Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
36 результатів
Результати пошуку
Документ Research of milk fat oxidation processes during storage of butter pastes(2020) Yatsenko, Olga; Yushchenko (Gonchar), Natalia ; Bandura (Kuzmyk), Uliana; Pasichnyi, Vasyl; Kochubei-Lytvynenko, Oksana; Frolova, Natalia; Korablova, Olga; Mykoliv, Ivan; Voitsekhivskyi, VolodymyrВивчено основні показники якості: кислотність, пероксидне, анізидинове число та інтегральний показник повного окислення жиру. За еталон була обрана масляна паста, що складається з масла, сухого знежиреного молока та жиророзчинних емульгаторів. З огляду на отримані результати оцінки стійкості жирової фази досліджуваних масляних паст рекомендується наступний максимальний термін зберігання: при температурі (4 ±2 °С) ‒ 7 діб, при температурі (-3 ±1 °С) – 15 діб, при температурі (-26 ±2 °С) ‒ 30 діб.Документ Використання методу ЯМР-спектроскопії для дослідження ідентифікації та фальсифікації меду(2023) Мельник, Оксана Петрівна; Маринін, Андрій Іванович; Шевченко, Олександр Юхимович; Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна; Святненко, Роман СергійовичУ статті розглядаються питання ідентифікації та фальсифікації меду методом ЯМР-спектроскопії. Мед – натуральна солодка речовина, що виробляється Apis mellifera. Він складається в основному з різних цукрів, переважно фруктози та глюкози, а також інших речовин, таких як органічні кислоти, ферменти та тверді частинки, отримані під час медозбору. Основною хімічною складовою меду є вуглеводи, які складають до 95% сухої ваги, причому фруктоза (38%) і менша частина глюкози (31%) є основними цукровими компонентами серед 22 різних цукрів, присутніх у складі меду. Географічне та ботанічне походження є факторами, які диктують ціну на цей широко споживаний натуральний продукт. Економічна вигода призвела до того, що мед став легкою мішенню для фальсифікації, включаючи навмисне неправильне маркування походження меду, додавання води та цукру до меду, а також годування бджіл надмірною кількістю штучного сиропу в період збору нектару. Таким чином, ідентифікація меду є нагальною проблемою. Методології ядерного магнітного резонансу (ЯМР) широко визнані як важливий інструмент для аналізу харчових продуктів, оскільки вони дозволяють вивчати як хімічний склад, так і молекулярну динаміку харчових матриць. Мед є дуже лабільною системою, що піддається біохімічним і хімічним змінам, а ЯМР- спектроскопія є потужним методом для моніторингу цих змін. ЯМР-спектроскопія має низку переваг порівняно з іншими аналітичними методами: вона швидка (для отримання спектру ЯМР 1Н потрібно <5 хв); не потребує калібрування за допомогою міжнародних стандартів або екстракції компонентів перед проведенням аналізу; демонструє чудову селективність і дозволяє ідентифікувати невідомі сполуки на молекулярному рівні. Однією з головних переваг цього методу є його здатність надавати структурну і кількісну інформацію про широкий спектр хімічних видів в одному ЯМР-експерименті з відмінною повторюваністю і відтворюваністю.Документ Determining the expediency of using protein-polysaccharide complexes based on dairy and vegetable proteins in the technology of butter pastes(2020) Yushchenko (Gonchar), Natalia; Bandura (Kuzmyk), Uliana; Kochubei-Lytvynenko, Oksana; Yatsenko, OlgaОбґрунтовано доцільність використання молочних білків у технології масляних паст, сухого молочно-білкового концентрату та сухого сироваткового білкового концентрату. Встановлено, що використання білково-полісахаридних комплексів у технології масляних паст дозволяє можна знизити калорійність продуктів на 2...3 % і підвищити харчову цінність за рахунок збільшення вмісту білка до 8,2 %. Введення сухого порошку чорниці та білкового ізоляту гороху дозволяє збагатити продукт комплексом біологічно активних та мінеральних речовин. Соціальний ефект від впровадження у виробництво нових видів масляних паст полягає в покращенні структури харчування населення за рахунок вживання нежирних аналогів вершкового масла, збагачених білком і мікроелементами чорниці. Це допоможе зміцнити здоров’я та запобігти мікроелементозалежним захворюванням.Документ Determination of ejection coefficient of liquid-gas ejector with combined mixing chamber(2023) Ponomarenko, Vitalii; Sliusenko, Andrii; Liulka, Dmytro; Yakobchuk, RomanIntroduction. The aim of the research was to develop a method for determining the actual ejection coefficient of a liquid-gas ejector with a combined mixing chamber. Theoretical calculation methods were used (balance equations of mass and energy in the form of the Bernoulli equation and the laws of hydrodynamics), experimental methods (ejection coefficients of an ejector with a combined mixing chamber were experimentally determined on a hydraulic bench in order to determine the experimental constant). The Sokolov-Zinger graph-analytical method was used to compare the ejection coefficients. Метою досліджень була розробка методики визначення фактичного коефіцієнта ежекції рідинно-газового ежектора з комбінованою камерою змішування. Використовували теоретичні методи розрахунку (рівняння балансу маси та енергії у формі рівняння Бернуллі та закони гідродинаміки), експериментальні методи (коефіцієнти ежекції ежектора з комбінованою камерою змішування експериментально визначали на гідравлічному стенді з метою визначення експериментальна константа). Для порівняння коефіцієнтів викиду використовували графоаналітичний метод Соколова-Зінгера.