Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
24 результатів
Фільтри
Налаштування
Результати пошуку
Документ Обоснование подогрева зерна и воды в процессе подготовки зерна к помолу(2020) Харченко, Евгений Иванович; Еремеева, Елена АнатольевнаВ статье приведены результаты моделирования температуры зерна пшеницы при изменении его начальной температуры и влажности в процессе его увлажнения с учетом начальной температуры зерна. Приведена методика моделирования изменений температуры зерна для различных начальных условий. Установлено, что увлажнение пшеницы водой с температурой 50 ° С и начальной температурой зерна ниже 15 ° С не обеспечивает его температуру 18-20 ° С. Повышение температуры пшеницы до 18-20 ° С достигается при ее увлажнении водой с температурой 80 ° С и увеличении влажности на 5%. Повышение влажности зерна менее 5% не обеспечивает увеличения температуры зерна до 18-20 ° С, даже при увлажнении водой с температурой 80 ° С. Приведены технологическую схему подготовки зерна к помолу производительностью 200-250 т / сутки с применением подогревателей зерна ПЗ-6. The article presents the results of modeling a wheat grain temperature when changing its initial temperature and moisture content in the moistening process, taking into account an initial grain temperature. A technique for modeling changes in a grain temperature for various initial conditions is presented. It was found that water moistening of wheat with a temperature of 50°C and initial grain temperature below 15°C does not provide its temperature of 18 ...22°C. Increase in wheat temperature to 18 ...22°C is achieved when it is water moistened with a temperature of 80°C and increase in moisture by 5 %. Increase in grain moisture less than 5% does not ensure an increase in a grain temperature to 18...22°C, even when water moistened with a temperature of 80°C. A technological scheme of grain preparation for grinding with a capacity of 200...250 t/day using grain heaters PZ-6 is presented.Документ Influence of water temperature on soaking of buckwheat.(2016) Koshova, Valentina; Mukoid, Roman; Usach, AndreyGluten-free enteropathy is a serious illness. The absence or lack of an enzyme that gluten hydrolyzes can cause this disease. Treatment of this disease requires a strict diet: all foods with gluten should be excluded from the diet. The purpose of this study was to determine the effect of water temperature on the process of soaking buckwheat.Документ Improvement of Buckwheat Malt Technology(2017) Koshova, Valentina; Kobernitska, Alina; Kinash, DashaThis work was dedicated to the study of the effect of malting temperature on the chemical composition of buckwheat malt. It was found that steeping and malting buckwheat set the optimum mode soaking 4 extracts of buckwheat under water and 6 hours of air pauses steeping water temperature 16ºS within 24-32 hours.Malting also held at different temperatures: 14, 16 and 18ºC. The optimum temperature was 16ºS duration germination 24 - 32 hours. At this temperature, malting and humidity 44% maximum capacity amylolytic malt was after the first day and was 320ed.Документ Зміни хімічного складу при солодорощенні рису(2014) Ємельянова, Ніна Олександрівна; Мукоїд, Роман Миколайович; Чумакова, Олена Володимирівна; Білокур, Л. О.; Скидан, В. О.Досліджено технологічні процеси при виготовленні рисового солоду, який буде застосовуватися у виробництві безглютенових продуктів і вивчено зміни хімічного складу рису при солодорощенні. В процесі дослідження перевірили повноту оцукрювання, визначили кестрактивність за допомогою пікнометра, вміст редукуючих речовин – йодометричним методом, вміст амінного азоту – мідним способом, кислотність – прямим титруванням з фенолфталеїном та колір - колориметричним титруванням.