Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
9 результатів
Результати пошуку
Документ Альтернатива хмелю у виробництві пива(2021) Бліщ, Роксолана Олександрівна; Петришин, Наталія Зеновіївна; Бабич, Ірина МихайлівнаПиво являє собою досить складну систему органічних і неорганічних кристалоїдів та колоїдів у слабкому водно-спиртовому розчині. До його складу входять більше 400 сполук, які визначають його високу якість. Найціннішими в пиві є гіркі речовини хмелю, що надають йому своєрідну приємну гіркоту, сприяють біологічній стійкості. Хміль, який лише нещодавно загрожував поглинути все в навалі зеленої гіркоти, нині відступає, щоб посісти своє правомірне місце серед інших способів варити смачне і виразне пиво. Багато крафтовиків приглядаються й до інших рослин, що притаманні конкретним регіонам, і пробують варити пиво з повагою до місцевих традицій. Хміль є незамінним компонентом будь-якого пива, але в разі надмірного вживання негативно впливає на організм людини. Останні дослідження вчених дають підставу стверджувати про негативний вплив хмелю на організм людини, оскільки в шишках хмелю є 8-пренілнарінгенін – речовина, яка належить до класу фітоестрогенів. Тому заміна хмелю на іншу нетрадиційну сировину є перспективним напрямом досліджень. Повний список інгредієнтів, які використовуються як сурогат хмелю або задля забезпечення альтернативних смакових властивостей, досить великий. Розглянуто часткову заміну хмелю на натуральну рослинну сировину (хвою хвойних порід дерев), яка за своїми властивостями та хімічним складом наближена до хмелю. Також охарактеризовано використання деревію, хрону, бузини, імбиру та інших альтернативних хмелю рослин у виробництві пива. Зроблено висновок, що у виборі сировини (замінника хмелю) необхідно звертати особливу увагу на її хімічний склад і дію на організм людини, оскільки більшу частину цих властивостей отримає і пиво з її додаванням. Доведено, що інноваційні технології з використанням нетрадиційної сировини як заміни хмелю можуть бути рекомендовані до використання в пивоварінні задля розширення зразків продукції, що позитивно впливають на організм людини.Документ Дослідження процесу екстрагування цільових компонентів із хмелевої сировини(2021) Запорожець, Юлія Владиславівна; Бурлака, Тетяна ВасилівнаХмелярство є важливою галуззю сільськогосподарського виробництва, продукція якої має безліч застосувань, починаючи від пивоваріння і закінчуючи косметологією. Тривалий час Україна було на 5-му місці у світі після США, Німеччини, Китаю і Чехословаччини по вирощуванні хмелю та виробництві хмелепродуктів. Хмелярство було найважливішою бюджетоутворювальною складовою агропромислового комплексу регіону Полісся України. Через недосконалість механізму переходу до ринкових умов для сільськогосподарських підприємств у галузі хмелярства стало скорочення виробництва, зниження рівня конкурентоспроможності українського хмелю та витіснення вітчизняних виробників із внутрішнього ринку й традиційного зовнішнього ринку. Зростаюча потреба пивоварів в екстрактах хмелю, які не виробляють в Україні, коливання цін на хмелесировину на світовому і внутрішньому ринках, недостатньо збалансований сортовий склад хмеленасаджень не сприяли нормалізації розвитку галузі в умовах ринкових відносин. На сьогоднішній день, гостро постає задача в невідкладному вжитті заходів для забезпечення розвитку хмелярства та підвищення його конкурентоспроможності для виходу на світовий ринок.Документ Вплив електроіскрових розрядів перед віброекстрагуванням на хмелеву сировину(2021) Запорожець, Юлія Владиславівна; Бурлака, Тетяна ВасилівнаЕнергетична криза, збільшення попиту на продукцію з поліпшеними і екологічно безпечними якостями викликали необхідність розвитку нових технологій вилучення екстрактивних речовин з рослинних матеріалів, які знаходять своє застосування в харчовій промисловості, косметології, хімічної промисловості тощо. Особливий інтерес представляють екстрактивні речовини, які є безпечними для навколишнього середовища і не роблять шкідливого впливу на здоров'я людини. Значимість процесу екстрагування пояснюється його здатністю забезпечити практично повне вилучення екстрагованих речовин при невисокій температурі, що є запорукою отримання витягів високої якості. В даний час пильну увагу в дослідженнях процесу екстрагування направлено на використання екологічних, енергетично ефективних технологій, які базуються на використанні безпечних видів розчинників. Розробка "зелених технологій" екстрагування на сьогоднішній день є широко обговорюваної тематикою в міждисциплінарних областях хімії, біотехнологій тощо.