Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 4 з 4
  • Ескіз
    Документ
    Оцінка ризиків мармеладних виробів
    (2019) Українець, Олена Олександрівна; Грегірчак, Наталія Миколаївна
    У статті наведено результати аналізу ризиків при виготовленні мармеладних виробів. На кожному етапі досліджень зразків контролювалася загальна кількість МАФАМ, пліснявих грибів і дріжджів, спороутворювальних бактерій групи кишкової палички як показник мікробіологічної безпеки, а також оцінено санітарно-гігієнічний стан обладнання, персоналу та приміщення. Встановлено, що недотримання санітарно-гігієнічних умов виробництва може стати причиною псування готового виробу та завдати шкоди здоров ’ю людини. Крім різних сапрофітних аеробних бактерій, дріжджів, у кондитерських виробах можуть бути патогенні мікроорганізми, які, потрапивши у виріб, добре в ньому зберігаються і за оптимальних температурних умов швидко розмножуються. Ризики інфікування можуть відбутися на будь-якій стадії технологічного процесу, тому необхідною є оцінка санітарного стану виробництва, постійного та суворого контролю за перебігом технологічного процесу, контролю на кожному його етапі виробництва. Застосування системи НАССР при удосконаленні технології виробництва сприяє контролю небезпечних чинників та їх ідентифікації з метою гарантування безпечності готового продукту. Сучасний підхід до безпеки продуктів харчування у світі та управлінні зокрема передбачає впровадження на підприємствах, які їх виробляють і реалізують, систем управління безпекою харчових продуктів на основі концепції аналізу ризиків і критичних точок контролю. Система НАССР у виробничій діяльності вітчизняних підприємств стане важливим кроком на шляху забезпечення населення нашої країни безпечними продуктами харчування, а також дасть змогу підвищити рівень ефективності функціонування харчової промисловості України. The paper presents the results of risk analysis in the manufacture of marmalade products. At each stage, the samples were controlled by the total number of mesophilic aerobic and facultative anaerobic microorganisms as well as mold and yeast spore form of bacteria Escherichia coli as an indicator of microbiological safety, the sanitary and hygienic state of equipment, staff and premises were evaluated. It has been established that non-compliance with the sanitary and hygienic conditions of manufacture, can cause spoilage to the finished product and cause damage to human health. Most of confectionery products are perishable and are a good nutrient medium for the development of microorganisms, which can cause food poisoning. In addition to various saprophytic aerobic bacteria, yeasts in them may be pathogen-microorganisms that fall into the product, are well stored in it and, at optimal temperature conditions, multiply rapidly. Application of the HACCP system to improve the production technology helps to control the hazardous factors and their identification in order to guarantee the safety of the finished product. The modern approach to food safety in the world involves the introduction of food safety management systems on the basis of the concept of risk analysis and critical control points at the enterprises that produce and market them. The HACCP system in the production activities of domestic enterprises will be an important step in ensuring the population safe food products in our country, as well as improving the efficiency of the functioning of the food industry in Ukraine.
  • Ескіз
    Документ
    Віруси у продуктах харчування
    (2014) Скроцька, Оксана Ігорівна; Волошина, Ірина Миколаївна; Кістенюк, Т. С.
    Розглянуто шляхи потрапляння вірусів до харчових продуктів та методи їх виявлення. Показано, що віруси стійкі до несприятливих умов навколишнього середовища та можуть упродовж декількох місяців зберігатися у харчових продуктах та довкіллі. Наведено дані щодо виявлення у продуктах харчування ентеровірусів, поліовірусів, ротавірусів, вірусу холери свиней (HCV), вірусу африканської свинячої лихоманки (ASFV), вірусу ящура і ЕСНО-вірусу. The paths of viruses’ incorporation into the food have been reviewed. The methods of identification of viruses in the food by applying the sensitive cells and polymerase chain reaction technique have been provided. The benefits and disadvantages of the mentioned methods were outlined. The following human viruses were identified in the food: enterovirus, poliovirus, rotavirus, Coxsackie B5 virus, hog cholera virus (HCV), African swine fever virus (ASFV), FMD virus and ECHO-virus. The statistics data regarding frequency of viruses isolation form the food has been provided for Ukraine. It has been demonstrated that the viruses are resistant to adverse environmental conditions and can stay active for several months in food and environment. The following methods of viruses’ inactivation in the food were characterized: pH lowering, cooling and freezing, heating and UV exposure.
  • Ескіз
    Документ
    Пищевые продукты, как источник вирусных инфекций
    (2014) Волошина, Ирина Николаевна; Скроцкая, Оксана Игоревна
    Рассмотрены основные пути передачи вирусов, которые способны проникать в организм человека через инфицированные пищевые продукты. Показано, что вирусы устойчивые к неблагоприятным условиям окружающей среды и могут в течение нескольких месяцев храниться в пищевых продуктах и окружающей среде // The main routes of transmission of viruses that can enter the body through infected food were considered. It has been shown that viruses are resistant to adverse environmental conditions and may be stored for several months in food and environment.
  • Ескіз
    Документ
    Агробиотехнологии: решение продовольственной безопасности
    (2013) Кундеева, Галина Алексеевна
    В работе проведен анализ внедрения агробиотехнологий с позиции решения глобальной продовольственной безопасности, рассмотрен вопрос безопасности ГМО-продуктов для человека и целесообразности внедрения агробиотехнологий в Украине. The paper analyzes the implementation of Agri-solutions from the perspective of global food security, addressed the issue of GMO safety products for humans and the feasibility of implementing Agri in Ukraine