Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 3 з 3
  • Ескіз
    Документ
    Bacteriocins Lactobacillus – an alternative to antimicrobial drugs
    (2021) Voloshina, Iryna; Soloshenko, Kateryna; Krasinko, Victoria; Lych (Tkachenko), Inna; Shkotova, Lyudmila
    The review presents the characteristics of bacteria of the Lactobacillus family and their ability to synthesize various bacteriocins. The classification of lactobacilli bacteriocins is given, which includes three classes: class I – lantibiotics (peptides with a molecular weight of less than 5 kDa, which containing lanthionine), class II – unmodified bacteriocins, also called non-lantibiotics (heat-resistant peptides, which do not contain lanthionine and have a molecular weight of less 10 kDa) and class III – a poorly studied group of thermolabile proteins with a molecular weight of more than 30 kDa. Lactobacilli are shown to synthesize a wide spectrum of bacteriocins, which demonstrate a variety of actions and are able to inhibit the growth of numerous species of opportunistic gram-positive microflora. The article also provides the examples of lactobacilli bacteriocins isolated from food products (fermented meat, fish, kombucha, goat milk, koumiss, etc.) and various human biotopes (microbiota of breast milk, intestinal tract, and vaginal secretions). Additionally, the review shows the prospects of wide application of bacteriocins synthesized by lactobacilli in the food and pharmaceutical industries.
  • Ескіз
    Документ
    «Кислі» сорти пива: розвиток та перспективи виготовлення
    (2023) Романова, Зоряна Миколаївна; Косоголова, Людмила Олексіївна; Жеплінська, Марія Михайлівна
    У результаті симбіозу молочнокислих бактерій та дріжджів під час бродіння в пиві утворюється молочна кислота, що надає напою специфічного кислого смаку. Таке пиво має своїх поціновувачів, тому виробництво кислих сортів пива, яке швидко стає все більш популярним, потребує надійних і послідовних методів досліджень, і розроблення бажаного смакового профілю дуже важливе. Різноманітність видів Lactobacillus значна з погляду продуктивності, температурної чутливості й оптимальних умов. Характеристика і розуміння, як працюють ці підвиди і які методи для «скисання» найбільше придатні для кожного з них, найкраще сприятиме продовженню досліджень і розробці простих в обігу високопродуктивних бактеріальних культур, які можуть принести користь пивоварам у виробництві «кислого пива».
  • Ескіз
    Документ
    Використання пробіотичних мікроорганізмів у косметичних лікарських засобах
    (2014) Рубель, М. О.; Волошина, Ірина Миколаївна
    У статті розглянуто нормальну мікрофлору шкіряного покрову людини та розвиток її представників залежно від значення pH шкіри. Показано можливість застосування пробіотичних мікроорганізмів родів Bifidobacterium, Lactobacillus, Lactococcus, Bacillus та їх метаболітів для створення косметичних лікувальних засобів для різних типів шкіри. Встановлено, що лізати пробіотичних мікроорганізмів містять велику кількість біологічноактивних речовин, які сприяють відновленню епідермісу шкіряного покрову та пригнічують розвиток умовнопатогенної й патогенної мікрофлори шкіри. Normal microflora of human skin and the development of its representatives depending on the pH of the skin are considered in this article. A possibility of using such probiotic microorganisms as Bifidobacterium, Lactobacillus, Lactococcus, Bacillus and their metabolites for making cosmetic medicinal products for different skin types is shown. It was revealed that lysates of probiotic microorganisms contain a large number of biologically active substances that contribute to the recovery of the skin epidermis and inhibit the development of pathogenic skin microflora.