Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
5 результатів
Результати пошуку
Документ Маркетингові дослідження попиту молока питного та його якості(2019) Чорна, Тетяна Миколаївна; Чорна, Анастасія ІванівнаПроведено маркетингове дослідження споживчих переваг під час купівлі молока питного з метою встановлення переліку досліджуваних зразків для аналізу його якості. Представлено результати досліджень щодо відповідності вимогам чинної нормативно-технічної документації маркування, органолептичних та фізико-хімічних показників якості зразків молока питного. Виявлено факти фальсифікації продукції виробниками.Документ Продукты с повышенным содержанием питательных веществ: критерии классификации(2018) Махинько, Валерий Николаевич; Соколовская, Ирина Александровна; Сажина, Альбина ВалерьевнаПитание является неотъемлемой составляющей полноценной и продолжительной жизни человека. В современных условиях большинство пищевых продуктов потребитель покупает в учреждениях торговли. Поэтому значительно возросла роль объективной и достоверной маркировки упаковки. В статье рассмотрены нормативные документы относительно особенностей маркировки пищевой продукции в странах Европейского и Евразийского (Таможенного) союзов, а также методические рекомендации «Кодекс Алиментариус» по этому вопросу. Приведены величины ориентировочной среднесуточной физиологической потребности человека в основных пищевых веществах и энергии, используемых для маркировки продукции. Для продуктов, содержащих повышенные количества питательных веществ, указаны условия, при которых на упаковке продукции может быть сделана дополнительная надпись «источник ...» или «повышенное содержание ...». Nutrition is an integral part of a full and prolonged human life. In current conditions, consumers buy most food products in trade institutions. Therefore, the role of objective and reliable labeling of packaging has significantly increased. The article considers with the regulatory documents concerning the features of the labeling of food products in the countries of the European and Eurasian (Customs) unions, as well as the methodological recommendations of the Codex Alimentarius on this issue. The article presents the quantities of an approximate average daily physiological human requirement in basic nutrients and energy used to label products. For products containing elevated amounts of nutrients, the conditions under which an additional inscription "source ..." or "increased content ..." can be made on the product package.Документ Critical analysis of the reflection by the resources quality agro-livestock in the labeling of generated foodstuff(2015) Mnerie, Dmitriy; Gaceu, Liviu; Gubenia, Oleksii; Shamtsyan, Mark; Birca, AdrianaNutritional labeling of food products is an important goal for ensuring the operation of a free market in both the European and adjacent area. The paper points out some limitations of European legal provisions in connection with the legislation of the countries geographically located in the Black Sea area. It is reflected by concrete examples and analyzes about the quality of agro-livestock as resources underlying healthy food. It is shown some proposals and recommendations for to improve some modalities for to highlight the role of traceability in the food product profile.Документ Исследование показателей качества безалкогольных напитков(2014) Гулеватая, Марина Анатолиевна; Усатюк, Светлана ИвановнаСтатья посвящена исследованию показателей идентификации безалкогольных напитков отечественного производителя в соответствии с требованиями нормативной документации. Было проведено идентификацию маркировки продукции, органолептическую оценку безалкогольных напитков дескрипторно-профильным методом с построением профилограмм, определено массовую долю сухих веществ рефрактометрическим методом, а также кислотность методом потенциометрического титрования. The article investigates the identification indicators of soft drinks by domestic producers in accordance with the requirements of regulatory documents. The identification of product labeling and organoleptic evaluation of soft drinks by descriptive and profile method with the construction of profilograms have been made. Dry solids weight ratio by refractometric method and acidity by potentiometric titration have been determined.Документ Особливості маркування вершкового масла(2013) Рябченко, Наталія ОлександрівнаПроаналізовано особливості маркування та якість вершкового масла на українському ринку. Analysis of peculiarities labeling and quality of butter on the Ukrainian market.