Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
12 результатів
Результати пошуку
Документ Ecological packaging materials for bakery and confectionery products based on a new pectin modification(2022) Shulga, Oksana; Hrybkov, Serhii; Shulga, SergiiPectin is advisable to be used for biodegradable film production. There are a lot of types of modified pectin, but its modification potential has not yet been exhausted. Materials and methods. Pectin, polyvinyl alcohol (PVA, E 1203), glycerol (E 422), oleic acid were used in this study. The vapor permeability of the film was determined according to BS EN 12086:1997. The physical and mechanical properties (strength and elongation) of the films were determined on the TIRAtest-2151 universal testing machine. Infrared (IR) spectroscopy was performed on a Nexus-475 Nicolet device.Документ Зміни законодавства України у сфері безпечності харчових продуктів(2023) Шульга, Оксана Сергіївна; Шульга, Сергій ІвановичУкраїна є правовою країною європейської спільноти. Статус члена на вступ у ЄС накладає додаткові зобов’язання на державу щодо гармонізації законодавчої бази з вимогами ЄС. Аналіз змін, які було зроблено у 2022 році показав, що більш ретельно упорядковано норми простежуваності за рахунок введення позначок для харчових продуктів тваринного походження та вимог до маркування. Крім того, прийняття закону щодо матеріалів та предметів, які контактують з харчовими продуктами дозволить знизити ризик небезпеки щодо міграції шкідливих речовин у харчові продукти. Постійне оновлення асортименту харчових продуктів та пакувальних матеріалів і тари для них та методів дослідження їх якості і безпечності буде обумовлювати постійні зміни харчового законодавства.Документ Development of the traceability system for the pasta production(2022) Drychyk, Mariia; Shulga, OksanaThe traceability system is a necessary component for identification the market operator, time, place, an object and other conditions of supply (sale or transfer) sufficient to establish the food origin, materials in contact with food products, or substances intended to be included, or expected to be included in the recipe of food, at all production stages, processing and circulation. The Law of Ukraine «On Basic Principles and Requirements for the Safety and Quality of Food» clause 74 of Article 1, Regulation (EC) No. 178/2002 and ISO 22005:2007 and CAC/GL 60-2006 and GS1 provide general requirements for traceability systems, however, each branch of the food industry has its own specifics regarding the implementation of the traceability system. The article presents the results of the traceability development for pasta production. There is the block traceability diagram production for pasta production, the plan of the internal system and tools for the traceability system implementation are proposed. Implementation of the traceability system for pasta production will allow solving the following tasks: identifying partners in the food chain; carry out a quick search for pasta dangerous for nutrition; control all product components and the entire food chain; promptly remove pasta products from circulation when there is a threat to the consumers health; ensure compliance with specifications; provide an opportunity for the market operator to achieve compliance with the requirements of legislation and regulatory documents; achieve effective management of supply logistics as a whole; help the consumer to get information about raw materials, product composition and production method; perform upward tracing from the consumer to the producer and downward tracing from the producer to the consumer.Документ Modification of potato starch with adipic acid and research of modification product as raw materials for food biodegradable packaging(2021) Shulga, Sergii; Shulga, Oksana; Simurova, NataliaThe aim of our work was to study the modification of potato starch with adipic acid chloride in order to further physicochemical study of the obtained product and use, for example, as an effective film former of biodegradable films/coatings. The modified product has a number of different characteristics from the original product. The use of starch as a natural substance that is capable of biodegradation makes it possible to is recommend the resulting product as a raw material for environmentally friendly packaging materials.Документ Конденсация солей 2-аминотиазола и его бензопроизводных с трифторацетилацетоном(2021) Шульга, Сергей Иванович; Симурова, Наталья Вячеславовна; Шульга, Оксана СергеевнаПри конденсации перхлоратов 2-аминотиазолов и их бензопроизводных с трифторацетилацетоном в уксусной кислоте образуются соответствующие тиазоло[3,2-а]пиримидиниевые, пиримидо[2,1-b]-бензотиазоливые и пиримидо[2,1-b]нафто[2,1-d]тиазолиевые соли. Определено направление реакции, установлено, что образуется один изомер с трифторметильной группой в γ-положении к мостиковому атома азота. Строение синтезированных веществ подтверждено ПМР спектрами и данными елементного анализа.Документ Досягнення у сфері екологічного одноразового посуду та столових приборів(2023) Шульга, Оксана Сергіївна; Шульга, Сергій ІвановичСпоживацьке ставлення до природи змушує теперішнє покоління змінювати підходити до вже звичних речей. Темп сучасної людини дуже інтенсивний, тому споживання їжі поза домом вже абсолютно звична справа для більшості країн світу. Така їжа потребує пакування та посуду. Економічний фактор обумовив широке використання полімерних матеріалів, проте екологія починає відчувати навантаження, адже в природних умовах більшість використовуваних полімерів не розкладаються. Представлена класифікація посуду та приладдя, класифікація сировини, яку доцільно використовувати для екологічного посуду та класифікація властивостей і показників якості (органолептичні, фізико-механічні, бар’єрні, термічні, фізико-хімічні можливо терапевтичні властивості), які необхідно контролювати для таких виробів. Визначено, що як сировину можна використовувати відходи харчових виробництв, зокрема, кавова гуща, дробина, висівки тощо. Найбільш перспективним напрямом екологічного одноразового посуду є їстівний посуд, адже буде виконувати подвійну функцію – перекус та природна утилізація. Крім того, не потребує використання спеціальної сировини, а виготовляється з харчової сировини.