Документ Кинетические закономерности процесса влаготепловой обработки чечевицы(2014) Матко, Светлана Васильевна; Мельник, Людмила Николаевна; Бессараб, Александр СеменовичИсследован процесс набухания чечевицы при использовании влаготермической обработки. Получены кинетические кривые набухания чечевицы в зависимости от температуры воды. Для достижения требуемой степени набухания предложены аналитические уравнения для расчета коеффициентов инерции набухания чечевицы в зависимости от времени. The process of lentils’ swelling during moisture and heat treatment has been researched. The methodology for research has been imposed. The kinetic curves of the lentils’ swelling process depending on the temperature of the water used for the moisture and heat treatment have been received. The analytical calculation of the coefficients depending on the inertia of swelling lentils, and the time to achieve the required degree of swelling have been proposed.Документ Исследование структурно-механических свойств партий зерна пшеницы с различным содержанием проросших зерен(2002) Шаповаленко, Олег Иванович; Шаран, Андрей ВасильевичВ статье приведены результаты исследования углов естественного откоса и скольжения по стальному самотеку, массы 1000 зерен, скважистости и объемной массы партий зерна пшеницы с различным содержанием проросших зерен. The results of the study of angles of repose and sliding on the steel gravity weight of 1000 grains, skvazhistosti and bulk quantities of grain weight of wheat with different content of sprouted grains.Документ Збагачення круп’яних сумішей кремнієм(2014) Шаповаленко, Олег Іванович; Євтушенко, Олег Олександрович; Тертишна, Юлія П.Заслуговують на увагу суміші круп’яних продуктів, які взаємно доповнюють і поліпшують смакові якості, склад вітамінів та інших поживних речовин, що покращує раціон харчування людини. Збагачуючи суміші кремнієм, спостерігаємо, що завдяки своїм хімічним властивостям він створює електричні заряджені колоїдні системи, які володіють властивістю адсорбувати віруси і хвороботворні мікроорганізми не притаманні людині. Отримані зразки гранул мали міцну структуру. Фізичні властивості гранульованої суміші: вологість – 10,0 %, кут природного ухилу – 28 о, крихкість – 19 %.Документ Изменение теплофизических характеристик сырокопченых колбас при их производстве(1986) Бабанов, Игорь Геннадиевич; Мазуренко, Александр Григорьевич; Коломиец, Дмитрий Петрович; Минаев, Александр ИвановичДанные изменений теплофизических характеристик - объемной теплоемкости и теплопроводности сырокопченых колбас, необходимых для расчета технологических параметров процесса производства. These changes in thermal characteristics - volumetric heat capacity and thermal conductivity of dry sausage needed to calculate the technological parameters of the production process.Документ Результаты НИР по разработке автоматического устройства для определения влажности семян подсолнечника(1978) Рыбалко, Геннадий Кузьмич; Гончаренко, Борис НиколаевичПроведенные поисковые исследования позволили остановиться на неразрушающем семена подсолнечника СВЧ-методе определения влажности. Разработанный и изготовленный лабораторный образец прошел испытания в КТИПП на кафедре автоматизации и дал положительные результаты. По результатам лабораторных испытаний был изготовлен макетный образец СВЧ-влагомера. Проведенные испытания подтвердили целесообразность вы-бранного направления работ. Conducted exploratory research allowed to stay on nondestructive sunflower seeds microwave method for determining moisture content. Designed and manufactured by the laboratory sample was tested in KTIFI at the Department of Automation and yielded positive results. According to the results of laboratory tests was made mockup of microwave moisture. Tests have confirmed the feasibility of the selected areas of work.Документ СВЧ – техника при измерении влажности семян подсолнечника(1980) Рыбалко, Геннадий Кузьмич; Гончаренко, Борис Николаевич; Герман, Наталия СеменовнаДля проверки применимости СВЧ метода для определения влажности подсолнечника была изготовлена макетная установка, в которой использован принцип измерения затухания СВЧ колебаний при прохождении сквозь пробу семян в измерительном канале по сравнению с колебаниями в опорном канале. To test the applicability of the microwave method for determining moisture content of sunflower was made prototyping plant which uses the principle of measuring the attenuation of the microwave oscillations when passing through the sample in the measuring channel seeds compared with fluctuations in the reference channel.
- «
- 1 (current)
- 2
- 3
- »