Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 7 з 7
  • Ескіз
    Документ
    Some aspects of using the nanotechnology in food industry
    (2019) Fursik, Oksana; Strashynskyi, Igor; Pasichnyi, Vasyl; Marynin, Andriy
    The article presents data from a literature review of the modern areas of nanotechnology application in food industry, their properties, interaction with biopolymers in food products.At present, nanosized SiO2 is one of the most common nanoadditives in various branches of the food industry. Scientific studies show that silica, due to its structural features and large surface area, has high adsorption properties with respect to water, proteins, exo- and endotoxins, and pathogenic microorganisms.Numerous studies confirm the possibility of effective modification of the gum’s rheological characteristics during their joint use with silica as a part of functional-technological compositions.It was established by an experimental method that the addition of SiO2 to the hydrated soy proteins and protein preparations containing collagen led to a densification of the mixture, modifying their rheological and functional properties.Conducted scientific studies of the use of nanocomposites in the technology of meat-containing culinary semi-finished products confirm the effectiveness of the use of finely divided silica as a texture-forming additive.After analyzing the scientific research of domestic and foreign scientists, it can be argued that nanoparticles directly affect the absorption and assimilation of nutrients due to physico-chemical modifications that occur during the interaction of food components with nanoparticles.
  • Ескіз
    Документ
    Development of biometric identification using system neural networks
    (2018) Hrybkov, Serhii; Chornobai, Kateryna
    The use of the created system of biometric identification is very broad and focused on state and commercial facilities with limited funding, such as kindergartens, schools, universities, hospitals, etc. One of the directions of using this system is its use for authentication in modern web-applications and for access to commercial wireless local area networks Wi-Fi, which will become an additional protection against unauthorized access.
  • Ескіз
    Документ
    Класифікація ефіроолійної і пряно-ароматичної сировини та можливості розширення їхнього застосування
    (ДонНУЕТ, 2010) Аннєнкова, Надія Борисівна; Бідаш, В. І.
    Проведено аналіз у сфері використання ефіроолійної і пряно ароматичної сировини, обґрунтовано розширення шляхів їхнього застосування, розроблено класифікацію. Conducted the analyses of the ether-oil and spicy aromatic stuff usage; proved the widening of its usage ways, made the classification.
  • Ескіз
    Документ
    Пищевые добавки для усиления и стабилизации цвета в производстве продуктов питания (часть 1)
    (2007) Пасечный, Василий Николаевич; Тимошенко (Кремешная), Ирина Владимировна; Сабадаш, Петр Николаевич
    Рассмотрено использование синтетических красителей, безопасность применения, технологические ограничения. We examined the use of synthetic dyes, security applications, technological limitations.
  • Ескіз
    Документ
    Захист від виробничого шуму
    (2012) Литвиненко, Анатолій Михайлович; Фалес, Василь Михайлович; Хіврич, Олександр Васильович
    Проведено теоретичний, експериментальний та експлуатаційний аналіз звукоізоляції різних конструкцій промислових огорож. Показано, що найбільший ефект, при еквівалентній масі, мають подвійні (двошарові) конструкції.
  • Ескіз
    Документ
    Диаграммы областей существования структурных типов соединений MR(WO4)2 (M=NH4, Cu, Ag, Tl; R=трехвалентный металл)
    (Журнал неорганической химии, 2004) Клевцов, П. В.; Перепелица, Александр Петрович
    Выполнено дополнительное экспериментальное исследование и обобщены сведения о 72 соединениях MR(WO4)2 , где М-аммоний, медь (І), серебро (І), таллий (І), R (ІІІ) – La-Lu, Y, Sc; In и Bi (с Cu(I), Ag(I), Tl(I); Ga и Gr (с Cu(I)), полученых разными способами и изученных физико-химическими методами. Построены уточненные диаграммы областей существования структурних типов, обсуждено применение этих сединений.
  • Ескіз
    Документ
    Організаційно-економічні підходи до удосконалення технологій вітчизняних підприємств для отримання енергії з альтернативних (відновлювальних) джерел
    (2008) Струнін, Віктор Володимирович
    Кожна держава, яка прагне зберегти власну незалежність, повинна дбати про раціональне забезпечення власних потреб. Одне з пріоритетних місць займає потреба в енергоресурсах. Дана потреба має бути задоволена шляхом диверсифікації енергоджерел і носити характер стабільності та надійності. Кожна господарська одиниця має сприяти реалізації державних стратегій, в тому числі за рахунок здійснення необхідних перетворень в межах організації.