Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
13 результатів
Результати пошуку
Документ Наноматеріали: перспективи використання та ризики для біосфери(2020) Фоменко, Веніамін Васильович; Кроніковський, Олег ІгоревичЗ моменту одержання та ідентифікації нового типу речовин і матеріалів, які були названі нанооб ’єктами, почалися лавиноподібні дослідження як властивостей означених матеріалів, так і способів їх синтезу та використання. Весь цей комплекс дій призвів до появи нових, унікальних за якістю та чутливістю пристроїв і систем, зокрема високочутливих датчиків різних типів, як-от хімічних, біологічних, оптичних тощо. Ці пристрої та системи, на думку багатьох дослідників, можуть сприяти покращенню якості життя людини завдяки безперервному високочутливому аналізу її внутрішнього середовища та швидкої профілактики проблем, що виникають зі здоров’ям. Однак згодом з’явилися дані про можливі небезпечні та непередбачувані наслідки неконтрольованого використання нанооб’єктів через надзвичайну хімічну та біологічну активність наноматеріалів. Це може призводити до руйнування та деформації структур. Зокрема, наноекологічні загрози можуть виникнути на клітинному рівні, при виході з ладу багатьох ферментних систем організму. Також існують технологічні і навіть соціальні загрози, пов’язані зі створенням супермініатюрних постійно діючих систем спостереження за діями людини, що небезпечно з точки зору дотримання прав людини. У зв’язку з цим виникає необхідність узгодити науково-технічну доцільність вивчення наноматеріалів і створення законів, які б поставили під суспільний контроль небезпеку цих досліджень. Оскільки дослідження проводяться зі значно більшою швидкістю, ніж регуляторні обмеження в цій сфері, важливо прискорити процеси врівноваження цих дій. Для цього вивчається вплив поширених нанооб’єктів, таких як оксиди деяких металів, наноструктур карбону тощо на різні органи та системи лабораторних тварин. Важливо вивчити їх метаболізм, шляхи перетворення в організмі та поширення в навколишньому середовищі. Крім того, перш ніж обговорювати вплив наноматеріалів, необхідно ознайомитись з їх сучасною класифікацією та основними джерелами як природного, так і штучного походження, а також з хімічними й токсичними властивостями.Документ Цифровізація системи управління охороною праці підприємств харчової промисловості(2024) Євтушенко, Ольга Володимирівна; Сірик, Аліна ОлегівнаУ статті розглянуто основні тенденції цифровізації системи управління охороною праці підприємств харчової промисловості в частині моніторингу, для адекватного та постійного управління з урахуванням усіх факторів, що впливають на стан охорони праці. Розглянуто сервісні та програмні продукти з охорони праці, виконано аналіз їх функціональності, використання, можливості синхронізації єдиного інформаційного середовища СУОП харчових підприємствДокумент Дослідження особливостей харчування студентської молоді і рівня її усвідомлення факторів ризику хронічних неінфекційних захворювань(2023) Башта (Шеремет), Алла Олексіївна; Стеценко, Наталія Олександрівна; Бажай-Жежерун, Світлана АндріївнаДобре відомо, що раціональне харчування, фізична активність, відмова від шкідливих звичок, загартовування і є основними складовими здорового способу життя, збереження та підтримання здоров’я. На жаль, аналіз харчування здобувачів показав, що в понад 35,9% студентів добова енергетична цінність є недостатньою, а в 18,2 % випадків спостерігається її надлишок на фоні нераціонального розподілу раціону протягом дня. Крім того виявлено недостатнє щоденне споживання овочевих та плодово-ягідних культур, м’яса та риби. Так у щоденному раціоні студентської молоді овочі та фрукти присутні трішки більше, ніж у половини опитаних (60,4% та 52% відповідно), м'ясо у 63,1% опитаних здобувачів НУХТ. А рибу у свій раціон на рекомендованому рівні 2-3 рази на тиждень включають лише 23,5 % опитаних. Натомість студентська молодь споживає значну кількість хлібобулочних, макаронних та кондитерських виробів, солодких напоїв. Тому в статті акцентовано, що особливу увагу необхідно приділити отриманню студентською молоддю навичок здорового способу життя, мотивації до здорового харчування, як основної складової здорового способу життя. It is well known that rational nutrition, physical activity, avoidance of bad habits, and healthy tempering are the main components of a healthy lifestyle, preservation and maintenance of health. Unfortunately, the analysis of students' nutrition showed that over 35.9% of them have an insufficient daily energy value, and in 18.2% of cases there is an excess of energy because of irrational distribution of the diet during the day. In addition, insufficient daily consumption of vegetables, fruit and berry crops, meat and fish was found. Thus, in the daily diet of students, vegetables and fruits are present in slightly more than half of the respondents (60.4% and 52%, respectively), meat in 63.1% of the surveyed students of NUFT. And only 23.5% of respondents include fish in their diet at the recommended level 2-3 times a week. In contrast, students consumes a significant amount of bakery, pasta, confectionery, and sweet drinks. Therefore, the article emphasizes that special attention should be paid to the acquisition of healthy lifestyle skills by students, motivation for healthy eating as a key component of a healthy lifestyle.