Документ Зміни у харчовому законодавстві України за 2023 рік(2024) Шульга, Оксана Сергіївна; Шульга, Сергій ІвановичНині Україна на шляху до приєднання до ЄС і для того, щоб успішно завершити даний процес українське законодавство продовжує упорядковуватися до європейських вимог. Харчова промисловість це стратегічна галузь, яка забезпечує продовольчу безпеку кожної країни. В червні 2023 р. був прийнятий ЗУ «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення державного регулювання продовольчої безпеки та розвитку тваринництва» № 3221-IX, який передбачає внесення змін до ряду нині чинних законів України. Прийняті зміни дозволяють конкретизувати маркування вегетаріанських харчових продуктів, а також запроваджуються візуальні позначки для сільськогосподарської продукції; змінюються вимоги до маркування курячих яєць наближаючи їх до вимог ЄС. Вводиться ряд термінів («ремісничий харчовий продукт», «твердження про користь для здоров’я», «твердження про поживну цінність», «традиційний харчовий продукт з іншої країни», «уповноважена особа», «харчові ароматизатори», «харчова добавка», «харчовий ензим» тощо), що дозволяє однозначне трактування в сфері якості та безпечності харчових продуктів. Створюються реєстри для новітніх харчових продуктів, харчових добавок, харчових ароматизаторів, харчових ензимів і тверджень про користь для здоров’я. Визначено вимоги до позапланових заходів державного контролю за дотриманням законодавства про харчові продукти: за бажанням суб’єкту господарювання; за звернення фізичної особи про порушення, що спричинило йому шкоду; за доручення Прем'єр-міністра України з виявленими системними порушеннями; перевірка виконання щодо усунення порушень; на підставі повідомлень, що надійшли від RASFF, закладів охорони здоров’я, акредитованих лабораторій, офіційного ветеринарного лікаря, уповноваженого ветеринара, працівника бійні.Документ Система ТАССР для виробництва макаронних виробів за методологією PAS 96:2017(2024) Дричик, Марія Юріївна; Шульга, Оксана СергіївнаСистема НАССР допомагає мінімізувати випадкові небезпечні фактори і визнана обов'язковою на законодавчому рівні в Україні. Для мінімізації ризиків було розроблено ще дві системи – ТАССР (спрямована на попередження шкідливих загроз харчовим продуктам, таких як саботаж, вимагання або тероризм) та VACCP (орієнтована на попередження економічно мотивованого шахрайства з харчовими продуктами). В статті представлено результати розроблення ТАССР для ТОВ «Рівненська макаронна фабрика», для якого створена спеціальна робоча група. Проаналізовано загрози, які виникають під час виробництва макаронних виробів. Для кожної ідентифікованої загрози розглянуто та надано оцінку ймовірності виникнення кожної загрози та її впливу. Здійснено пріоритезацію ідентифікованих загроз для розуміння почерговості введення захисних дій.Документ Поліметинові барвники з тіазоло(3,2-а)піримідинієвих і піримідо(2,1-b)бензтіазолієвих солей з трифторметильною групою в піримідиновому циклі(2023) Шульга, Сергій Іванович; Шульга, Оксана СергіївнаІз синтезованих перхлоратів трифторметилтіазоло(3,2-а)піримідинію і трифторметилпіримідо(2,1-b)бензтіазолію отримано поліметинові барвники різного типу – стирили, монометинцианіни, симетричні і несиметричні карбоціаніни, мероці¬аніни. Для кожного барвника визначено максимуми поглинання та їхні інтенсивності, надано характеристики кривим поглинання та дані елементного аналізу по Карбону, Гідрогену і Сульфуру. У результаті аналізу максимумів поглинання барвниками, які містять трифторметильну групу в піримідиновому циклі і які було синтезовано в цій роботі з максимумами поглинання барвників без трифторметильної групи в піриміди¬новому кільці, нами було також встановлено батохромний вплив трифторметильної групи на максимуми поглинання барвників. Наявність фенілу в п`ятому положенні тіазольного кільця cпричиняє батохромне зміщення максимуму поглинання барвника.Документ Consumer properties of biodegradable edible cups for hot drinks(2023) Shulga, Oksana; Koretska, Iryna; Chorna, Anastasia; Shulga, Sergii; Lin, YingmeiРозроблений біодеградабельний їстівний стакан за органолептичними, ергономічними та геометричними параметрами повністю відповідає разовим стаканам, які нині використовуються. Крім того, розроблений їстівний стакан має також перевагу щодо паперового та полімерного аналогів, оскільки за рахунок більшої товщини стінок та властивостей матеріалу (печива) дозволяють тримати стакан з гарячим напоєм в руках без додаткового прошарку. Не використання додаткового прошарку є вкрай важливим результатом з економічної та екологічної точки зору. Їстівний стакан утримує напій всередині від 20 хв до 1 год. Зовнішній вигляд стаканів не змінювався під впливом напоїв різної температурою: 10-15 °С (глясе, фрапе, холодний американо, айскава), теплими – 60-65 °С (лате, капучино, мокачино, макіато, флет уайт, раф) і гарячими – 85-90 °С (американо, еспресо та їх різновиди). Нами розроблена 10 балова шкала оцінювання стаканів за окремими показниками. Відповідно до отриманих результатів під час складання рейтингу досліджуваних зразків за 100% прийнято критерій якості паперового стакану (75,36 балів). Критерій якості розробленого біодеградабельного їстівного стакану має більше значення (122,8 % = 92,50 бали) порівняно з полімерним стаканом – 97,53% = 73,5 бали. Розроблений біодеградабельний їстівний стакан може замінити існуючі разові стакани, адже нині екологічність є об’єктивно в пріоритеті порівняно з іншими характеристиками стаканів