was studied. It was demonstrated that all strains of lаcto- and bifidobаcteriа in vitro posess different levels of cholesteraze activity. Lactobacillus casei VK-4 IMV B-7280 proved to be the most effective strain. Results of research on cholesteraze activity of different lacto- and bifidobacteria strain compositions showed that the most active combinations are those based on Lactobacillus casei and one of other studied strains of lacto- and bifidobacteria, as well as Bifidobacterium longum and Bifidobacterium bifidum. The studied bacterial strains and also compositions on their basis can be used to create complex probiotics for special purposes.