Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 15
  • Ескіз
    Документ
    Studying the processing of food dye from beet juice
    (2019) Sheiko, Tamila; Tkachenko, Serhii; Mushtruk, Mikhailo; Vasyliv, Volodymyr; Deviatko, Olena; Mukoid, Roman; Bilko, Marina; Bondar, Nikolai
    The manuscript describes a new method of red beet processing and the technology of manufacturing food colorant from the juice concentrate, which is natural, safe and useful analogue to existing expensive offers on the market of similar goods that have chemical origin not useful for regular consumption. Nowadays in order to give to food products a colour, close to natural coloring of fruits and vegetables, expensive synthetic dyes are used, which might have cancer-inducing effect when being accumulated by human organism. Therefore improving the technology for producing food grade dye from red beet juice is remarkably important task. Currently, there is a problem for vegetable processors – pectin substances complicate the process, like the illumination of juice and negatively affect its storage capacity. The article below reveals and substantiates the necessity of using a natural carbon-containing adsorbent shungite for the purification of beet juice from pectin substances. On the basis of the study, the authors suggest a more cost-effective way of producing a food dye from juice concentrate, which allows avoiding usage of expensive enzyme processing additives.
  • Ескіз
    Документ
    Exploring the possibility of purification of water-alcohol solutions of different concentrations containing aldehydes and esters by mineral adsorbents
    (2017) Marynchenko, Viktor; Marynchenko, Lolita; Hyvel, Mariana
    Проведено порівняльний аналіз адсорбційного очищення водно-спиртових роз чинів різної концентрації клиноптилолітом та шунгітом на прикладі домішок етанолу ацетальдегіду та етилацетату. Експериментально встановлено оптимальні концентрації водно-спиртових розчинів та тривалості контакту водно-спиртових розчинів з адсорбентами для ефективної адсорбції альдегідів та естерів. Показано зв'язок концентрації водно-спиртових розчинів з коефіцієнтом ректифікації головних полярних домішок.
  • Ескіз
    Документ
    Influence of shungite treatment methods on its absorption properties and on water treatment quality for beverages production
    (2019) Oliynyk, Svitlana; Melnyk, Lyudmila; Samchenko, Iryna; Melnyk (Tkachuk), Nataliia; Loginova, Olga; Kisterska, Ludmyla
    The use of shungite activated steam treated and modified by nanosilver provides increased efficiency of cleaning of harmful impurities and stabilization of the redox potential of the prepared water. Використання шунгітової активованої пари та модифікованого срібла забезпечує підвищену ефективність очищення шкідливих домішок та стабілізація окислювально-відновного потенціалу підготовленої води.
  • Ескіз
    Документ
    Зміна концентрації летких домішок спирту при їх адсорбції мінеральними адсорбентами
    (2015) Маринченко, Віктор Опанасович; Гивель, Мар’яна Олександрівна
    У статті експериментально обґрунтовано доцільність використання таких мінеральних адсорбентів, як шунгіт, палигорськіт і клиноптилоліт для очищення спирту етилового від лет ких домішок. Встановлено оптимальні параметри обробки спирту адсорбентами залеж но від того, концентрацію якої домішки необхідно зменшити
  • Ескіз
    Документ
    Моделювання і оптимізація процесу адсорбційного очищення сортівки шунгітом
    (2016) Турчун, Олена Володимирівна; Мельник, Людмила Миколаївна; Матко, Світлана Василівна; Мірошник, Володимир Олександрович
    При використанні методу повного факторного експерименту розроблено рівняння регресії для визначення вмісту альдегідів в сортівці, очищеній шунгітом. Встановлено адекватність отриманого рівняння. На основі результатів досліджень із застосуванням пакету прикладних програм визначено оптимальні параметри очищення сортівки шунгітом, а саме: тривалість, температуру процеса очищення та концентрацію адсорбента. Using the method of full factorial design t he equation of regression has been developed to determine the content of aldehydes in sortivka purified by shungite . Adequacy of the developed equations has been verified. Based on the studies results and by using application software package t he optimal parameters of the process of purifying sortivka by shungite have been determined (namely duration of, temperature at purification process and concentration of the adsorbent).
  • Ескіз
    Документ
    Моделювання процесу освітлення яблучного соку шунгітом
    (2015) Матко, Світлана Василівна; Мельник, Людмила Миколаївна; Бессараб, Олександр Семенович
    На основі використанняя методів математичного моделювання у статті розроблено рівняння регресії для визначення вмісту пектинових речовин і показника прозорості яблучного соку, очищеного шунгітом. Встановлено оптимальні технологічні параметри проведення процесу освітлення яблучного соку шунгітом. With the help of mathematical modelling, regression equation for determining pectin contents and indicator of transparency in apple juice processed by shungite is developed. The optimal technological parameters of the process for clarifying apple juice by shungite are obtained.
  • Ескіз
    Документ
    Water-alcohol adsorbing cleaning out of higher alcohols by shungite
    (2014) Melnyk, Lyudmila; Turchun, Oleg; Melnyk (Tkachuk), Nataliia; Kuts, Anatoly; Melnyk, Zinoviy
    The aim of the research work is to increase the quality and safety of high spirits solutions at the expense of using natural adsorbent shungite.
  • Ескіз
    Документ
    Methods of recovering schungite’s adsorptive properties after processing red beet juice
    (2013) Melnyk, Lyudmila; Melnyk, Zinoviy; Krivorotko, Volodimir
    Shungita investigated regeneration techniques for reuse in the production technology of red beet juice. The expediency of using the method of regeneration shungita superheated steam certain parameters.
  • Ескіз
    Документ
    Microbiological, Physico-Chemical and Organoleptic Parameters of Apple Juice, Processed by Shungite
    (2013) Melnyk, Lyudmila; Bessarab, Alexander; Matko, Svetlana
    This paper is dedicated to results of studying microbiological, physico-chemical and organoleptical parameters of apple juice processed by shungite. Shungite is a natural mineral which has special structural composition, characterized by the existence of fullerenes and nanotubes. This paper explains the methods applied by the authors to prepare shungite for experimental research, to process apple juice by adsorbent, to determine the quantity of microorganisms in juice after it interacted with shungite, weight percentage of dissolvable dry solids, active acidity and quality parameters. In juice, processed by shungite, bacteria, fungi and yeast were detected. The authors made a comparison between microbial population in juice before and after its interaction with shungite. The paper refers to method under which shungite adsorbs bacteria, fungi and yeasts. The authors presented the results of studying dry solids content, active acidity of apple juice, processed by shungite at various temperatures and conducted assessment of apple juice quality after its interaction with sorbent. Through their research, the authors established rational parameters of apple juice processed by shungite under which the maximum reduction of microbial insemination is reached. The research proved that after apple juice interacts with shungite, its dry solids content and active acidity level remain unchanged. This paper confirmed high quality parameters of apple juice processed by shungite. Taking into account the obtained results, the authors concluded that use of shungite to process apple juice does not require expensive equipment, complex maintenance of the processing procedure, which reduce the cost value of a manufactured product.
  • Ескіз
    Документ
    Researching antiseptic properties of shungite when producing red beet juice
    (2012) Melnyk, Lyudmila; Melnyk (Tkachuk), Nataliia; Melnyk, Zinoviy
    Іnvestigated antiseptic properties Shung in the production of table beet juice. The efficiency of absorption of harmful microorganisms from juice Shung.