Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
3 результатів
Результати пошуку
Документ Peculiarities of removal of natural water microcomponents within the process of membrane desalination (the cases of arsenic, boron, and manganese)(2018) Melnyk, LyudmylaThe removal of microcomponents during electrodialysis down to the norms of drinking water has been established to require deeper desalination than that provided by traditional techniques (0.2-0.3 g/dm3). The concentration range, within which the growth of the coefficient of microcomponent retention by nanofiltration and reverse osmosis membranes is observed, is individual for each component and depends on the nature of the membrane. Встановлено, що видалення мікрокомпонентів в процесі електродіалізу до норм питного водопостачання вимагає більш глибокого знесолення води (0,2-0,3 г/дм3), аніж за традиційного опріснення. Інтервал концентрацій, в якому спостерігається зростання коефіцієнта затримки мікрокомпонента нанофільтраційними та зворотноосмотичними мембранами, для кожного компонента є індивідуальним і залежить від природи мембрани.Документ Removal of As(V) compounds from water using OPMN-P nanofiltration membrane(2016) Melnyk, LyudmylaHigh efficiency of removal of As(V) compounds from water with nanofiltration technique was shown. OPMN-P nanofiltration membrane was involved to investigations, which were performed within a wide range of pH,concentration of background electrolyte, operating pressure and permeate recovery (25-90%). The rejection has been found to reach 93-98%. As shown, the membrane is promising for water purification from arsenic, the maximal contaminant level is 10 μg/dm3. As(III) has to be oxidized preliminarily down to As (V) using photocatalysis.Документ Комплексний фізико-термічний аналіз вмісту вологи в харчових продуктах(2003) Манк, Валерій Веніамінович; Литвиненко, Анатолій МихайловичЗапропоновано застосування комплексного фізико-термічного аналізу для вивчення різних форм зв’язку вологи з кристалічними продуктами (лимонною кислотою, рафінованою лактозою і глюкозою), вмісту та температурних інтервалів видалення кожної з них. It is offered application complex fiziko-thermal analysis for the study of different forms of connection of moisture with crystalline products (by lemon acid, refined lactose and glucose), content and temperature intervals of delete each of them.