Документ Інтенсифікація процесу та кінетика екстрагування цільових компонентів з хмелю(2020) Запорожець, Юлія Владиславівна; Бурлака, Тетяна ВасилівнаРозглянуто вплив температури та гідромодуля на процес вилучення цільових речовин із хмелю при виробництві екстрактів. Встановлено вплив температури та гідромодуля на інтенсифікацію процесу екстрагування. The influence of temperature and hydromodule on the process of extraction of target substances from hops in the production of extracts is considered. The influence of temperature and hydromodule on the intensification of the extraction process is established.Документ Дослідження процесу екстрагування цільових компонентів із хмелевої сировини(2021) Запорожець, Юлія Владиславівна; Бурлака, Тетяна ВасилівнаХмелярство є важливою галуззю сільськогосподарського виробництва, продукція якої має безліч застосувань, починаючи від пивоваріння і закінчуючи косметологією. Тривалий час Україна було на 5-му місці у світі після США, Німеччини, Китаю і Чехословаччини по вирощуванні хмелю та виробництві хмелепродуктів. Хмелярство було найважливішою бюджетоутворювальною складовою агропромислового комплексу регіону Полісся України. Через недосконалість механізму переходу до ринкових умов для сільськогосподарських підприємств у галузі хмелярства стало скорочення виробництва, зниження рівня конкурентоспроможності українського хмелю та витіснення вітчизняних виробників із внутрішнього ринку й традиційного зовнішнього ринку. Зростаюча потреба пивоварів в екстрактах хмелю, які не виробляють в Україні, коливання цін на хмелесировину на світовому і внутрішньому ринках, недостатньо збалансований сортовий склад хмеленасаджень не сприяли нормалізації розвитку галузі в умовах ринкових відносин. На сьогоднішній день, гостро постає задача в невідкладному вжитті заходів для забезпечення розвитку хмелярства та підвищення його конкурентоспроможності для виходу на світовий ринок.Документ Удосконалення методики нормування хмелю в пивоварінні(2001) Мелетьєв, Анатолій Євгенович; Галак, Григорій Михайлович; Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна; Ляшенко, Микола Іванович; Проценко, Лідія ВасилівнаУдосконалена методика нормування хмелю з врахуванням вмісту в ньому не лише гірких речовин, але і поліфенолів. Визначено і формалізовано залежність якості охмеління сусла і пива від питомої частки β-кислот на одиницю кількості α-кислот. Запропоновані рівняння пройшли випробування в лабораторних і заводських умовах. Доведений позитивний вплив удосконаленої методики нормування хмелю на раціональне його використання і підвищення якості пива.Документ Визначення вмісту альфа-кислот в хмелі методом інфрачервоної спектроскопії(2004) Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна; Мелетьєв, Анатолій Євгенович; Троценко, Павло Олександрович; Носенко, Володимир Єрофійович; Галак, Григорій МихайловичНаведені результати експериментальних досліджень по розробці швидкісного і безреагентного оптичного методу визначення альфа-кислот в хмелі шляхом вимірювання інфрачервоного спектру. Новий метод сприяє оптимізації нормування і економії хмелю в пивоварінні. The results of experimental researches on the development of high-speed optical and chemical-free method of determination alpha acids in hops by measuring the infrared spectrum was presented. The new method helps to optimize the valuation and cost of hops in brewing.Документ Експрес-аналіз вологості хмелю швидко й об’єктивно робить автоматичний інфрачервоний аналізатор(2004) Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна; Мелетьєв, Анатолій Євгенович; Троценко, Павло Олександрович; Носенко, Володимир ЄрофійовичЗапропонований експрес-метод аналізу вологості хмелю за допомогою інфрачервоного аналізатора. Це дозволить спростити і прискорити процес нормування хмелю за вологістю безпосередньо на виробництві. При цьому визначення вологості хмелю відбувається без погіршення його фізико-хімічних характеристик і показників якості.Документ Інтенсифікація процесів теплового оброблення пивного сусла з хмелем(2001) Мелетьєв, Анатолій Євгенович; Прядко, Микола Олексійович; Літвинчук (Воронцова), Світлана ІванівнаЕкспериментально встановлено, що застосування виносного теплообмінника дає змогу інтенсифікувати процес кип'ятіння сусла в 2 рази. Інтенсифікація кип'ятіння позитивно впливає на якість сусла, прогнозується підвищення стійкості пива під час реалізації. Нова технологія оброблення хмелю забезпечує його економію на 10-18 %. Experimentally was determined, that the using of external heat exchanger allows to intensify the process of boiling wort in 2 times. Intensification of boiling influences positive on a quality of wort, projected to increase stability of beer during the implementation. The new technology of processing hops provides its economy by 10-18 %.