Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
5 результатів
Результати пошуку
Документ Леткі сполуки соку суничного натурального неосвітленого(2018) Заморська, Ірина ЛеонідівнаЦінним продуктом переробки з ягід суниці є суничний сік, аромат якого формується під впливом аромату свіжих ягід, проте технологічні операції підігрівання й охолодження можуть істотно вплинути на вміст і склад летких сполук. У статті досліджено вміст і склад летких сполук соку суничного натурального неосвітленого. Сік суничний натуральний неосвітлений із ягід суниці суміші сортів Дукат, Хоней та Полка досліджено на вміст і склад летких сполук методом високоефективної рідинної хроматографії. Для встановлення вкладу кожного компонента визначали активність аромату (OAV) шляхом ділення концентрації речовини на її порогову концентрацію. Встановлено, що загальна сума ароматичних сполук у сокові суничному натуральному неосвітленому складала 17,51 мг/кг. У складі летких сполук виявлено ефіри, альдегіди, кислоти, лактони, фуранові похідні й терпени. Вагому частку серед ароматичних сполук соків складали кислоти — 60,1% та фуранони — 28,9% від загальної суми летких сполук. На частку ефірів припадає 3,9%, натомість вміст альдегідів не перевищив значення 1,3% від загальної суми летких сполук соку суничного. Розрахунок активності летких сполук показав, що серед них домінують фуранові похідні: 2,4-диокси-2,5-диметил-3(2Н)-фуран-3-он і 2,5-диметил-4- метокси-3(2Н)-фуранон (мезифуран), які надають солодких, карамельних тонів. Високу активність виявляють у-декалактон, що відповідає за фруктові солодкі тони та ліналоол — солодкі квіткові. Серед ефірів, що представлені в ароматі соку, значну активність виявляє етилбутаноат, який характерний для свіжих трав’янистих нот. Активними сполуками також є 2-метилма- сляна кислота та капронова кислота, що надають аромату кисло-солодкого відтінку. Strawberry juice is a valuable product of processed strawberry; its odor is formed under the effect of fresh berry flavor, however technological processes of heating and cooling may have a considerable impact on the content and composition of volatile compounds. The purpose of the work was to study the content and composition of volatile compounds in natural unclarified strawberry juice. The content and composition of volatile compounds in natural unclarified strawberry juice, made of cultivars Dukat, Honey and Polka, were determined using the method of highly efficient liquid chromatography. To identify a share of each component, odor activity value (OAV) was determined with the help of division of substance concentration by its threshold concentration. It was established that total number of aromatic compounds in natural unclarified strawberry juice was 17.51 mg/kg. Ethers, aldehydes, acids, lactones, furanic derivatives and terpines were found in the composition of volatile compounds. Acids and furanones make a considerable share from the total volatile compounds among juice aromatic compounds, 60.1% and 28.9% respectively. The calculation of volatile compound activity showed that furanic derivatives dominated among them: 2.4-dioxy-2.5-di- methyl-3(2H)-furane-3-on and 2.5-dimethyl-4-methoxy-3(2H)- furanone (mesifurane), which added sweet, caramel aroma. High activity was recorded in y-decalactone, which added fruit sweet flavor, and in linalool, which added sweet flower aroma. Ethylbutanoate appeared to be very active among others, represented in juice odor, and typical for fresh grass flavor. 2-methylbutanoic acid and hexanoic acid, which added sour-sweet flavor, were also active compounds.Документ Формування якості некріплених суничних виноматеріалів за використання різних рас дріжджів(2018) Токар, Анастасія Юхимівна; Гайдай, І. В.; Юшина, О. Ю.; Войцехівський, Володимир ІвановичЗ ’ясовано, щ о на ф орм ування якост і вином ат еріалів з ягід суниці істотновпливали два ф акт ори: особливост і сорт у і р а с а дріж дж ів. Зокрема, відм ічався переваж аю чий вплив р а си дріж дж ів (від 52 до 73%) на накопичення ет илового спирту, м асову концент рацію залиш кових цукрів, лет ких кислот і залиш кового екст ракт у. І лиш е м асова концент рація т ит рованих кислот залеж ала переваж но від особливост ей сорту. В ином ат еріали з ягід суниці садової сорт ів П о лка і П егас придат ні для вигот овлення вином ат еріалів з об ’єм ною част кою ет илового спирт у 14,8— 17,2% , щ о достатньо для виробницт ва десерт них чи солодких некріплених плодово-ягідних вин.Документ Селекційна цінність ліній і сортів пшениці м'якої озимої в умовах Лісостепу України(2018) Кочмарський, Валентин Сергійович; Замліла, Надія Петрівна; Вологдіна, Галина Борисівна; Туренко, Т. Д.; Гуменюк, О. В.Проаналізовано селекційну цінність та сортоутворюючу здатність ліній та сортів пшениці м'якої озимої за результатами конкурсного і попереднього сортовипробувань лабораторії екологічної селекції Миронівського інституту пшениці. Selection value and variety-forming ability of bread winter wheat lines and varieties resulted from competitive strain test and prove preliminary strain test at laboratory of ecological breeding of The V.M. Remeslo Myronivka Institute of Wheat have been analyzed.Документ Новий високоякісний сорт пшениці м'якої озимої Мирлєна(2016) Кочмарський, Валентин Сергійович; Черемха, Олександр Михайлович; Вологдіна, Галина Борисівна; Гуменюк, О. В.Наведено детальну характеристику морфоагробіологічних ознак і якостей нового сорту пшениці м’якої озимої Мирлєна селекції Миронівського інституту пшениці. Проведено аналіз родоводу сорту. The article presents detailed morphological, agronomic and biological characteristics of new winter bread wheat cultivar Myrliena bred at the V. M. Remeslo Myronivka Institute of Wheat of NAAS of Ukraine. Pedigree of the cultivar has been analysed.Документ Реакція сортів гречки на засолення грунтів та умови живлення в післяжнивних посівах причорноморського степу України(2015) Аверчев, Олександр Володимирович; Новохацький, Микола ЛеонідовичОсвітлена реакція сортів гречки на засоленність почв та умов харчування в пожнивних насадженнях Причорноморської степи України. Сорта гречихи Шатиловская 5 і Степная показали кращий комплексний показник солестійкості та позитивної реакції на мінеральні харчування. The article reveals the reaction of buckwheat varieties to soil salinity and nutrition conditions in stubble crops of the Black sea steppe zone of Ukraine. It proves that the buckwheat varieties Shatylivska 5 and Stepova represent the best complex index of salt resistance and positive reaction to mineral nutrition.