Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
13 результатів
Результати пошуку
Документ Дослідження адсорбційної активності активованого та модифікованого вуглецевого волокна для очищення сортівок(2020) Самченко, Ірина Олександрівна; Олійник, Світлана ІванівнаУ статті визначено основні фізико-хімічні характеристики, досліджено адсорбційну активність та запропоновано спосіб очищення сортівки за допомогою синтетичних волокон — активованого вуглецевого волокна й активованого модифікованого вуглецевого волокна. Показники якості вуглецевих матеріалів, сортівки до та після її обробки визначено за стандартизованими методиками із застосуванням фізико-хімічних, капілярно-електрофоретичних і спектрометричних методів аналізу, а також узагальнення й порівняння результатів експериментальних досліджень з використанням системного підходу. Також визначено сорбційні характеристики досліджуваних матеріалів. Встановлено, що активоване модифіковане вуглецеве волокно має кращий загальний сумарний об’єм пор за водою та адсорбційну активність за йодом, лужність водного настою більш ніж 1,25 раза, що підтверджує більша майже на 20% кількість основних оксидів. Адсорбційна активність за основними та кислотними групами також вказує на кращий перебіг каталітичних процесів на поверхні волокна під час обробки сортівки, а також кращу дегустаційну оцінку. За результатами визначення хімічної стійкоті виявлено, що хімічна стійкість активованого модифікованого вуглецевого волокна вища порівняно з АВВ. При витримці активованого модифікованого вуглецевого волокна в дистильованій воді вилужування домішок не проявлялось, а в розчині соляної кислоти спостерігався менший приріст масової концентрації кальцію, магнію, сульфатів, хлоридів і сшікатів. При витримці в розчині гідроксиду натрію виявлено менший приріст масової концентрації магнію, сульфатів, хлоридів удвічі. Вища хімічна стійкість активованого модифікованого вуглецевого волокна дає змогу зменшити відносний об ’єм води, підготовленої на відмивання від залишкових кількостей зольних речовин і пилу. Менші зміни мікрокомпонентного складу спостерігаються у водно-спиртовій суміші під час витримки з активованим модифікованим вуглецевиим волокном. Висока хімічна стійкість активованого вуглецевого волокна й активованого модифікованого вуглецевого волокна дає змогу зменшити кількість виправного та невиправного браку при зливі з колони після зупинок. The main physicochemical characteristics were determined, the adsorption activity was investigated and a method of cleaning the sorting with the help of synthetic fibers — activated carbon fiber and activated modified caibon fiber was proposed. Quality indicators of caibon materials, sorting before and after its processing were determined by standardized methods using physicochemical, capillary electrophoretic and spectrometric methods of analysis, as well as generalization and comparison of experimental results using a systematic approach The sorption characteristics of the studied materials were determined. It was found that the activated modified caibon fiber had the best total pore volume by water and adsorption activity by iodine, alkalinity of the aqueous infusion more than 1.25 times, which confirms the amount of basic oxides by almost 20%. Adsorption activity by basic and acid groups also indicates better catalytic processes on the fiber surface during sorting processing, as well as better tasting evaluation. According to the results of determining the chemical resistance, it was found that the chemical resistance of the activated modified caibon fiber was higher compared to ACF. When the activated modified caibon fiber was aged in distilled water, no leaching of impurities was observed, and a smaller increase in the mass concentration of calcium, magnesium, sulfates, chlorides and silicates was observed in the hydrochloric acid solution When kept in the solution of sodium hydroxide increase in the mass concentration of magnesium, sulfates, chlorides in 2 times was revealed. The higher chemical resistance of the activated modified caibon fiber makes it possible to reduce the relative volume of water prepared for washing from residual ash and dust. Minor changes in the microcomponent composition were observed in the water-alcohol mixture during exposure with activated modified caibon fiber. The high chemical resistance of activated caibon fiber and activated modified caibon fiber makes it possible to reduce the number of corrective and irreparable defects when draining from the column after stops.