Документ Розроблення методів і засобів діагностики з підвищенням надійності екстракційного обладнання(2023) Люлька, Дмитро Миколайович; Серьогін, Олександр Олександрович; Ізволенський, Ігор Євгенович; Мащенко, Олег Анатолійович; Чорний, Юрій АркадійовичУ статті наведено результати аналітичних та експериментальних досліджень напруженого стану транспортної системи колонного дифузійного апарата. Розвиток інформаційних систем ранньої діагностики дає змогу забезпечити раціональне управління та керування обладнанням, яке працює в критичних умовах, що забезпечує його надійну експлуатацію протягом сезону цукроваріння. Впровадження методики експериментального визначення пульсуючих навантажень, що діють на транспортні лопаті при експлуатації дифузійних апаратів, включаючи перехідні та критичні режими їх роботи, та отриманих на її основі результатів розрахунків, надасть можливість удосконалити конструкції транспортних систем екстракторівДокумент Оптимізація конструкції вузлів підведення рідини в скрубер Вентурі на основі CFD досліджень(2024) Пономаренко, Віталій Васильович; Люлька, Дмитро Миколайович; Якобчук, Роман Леонідович; Слюсенко, Андрій Михайлович; Лементар, Святослав Юрійович; Хитрий, Ярослав Сергійович; Тимченко, Іван В'ячеславовичУ процесах харчової промисловості, повʼязаних із сушінням, подрібнення тощо, утворюється пил, що створює проблеми санітарного, екологічного й технологічного характеру (негативний вплив на здоровʼя людини, забруднення навколишнього середовища та втрата цінної сировини із пилом). Вирішення цих проблем залежить від комплексного вдосконалення роботи пилоочисного обладнання. Одним з основних та ефективних елементів такого обладнання є скрубер Вентурі. Метою дослідження є визначення раціональної конструкції форсунок для осьового розподілення рідини на вході в скрубер і периферійного її підводу через отвори в горловині для забезпечення мінімальної та достатньої густини зрошення. Це дасть змогу максимально змочити пилові частинки та в подальшому їх видалити. Для досягнення поставленої мети використано методи обчислювальної гідродинаміки (CFD), реалізовані в програмному пакеті ANSYS CFX. Досліджено роботу форсунок трьох типів: струминної, відцентрово-струминної та відцентрової. Розроблено їх тривимірні моделі і згідно із загальноприйнятим алгоритмом досліджень приведено методику налаштування модулів програми для реалізації цього завдання. Особливості налаштування модулів при дослідженні скруберів з різним конструктивним виконанням вузлів підводу рідини описані при вирішенні задачі раціонального конструктивного виконання вузлів підводу рідини в скрубер. Отримані результати числових розрахунків дали змогу вибрати відцентрово-струминні форсунки, розміщені по осі скрубера для зрошення його горловини, як ефективний варіант. Рівномірний розподіл рідини по поперечному перерізу та по довжині можливий для зменшення витрати рідини вдвічі. Дослідження конструктивного виконання периферійного підведення рідини показали, що виконання підвідних отворів посередині горловини не є раціональним, оскільки вздовж вхідних кромок горловини виникають зони вихрових течій, а вирівнювання концентрації рідини відбувається на її виході. Більш раціональним варіантом периферійного підведення рідини є її підведення через отвори, що виконані в горловині на відстані 0,1…0,2 від її початку.Документ Architecture of hybrid mechatronic dosing and packing module of packaging machine based on qualitative analysis(2023) Gavva, Oleksandr M.; Kryvoplias-Volodina, Liudmyla; Marynin, Andriy; Tokarchuk, Serhii; Blazhenko, Serhii; Volodin, OleksandrA qualitative analysis of the process of packaging liquid products (non-carbonated drinking water) using the example of a hybrid mechatronic dosing and packaging module was performed. The computer model of the mechatronic module is described by the basic operators of the Simulink program, taking into account the differential equations for changing the technological parameters of liquid dosing and the accepted initial and boundary conditions of the process. The modes of operation of the hybrid mechatronic dosing and packaging module are programmed using the driver. The boundary conditions of the process of formation and extrusion of the dose of the product are taken into account. The control system of the module is arranged on the principle of feedback and a sharp change in pressure in the portion receiver (from excess, within 3 bars to rarefaction up to –850 mbar). The analysis of individual stages of the dosing process is described, followed by the elaboration of accepted assumptions. During the tests of the computer model of the hybrid mechatronic dosing and packaging module, the accuracy of repetitions of dose formation was determined within ±0.22 % and 0.9 % of the set value of the dose mass of 50…200 ml. An experimental bench was designed, which could provide an opportunity to check the results obtained from the computer model. The research results would allow using digital control and measuring equipment to check the accuracy of dosing of the product from 50 ml to 200 ml. In the course of computer simulation, the effects of the given parameters of the dosing process on the accuracy of the product dose formation were determined, as well as the laws of the necessary distribution of compressed air pressure were formed to maintain the given productivity. The research results could make it possible to improve the designs of liquid product dosing modules and to determine the input parameters for field studies.