Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
4 результатів
Результати пошуку
Документ Эссенциальные жирные кислоты в составе фосфолипидных продуктов(2013) Шеманская, Евгения Ивановна; Осейко, Николай ИвановичОпределена теоретическая и практическая основа для создания новой группы фосфолипидных жировых продуктов функционального назначения, которые гарантируют рациональное соотношение омега-3 и омега-6 кислот с учетом норм их потребления. Обосновано использование растительных масел в качестве источников эссенциальной α - линоленовой кислоты и биологически активных веществ. Полученные инновационные фосфолипидные продукты с соотношением омега-3/омега-6 жирных кислот 1:0,9 – 1:3,5 относятся к функциональным продуктам с широким спектром технологических свойств. Theoretic and practical basis for the formation of the new group of phospholipids fatty products of functional purpose which guarantee the proper correlation of omega-3 and omega-6 fatty acids including recommendations of use has been identified. The use of particular vegetable oils as the sources of essential α -linolenic acid and vitamins in food and oil-and-fat products has been validated. The innovative phospholipids products obtained with correlation of omega-3 and omega-6 fatty acids 1:0,9 – 1:3,5 belong to functional products with the wide range of handling abilities.Документ Фосфолипидные жировые продукты функционального назначения(2012) Шеманская, Евгения Ивановна; Осейко, Николай ИвановичОпределена теоретическая и практическая основа для создания новой группы фосфолипидных жировых продуктов функционального назначения, которые гарантируют рациональное соотношение омега-3 и омега-6 кислот с учетом норм их потребления. Обосновано использование растительных масел в качестве источников эссенциальной α-линоленовой кислоты и биологически активных веществ. Полученные инновационные фосфолипидные продукты с соотношением омега-3/омега-6 жирных кислот 1:0,9 – 1:3,5 относятся к функциональным продуктам с широким спектром технологических свойств. Theoretic and practical basis for the formation of the new group of phospholipid fatty products of functional purpose which guarantee the proper correlation of omega-3 and omega-6 fatty acids including recommendations of use has been identified. The use of particular vegetable oils as the sources of essential α-linolenic acid and vitamins in food and oil-and-fat products has been validated. The innovative phospholipid products obtained with correlation of omega-3 and omega-6 fatty acids 1:0,9 – 1:3,5 belong to functional products with the wide range of handling abilities.Документ Окислювальна стабільність лляної олії та фосфоліпідного жирового продукту підвищеної біологічної цінності(2011) Осейко, Микола Іванович; Шеманська, Євгенія Іванівна; Скачко, О. Л.; Лазаренко, ТетянаВ статті наведено результати експериментальних досліджень антиоксидантної властивості фосфатидних концентратів та добавки КТІОЛ-ДТК в модельних розчинах лляної олії. Встановлено явище синергізму антиоксидантної дії фосфоліпідів і добавки при концентраціях 0,1-0,5%.Документ Насіння льону як компонент для виробництва комбікормів(2011) Шаповаленко, Олег Іванович; Янюк, Тетяна Іванівна; Ноздрюхіна (Козюля), Інна ВолодимирівнаВ статті розглянуто можливість використання насіння льону для виробництва комбікормів. На основі проведених досліджень і виходячи з біохімічного складу,пропонується використовувати насіння льону і продукти його переробки, як білково-вуглеводні і ліпідно-білково-вуглеводні функціональні добавки в комбікормовому виробництві. An opportunity of flax seeds usage is considered in the article. On the basis of an undertaken research work and according to biochemical composition, the flax seeds, its derived products, such as proteic- carbohydrate and lipidic-proteic- carbohydrate functional additives are proposed to be used in mixed feed industry.