Документ Innovative approach and operational issues of animation services in hotels(2017) Bortnitskaya, Miroslava; Tyshchenko (Usatiuk), Olena; Tsirulnikova, Vita; Chagayda, AndriyThe objective of this study was to gain a better knowledge of managerial and operational issues of resorts’ animation and entertainment services. Animation programs provided by resorts are typically designed to meet the specific needs and wishes of two distinctive guest-segments – children and adults. Hotel businesses implement animation programs to increase market profile and attract repeat clientele; hence, from a business perspective. Since growing interest in active recreation and diverse entertainment is a persistent trend in the vacation industry, resort managers should, however, treat animation programs as an important service component with large potentials to enhance the overall resort experience. Досліджено управлінські та операційні питання анімаційних та розважальних послуг курортних готелів. Анімаційні програми розроблені таким чином, щоб задовольнити особливі потреби та побажання двох відмінних гість-сегментів – дітей та дорослих. Готельні підприємства впроваджують анімаційні програми, щоб розширити контингент споживачів. Оскільки, зростаючий інтерес до активного відпочинку та різноманітних розваг є стійкою тенденцією, доцільно розглядати анімаційні програми як перспективний напрямок розвитку готельних підприємств.Документ Активне вугілля у водоготуванні для виготовлення напоїв(2014) Олійник, Світлана Іванівна; Ковальчук, Володимир Петрович; Прибильський, Віталій Леонідович; Куц, Анатолій Михайлович; Коваленко, Олена ОлександрівнаМетою наукового дослідження, результати якого наведені у статті, є удосконалення технології кондиціювання води шляхом сорбційного очищення води для виробництва напоїв, зокрема лікеро-горілчаної продукції. Предметом дослідження була вода питна, вода підготовлена, активне вугілля марок Silcarbon: К1810, Silcarbon К835, К814 у порівнянні з K3060. Під час досліджень використовували загальноприйняті методи аналізу у лікеро-горілчаному виробництві, теоретичне узагальнення і порівняння, системний підхід. The purpose of scientific research, the results of which are given in the article, is the improvement of the technology of water conditioning by sorption purification of water for the production of beverages, including alcoholic beverages. The subject of research was drinking water, prepared water, activated carbon such grades Silcarbon K1810, Silcarbon K835, Silcarbon K814 compared to Silcarbon K3060. During the research we are used the conventional methods of analysis in liqueur and vodka production, the theoretical synthesis and comparison, the system approach.Документ Вибір і порівняльна оцінка характеристик активного вугілля для очищення водно-спиртових сумішей(2002) Ковальчук, Володимир Петрович; Олійник, Світлана Іванівна; Опанасюк, Тетяна Іванівна; Резвіна, Лариса Миколаївна; Малежик, Іван ФедоровичВ даній роботі наведено результати порівняльної оцінки властивос¬тей деревного активного вугілля марки БАУ-А (контрольний зразок) та активного вугілля марок КАУ-2 і К 48. Досліджено основні фізико-механічні, структурні та адсорбційні характеристики цих активних вугіль, а також ступінь очищення ними водно-спиртової суміші. Встановлено, що порівняно з деревним кокосове активне вугілля має більшу механічну міцність і меншу зольність, що відповідає більшому терміну експлуатації цього ву¬гілля і меншій його каталітичній дії, при цьому покращується дегустаційна оцінка готової продукції. In this work we present the results of a comparative evaluation of the properties of wood activated carbon BAU-A (control sample) and activated carbon brands KAU-2 and K-48: the basic physical-mechanical, structural and sorption characteristics of activated carbon and the degree of cleaning them water-alcohol mixture. It is established that in comparison with wood, coconut activated carbon has a greater mechanical strength and lower ash content, which corresponds to a higher life of the coal and the lower catalytic activity, while improving a tasting of the finished product.