Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
3 результатів
Результати пошуку
Документ Thermophilic fungi with glucosidase and proteolytic activities(2021) Borzova, Nataliia; Gudzenko, Olena; Avdiyuk, Kateryna; Varbanets, Liudmyla; Nakonechna, LidiiaThe directed search for extremophilic producers in order to obtain hydrolytic enzymes with increased thermal stability has an unconditional practical potential for use in the food and feed industry to improve the quality of the final product. The aim of the work was to study the ability of collection strains of thermophilic fungi to show α-L-rhamnosidase, α-galactosidase, cellulase, β-mannanase, keratinase and caseinolytic activity. The enzymatic activity of 50 strains of micromycetes belonging to 17 species was investigated. The studied group showed high activity: 94% of the strains had at least one, 34% – two, 26% – from three to five enzyme activities. The most active keratinase producers were Thielavia terrestris 1920 and 62, Rhizomucor tauricus 1909, Chrysosporium thermophilum 2050, Thermoascus thermophilus 92 and Thermoascus aurantiаcus 2052 (10–26 U/mL). The highest α-L-rhamnosidase activity was observed in T. terrestris 62 (0.35 U/mL), and carboxymethylcellulase activity −in Thermomyces lanuginosus 2046. Six strains showed α-galactosidase (0.05–0.2 U/mL) and four strains − β-mannanase (5–130 U/mL) activity. Conclusions. As a result new strains producing proteolytic and glycolytic enzymes were isolated among thermophilic micromycetes. Soil thermophilic micromycetes can be used as producers of proteolytic and glycolytic enzymes. Of particular interest are the cultures of Acremonium thermophilum 1963, Corynascus thermophilum 2050, C. sepedonium 1899 and 65068, T. thermophilus 1946, which are capable of producing complexes of proteases and glycosidases in the culture liquid. This indicates that these strains are promising for use as destructors in various technologies processing of complex raw materials. Цілеспрямований пошук екстремофільних продуцентів з метою одержання гідролітичних ферментів з підвищеною термостабільністю має безумовний практичний потенціал для використання в харчовій і кормовій промисловості для підвищення якості кінцевого продукту. Метою роботи було вивчення здатності колекційних штамів термофільних грибів проявляти α-L-рамнозидазу, α-галактозидазу, целюлазу, β-маннаназу, кератиназу та казеїнолітичну активність. Досліджено ферментативну активність 50 штамів мікроміцетів 17 видів. Досліджена група виявила високу активність: 94% штамів мали хоча б одну, 34% – дві, 26% – від трьох до п’яти ферментів. Найактивнішими продуцентами кератинази були Thielavia terrestris 1920 і 62, Rhizomucor tauricus 1909, Chrysosporium thermophilum 2050, Thermoascus thermophilus 92 і Thermoascus aurantiаcus 2052 (10–26 U/мм). Найвищу активність α-L-рамнозидази спостерігали у T. terrestris 62 (0,35 ОД/мл), а активність карбоксиметилцелюлази – у Thermomyces lanuginosus 2046. Шість штамів виявили α-галактозидазу (0,05–0,2 од/мл) і чотири β -активність маннанази (5–130 ОД/мл). Висновки. В результаті серед термофільних мікроміцетів були виділені нові штами, що продукують протеолітичні та гліколітичні ферменти. Термофільні мікроміцети ґрунту можуть бути використані як продуценти протеолітичних і гліколітичних ферментів. Особливий інтерес становлять культури Acremonium thermophilum 1963, Corynascus thermophilum 2050, C. sepedonium 1899 і 65068, T. thermophilus 1946, які здатні продукувати комплекси протеаз і глікозидаз у культуральній рідині. Це свідчить про те, що ці штами є перспективними для використання в якості деструкторів у різноманітних технологіях переробки складної сировини.Документ Determination of the disinfectants efficiency on microorganisms - active gray rot causative agents within the process of sugar beet storage(2015) Gusyatinska, Natalia; Teterina, Svitlana; Nechypor, Tatiana; Kasian, IrinaThe article presents the results of research on the effectiveness of modern disinfectants on the basis of sodium salts of dichlorosaccharide, polyhexamethylene guanidine, citroside, monensin sodium and natural hydroxy acids in relation to the contaminating microflora of sugar beets.Документ Микробные ассоциации − продуценты экзополисахаридов на этаноле(1990) Гринберг, Тамара Александровна; Пирог, Татьяна Павловна; Супрун, С. М.; Буклова, В. Н.; Малашенко, Юрий РомановичС целью получения высоковязкого экзополисахарида на простой минеральной среде без внесения дополнительных факторов роста составлены двухкомпонентные экспери¬ментальные ассоциации продуцента экзополисахаридов Acinetobacter sp. и A. calcoaceti cus, а также Acinetobacter sp. и микромицета Fusarium sp. Соотношение количества кле¬ток продуцента экзополисахаридов и ассоцианта составляет 3 : 1—4 :1. Путем вариации компонентов среды подобраны условия, позволившие достичь поставленной цели при, культивировании обеих смешанных культур в ассоциациях. Полученный эффект объяс¬няется трофическим взаимодействием и обменными процессами исследованных моно¬культур. Тип взаимодействия определен как комменсализм — конкуренция. Предполага¬ется новая двухступенчатая безотходная технология получения белково-витаминного- концентрата на основе биомассы микромицета фузария и высоковязкой культуральной жидкости, содержащей продуцируемый Acinetobacter sp. экзополисахарид. Bicomponent experimental associations of exopolysaccharides’ producers Acinetobacter sp. and A. calcoaceticus, and Acinetobacter sp. and micromycetes Fusarium sp. were composed in order to obtain a highly viscous exopolysaccharide in a simple mineral medium without additional growth factors. The ratio of exopolysaccharides’ producer cells and associant cells was 3:1–4:1. The conditions, allowing achieve the goal while cultivation of both mixed cultures in associations, were chosen by varying the components of the medium. Resulting effect is explained by the trophic interactions and metabolic processes of the investigated monocultures. Type of interaction was defined as commensalism – competition. New two-stage wasteless technology of protein-vitamin-concentrate based on biomass of micromycetes Fusarium and highly viscous cultural liquid, containing exopolysaccharide of Acinetobacter sp., is proposed.