Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 1 з 1
  • Ескіз
    Документ
    Optimization of the technological process of flax seed germination
    (2019) Kraevska, Svitlana; Yeshchenko, Oksana; Stetsenko, Natalia
    A mathematical model of the flaxseed germination process was constructed using the regression and correlation analysis methods. The model obtained determines the optimum germination modes. In the course of the experimental research, we applied experimental design techniques and mathematical processing of the experimental data. Using the computer programmes MathCad and. Microsoft Excel optimized the flax seed germination and set its optimum modes. The constructed mathematical model makes it clear that the maximum germination energy 99.64% is achieved at the temperature 27.5°C and humidity 95%. The experimental and statistical models of germination of flax seeds have been obtained,describing the process with the correlation coefficient R = 0.96–0.99.The data obtained can be used to predict the quality parameters of flax seedlings and the energy consumption to obtain them. Було побудовано математичну модель процесу пророщування насіння льону з використанням методіврегресійного та кореляційного аналізу. За допомогою отриманої моделі визначено оптимальні режими пророщування.Під час проведення експериментальних досліджень застосовувались методи планування експерименту і математичної обробки експериментальних даних. За допомогою комп’ютерних програм MathCad та Microsoft Excel проведено оптимізацію процесу пророщування насіння льону та встановлено оптимальні режими. З побудованої математичної моделі випливає, що максимальна енергія проростання 99,6% досягається при температурі 27,5°С та вологості 95%.Отримані експериментально-статистичні моделі процесу пророщування насіння льону описують перебіг процесу з коефіцієнтом кореляції R = 0,96-0,99, і можуть бути використані для прогнозування якісних показників готового напівфабрикату й енерговитрат на його отримання.