Документ Переваги та недоліки використання генетичних досліджень у страхуванні(2021) Арич, Михайло Іванович; Каленюк, Ярослав Олександрович; Левон, Марія МихайлівнаУ статті проведено теоретико-методичне дослідження негативних ризиків і позитивних можливостей від використання технологій генетичних досліджень у страхуванні. Визначено, що наразі основними недоліками від використання генетичної інформації у страхуванні є генетична дискримінація. Обґрунтовано, що генетична дискримінація у страхуванні також може бути причиною іншого негативного наслідку, зокрема відмови брати участь у наукових чи медичних генетичних дослідженнях через страх можливої генетичної дискримінації страховими компаніями за результатами цих досліджень у майбутньому.Документ Здоров’я як чинник соціально-економічного розвитку країни: інтегрований підхід(2019) Кундєєва, Галина Олексіївна; Соломка, Ольга МиколаївнаУ статті досліджено багатоаспектність категорії «здоров’я» та запропоновано інтегрований підхід до дослідження особливої ролі здоров’я у забезпеченні соціально-економічного розвитку країни. Сформовано біосоціо-економічну модель здоров’я з урахуванням економічної компоненти. Проаналізовано існуючи системи показників для оцінки суспільного здоров’я з позиції впливу на економічне зростання країни. Досліджено залежність ВВП країни від тривалості життя, кількості померлих, а також залежність зміни ВВП країни від природного приросту/скорочення населення. Запропоновано зміну концепції державної освіти щодо зміцнення здоров’я населення як тріади: виховання у дитинстві – освіта в школі та закладах вищої освіти – просвіта у зрілому віці.Документ Yacón and Scorzonera as functional enrichment of food(2015) Bashta (Sheremet), Alla; Ivchuk, Nadiya; Bashta, OleksandrThe aim of this work was to determine the polysaccharides composition such non-traditional plant materials as Salsify and Yacón and enrichment of food with selected raw materials.Документ Здоровье как сфера экономической целесообразности(2018) Накемпий, Елена КонстантиновнаНесоответствующие условия труда негативно влияют на производительность труда, качество и себестоимость продукции, уменьшают валовый национальный доход страны. Поэтому всестороннее беспокойство об охране труда, проведение активной социальной политики становится ключевым заданием для руководства предприятий, государственных и профсоюзных органов. Охрана труда работников одно из важнейших мероприятий любой сферы деятельности. Комплексный характер новой концепции охраны труда означает оценку воздействия на человека всех возможных рисков, не только в краткосрочной, но и в долгосрочной перспективе. Обеспечение здоровья работника все больше перемещается в сферу экономической целесообразности. Улучшение условий труда становится одним из важных направлений повышения материального и культурного уровня жизни народа.Документ Впровадження інноваційних фізкультурно-оздоровчих технологій у систему фізичного виховання вищих навчальних закладів(2016) Данилюк, Валерій Михайлович; Назарова, Інна ІгорівнаВ статті розкриваються проблеми низької ефективності традиційних занять з фізичного виховання. Вказується, що вони не сприяють вирішенню завдань оздоровчої спрямованості студентів. Доводиться, що ефективним способом підвищення інтересу і мотивації до занять з фізичного виховання є впровадження інноваційних фізкультурно-оздоровчих технологій у систему фізичного виховання вищих навчальних закладів. The article deals with the problems of low efficiency of traditional physical education lessons. It specifies that they do not help in the solving tasks of health orientation of students. It shows that the effective method of increasing of interest and motivation to physical education lessons is introduction of innovative athletic-health-improvement technologies in the system of physical education of higher educational establishments.Документ Формування у студентів потреби до занять фізичною культурою(2016) Данилюк, Валерій Михайлович; Назарова, Інна Ігорівна; Розпутній, Олександр ПетровичПоказатели здоровья, физического развития и двигательной активности студентов значительно сократились в течение прошлого года, что требует постоянного совершенствования и научного обоснования новых технологий в спортивно-оздоровительных мероприятиях. Основной целью обучения и воспитания студентов является формирование потребностей в физическом воспитании. Показники здоров'я, фізичного розвитку і рухової активності студентів значно скоротилися протягом минулого року, що вимагає постійного вдосконалення і наукове обґрунтування нових технологій в спортивно-оздоровчих заходах. Основною метою навчання і виховання студентів є формування потреб у фізичному вихованні. Indicators of health, physical development and motor activity of students have significantly reduced during last year’s, that requires steady improvement and scientific substantiation of new technologies in sport and recreation activities. The main purpose in teaching and educating students is forming needs in physical education.Документ Особливості формування СПА-харчування(2014) Андрущенко, Дмитро Валерійович; Пересічна, Світлана МихайлівнаНадано рекомендації щодо споживання корисних продуктів, необхідних в раціоні людини, а також щодо складання СПА-меню. Recommendations for products required in the human diet, as well assembly spa menu