Документ Дослідження верхнього жалюзійного розподілення теплоносія та визначення ефективних параметрів сушіння в комплексах розпилювального типу(2021) Туфекчі, Валентин Іванович; Вересоцький, Юрій ІвановичПроведено огляд випаровування вологи з частинок молочних продуктів, зокрема молочної сироватки, та руху крапель, що важливо для оптимізації процесу сушіння розпиленням. Дослідження на основі методу Ейлера-Лагранжа експериментально підтверджені в моделі з верхнім розподіленням теплоносія в дисковому розпилювальному комплексі. Прогнозована температура добре узгоджується з виміряним значенням, а максимальна відносна похибка становить 2,76%. Візуалізовано продемонстрований мультифізичний газорозподіл і траєкторії крапель. У процесі сушіння спостерігалося явище зворотного потоку повітря та закрученого руху крапель. Підвищення температури повітря на вході може збільшити швидкість висихання, а збільшення швидкості обертання диска може викликати налипання продукту на стінки розпилювального комплексу. Результати допомогли в подальшому проєктуванні та розумінні оптимальних параметрів. An overview of the evaporation of moisture from particles of dairy products, in particular whey, and the movement of droplets is important for optimizing the spray drying process. Studies based on the Euler-Lagrange method are experimentally confirmed in the model with the upper distribution of the coolant in the disk spray complex. The predicted temperature agrees well with the measured value, and the maximum relative error is 2.76%. The demonstrated multiphysical gas distribution and droplet trajectories are visualized. During drying, the phenomenon of reverse air flow and swirling motion of the drops was observed. Increasing the inlet air temperature can increase the drying speed, and increasing the speed of rotation of the disk can cause contamination of the walls of the spray complex. The results helped in further design and understanding of the optimal parameters. The simulation was performed according to the actual geometry of the pilot centrifugal spray dryer, avoiding the uncertainty of scaling. Meanwhile, spray drying experiments were performed in this spray dryer. Compared to most previous models, which use only the initial data for verification, this work identified 15 temperatures in the volume of the drying complex when changing the feed parameters representing the temperature distribution inside the tower to verify the accuracy of the simulation results. On this basis, the distribution of temperature, humidity and velocity of hot air, as well as the trajectory of droplets was studied and analyzed. In addition, the influence of the inlet air temperature and the speed of rotation of the spray disk on the behavior of the drops during drying was studied.Документ Дослідження потоків та липкості молочних продуктів в розпилювальних сушарках за допомогою CFD технологій(2022) Туфекчі, Валентин Іванович; Вересоцький, Юрій ІвановичЦя стаття охоплює область обчислювальної гідродинаміки (CFD) та її застосування в розпилювальній сушці, а також типові схеми потоку, які зустрічаються в цих сушарках. Ці моделі потоків особливо стосуються питань, пов’язаних із розпилювальним сушінням харчових продуктів, у тому числі харчових інгредієнтів, а саме термічної деградації. Втрати хімічних властивостей та липкості частинок на стінках сушильного апарату, і зв’язки між моделями потоків, траєкторій висушених частинок. Проведено моделювання, щоб продемонструвати, що рішення не залежить від вибраного розміру сітки, вибраного кроку за часом (у перехідних розрахунках) і кількості використовуваних типових частинок. Крім того, вибрано відповідні чисельні схеми, щоб забезпечити високу чисельну точність для даної задачі. Зокрема, наближення конвективних параметрів сушіння має вирішальне значення, оскільки схеми низького порядку є стабільними, але дифузними, тоді як схеми високого порядку більш точні, але їх важче розраховувати. В результаті, правильне рішення може бути отримане лише за умови вибору відповідних фізичних моделей і правильної конвергенції розрахунків. Загальні елементи будь-якого аналізу сушіння включають баланс маси та енергії, процеси транспортування, такі як конвекція та дифузія, а також підхід до аналізу реакційних процесів, швидкості реакції та її результатів. З використанням пакетів обчислювальної гідродинаміки (CFD) у сфері розпилювального сушіння було розглянуто та продемонстровано траєкторії руху продукту в розпилювальній сушарці, розраховані вектори направлення польоту частинки та інші фактори. Приклади того, як класичні хіміко-технічні аналізи та 3д моделювання процесу розпилення можуть бути застосовані в продуктах