Документ Визначання активності активного вугілля за лужністю водного настою у виробництві напоїв(2014) Олійник, Світлана Іванівна; Ковальчук, Володимир ПетровичДля проведення належного оперативного контролю під час сорбційного очищення води питної та водно-спиртових сумішей стандартизовано метод контролювання активності активного вугілля за лужністю водного настою. Впровадження національного стандарту ДСТУ 7417:2013 «Вугілля активне для лікеро-горілчаного виробництва. Метод визначання лужності водного настою» дасть змогу більш чітко визначати та контролювати ведення виробничого процесу, що сприятиме підвищенню ефективності роботи підприємств харчової промисловості. For the proper operational controls during the sorption of drinking water and water-alcohol mixtures standardized method of controlling the activity of activated carbon for water alkalinity infusion. The introduction of a National Standard 7417: 2013 "Coal active for liquor production. Method for determination of alkaline water infusion" will help to more clearly define and monitoring the conduct of the production process that will increase the efficiency of the food industry.Документ Підготовка майбутніх фахівців фізичної культури та спорту(2014) Міцкевич, Наталія ІванівнаВ статті проведено аналіз ролі сучасні проблеми фізичного виховання і спорту різних груп населення. Були досліджені фактори які мають безпосередній вплив. Також визначено основні аспекти. Висунуто пропозиції. The analysis of the role of the modern problems of physical education and sports of different groups of population was conducted. The factors which have an affect were explored. Also the main aspects were determined. The suggestions were provided.Документ Експрес-метод визначення активності вапняного молока(2004) Вєрченко, Лідія Михайлівна; Хомічак, Любомир Михайлович; Джоган, Ольга Іллівна; Кос (Гусарук), Тетяна СвятославівнаРозроблений експрес-метод визначення активності вапна у вапняному молоці, який рекомендується використовувати як у хіміко-технологічному контролі на виробництві, так і в дослідницьких лабораторіях.Документ Ферментативна активність борошна з насіння бобових культур та їх солодів(2004) Арсеньєва, Лариса Юріївна; Борисенко, Олена Вікторівна; Махинько, Валерій Миколайович; Бондар, Наталія Петрівна; Хіврич, Борис ІвановичВстановлено, що завдяки меншому вмісту антипоживних речовин та більшій активності фітази борошно із солоду бобових має пріоритет перед борошном із непророслого зерна в якості потенційної сировини хлібопекарського виробництва. Через високу активність а-амілази і протеолітичних ферментів борошна із солоду бобових під час вибору технології хлібобулочних виробів з цими продуктами перевагу слід віддати таким способам тістоприготування, що передбачають найкоротший контакт біополімерів пшеничного борошна з ферментами добавок. Established that the lower content antinutrient agents and more activity fitazy malt flour with bean flour has priority over a unsprouted grain as a potential raw bakery production. Due to the high activity of a-amylase and proteolytic enzymes from malt flour of legumes in the choice of technology baked goods with these products should be preferred in this way tistopryhotuvannya, providing the shortest contact biopolymers wheat flour supplementation with enzymes.Документ Активність підприємств харчової промисловості в економічній системі України(2007) Гаврилова, Тетяна ВасилівнаПредставлена стаття являє собою стислий опис проблем активності діяльності підприємств загалом та підприємств харчової промисловості зокрема. В статті наведені основні теоретичні позиції щодо активності діяльності підприємства та здійснений аналіз сучасного стану активності діяльності підприємств харчової промисловості. Presented clause represents the brief description of problems of activity of activity of the enterprises in general and the enterprises of the food-processing industry in particular. In clause the resulted basic theoretical positions concerning activity of activity of the enterprise and the carried out analysis of a modern condition of activity of activity of the enterprises of the food-processing industry.Документ Категорія “активність” як методологічна основа для вивчення проблем активізації діяльності(2007) Гаврилова, Тетяна ВасилівнаУ статті з’ясовано значення поняття “активність”, яке є методологічною основою для вивчення проблем активізації діяльності. The article is set to the concept of "activity", which is a methodological basis for the study of problems revitalization.