харчування, обробка включає оцінку втрати хімічних властивостей вже готового продукту і ступеня термічної деградації. This article covers the field of Computational Fluid Dynamics (CFD) and its application to spray drying, as well as typical flow patterns found in these dryers. These flow models are particularly relevant to issues related to the spray drying of food products, including food ingredients, namely thermal degradation. Losses of chemical properties and stickiness of particles on the walls of the spray dryer, and connections between flow patterns and trajectories of dried particles. Simulations are performed to demonstrate that the solution is independent of the grid size chosen, the time step chosen (in transient calculations) and the number of typical particles used. In addition, appropriate numerical schemes are chosen to ensure high numerical accuracy for this problem. In particular, approximating the convective drying parameters is crucial because low-order schemes are stable but diffuse, while high-order schemes are more accurate but more difficult to calculate. As a result, the correct solution can be obtained only if the appropriate physical models are selected and the calculations are correctly converged. Common elements of any drying analysis include mass and energy balance, transport processes such as convection and diffusion, and an approach to the analysis of reaction processes, reaction rates, and outcomes. With the use of computational fluid dynamics (CFD) packages in the field of spray drying, product movement trajectories in the spray dryer, calculated particle flight direction vectors and other factors were considered and demonstrated. Examples of how classical chemical and technical analyzes and 3D modeling of the spraying process can be applied in food products, processing includes the assessment of the loss of chemical properties of the already finished product and the degree of thermal degradation.Документ Practical aspects of modeling hydrodynamic characteristics in the system of pipeline valves(2020) Volodin, Sergiy; Mironchuk, ValeriyProper operation of control valves allows you to maintain the parameters of technological processes and increase the effect of juice purification and sugar yield, reduce the sugar content in molasses, reduce fuel consumption and milk of lime. Search for rational parameters. The technology of the control valve selection is offered in the work, on the basis of the analysis of the static characteristic of the working object. It is shown that when choosing the standard size of the valve according to the equations of flow and throughput characteristics, the operation of the valve is considered separately from the operation of the control system of flowing of modern sugar production. The technology of the control valve selection is offered in the work, on the basis of the analysis of the static characteristic of the working object. Empirical methods have been used to calculate the cost characteristics for evaluating the operation of control valves and shut-off elements. Models of the object of regulation on the experimental stand are investigated. The study of the transient process when emptying the working chambers proved the following - the time of the transient process depends on the initial pressure in the chamber, the volume and type of muffler installed on the exhaust of the regulator (creates additional resistance to working air during discharge). At an initial pressure of 5 bar, for V = 4 l at step change of a control signal, time of transient process at use of the muffler on an exhaust to 1,8s is accurately fixed. When reproducing the operation of the regulator without a muffler - the transient time is twice less. Правильна робота регулюючої арматури дозволяє підтримувати параметри технологічних процесів і підвищити ефект очищення соку і вихід цукру, знизити вміст цукру в мелясі, зменшити витрати палива витрати палива та вапняного молока. Пошук раціональних параметрів. Запропоновано технологію вибору регулюючого клапана в роботі на основі аналізу статичної характеристики робочого об'єкта. Показано, що при виборі типорозміру клапана за рівняннями витратних і пропускних характеристик, робота клапана розглядається окремо від клапана розглядається окремо від роботи системи керування потоком сучасного цукрового виробництва. В роботі запропоновано технологію вибору регулюючого клапана на основі аналізу статичної характеристики робочого об'єкта. Емпіричні методи були використані для розрахунку вартісних характеристик для оцінки роботи регулюючих клапанів та запірних елементів. Досліджено моделі об'єкта регулювання на експериментальному стенді. Проведено дослідження перехідного процесу при спорожненні робочих камер показало наступне - час перехідного процесу залежить від початкового тиску в камері, об'єму та типу глушника, встановленого на виході з регулятора (створює додатковий опір робочому повітрю при нагнітанні). При початковому тиску 5 бар, для V = 4 л при кроці зміни керуючого сигналу, час перехідного процесу при використанні глушника на виході до 1,8 с точно фіксується. Привідтворенні роботи регулятора без глушника - час перехідного процесу вдвічі менший.