Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 11
  • Ескіз
    Документ
    Аналітичні задачі підсистеми технологічного моніторингу дифузійного відділення цукрового заводу
    (2018) Зігунов, Олександр Михайлович; Кишенько, Василь Дмитрович
    В статті розглянуто задачі моніторингу стану технологічних процесів, що вимагають аналізу взаємозв'язків великої кількості параметрів процесу і наступного синтезу додаткового інформаційного потоку, який характеризує певні стани процесу. Представлена функціональна структура підсистеми технологічного моніторингу дифузійного відділення цукрового заводу.
  • Ескіз
    Документ
    Investigation of disinfectant’s effectiveness as to contaminating microflora in sugar production
    (2018) Gusyatinska, Natalia; Nechypor, Tatiana
    The article presents the results of the studies of the effectiveness of disinfection means, based on chlorinated guanidines, tetradic ammonium salts, dichlorisocyanuric acid, peracetic acid and hydrogen peroxide as to the contaminating microflora of sugar beets. There was investigated the influence of disinfectants on bacteria Bacillus subtilis, Leuconostoс mesenteroides, mycelia fungi Aspergillus niger, Penicillium chrysogenum and yeast Sacharomyses сerevisiae. It was experimentally established, that the studied means has the high effectiveness as to most microorganisms that cause saccharose losses in the process of its extracting from beet chip and result in worsening a technological quality of semi-products of beet-sugar. There was established the high effectiveness of modern disinfection means as to inhibiting slime-forming bacteria of Leuconostoc generis. There was proved a possibility of their use at different technological stages of beet-sugar production for preventing the development of mucous bacteriosis. It was determined that means consumption depends on a type and extent of microbiological contamination of raw materials, semi-products, technological waters at sugar production. There were established concentrations of the studied means as to inhibiting the development of main contaminants of the microflora of raw materials and semi-products in sugar production. There is offered to use the studied means in industrial beet-sugar production that would favor the decrease of microbial contamination of semi-products and the increase of a sugar output from a raw material unit. В статті наведено результати досліджень ефективності дії сучасних дезін-фекційних засобів на основі хлорованих гуанідинів, четвертинних амонієвих солей, дихлорізоціанурової кислоти, надоцтової кислоти та перекису водню щодо контамінуючої мікрофлори цукрових буряків. Досліджено вплив дезінфектантів на бактерії Bacillus subtilis, Leuconostoс mesenteroides, міцеліальні гриби Aspergillus niger, Penicillium chrysogenum та дріжджі Sacharomyses сerevisiae. Експериментально встановлено, що досліджувані засоби мають високу ефективність стосовно більшості мікроорганізмів, які спричиняють втрати сахарози в процесі її екстрагування з бурякової стружки та призводять до погіршення технологічної якості напівпродуктів бурякоцукрового виробництва. Встановлено високу ефективність сучасних дезінфікуючих засобів щодо пригнічення розвитку слизоутворювальних бактерій роду Leuconostoc. Підтверджено можливість їх використання на різних технологічних стадіях бурякоцукрового виробництва для попередження розвитку слизистого бактеріозу. Визначено, що витрати засобу залежать від характеру та ступеня мікробіологічного забруднення сировини, напівпродуктів, технологічних вод у виробництві цукру. Встановлено концентрації досліджуваних засобів щодо пригнічення розвитку основних контамінантів мікрофлори сировини та напівпродуктів у виробництві цукру. Пропонується використання досліджуваних засобів у промисловому бурякоцукровому виробництві, що сприятиме зменшенню мікробного обсіменіння напівпродуктів та сприятиме збільшенню виходу цукру з одиниці сировини.
  • Ескіз
    Документ
    Исследование скорости износа транспортной системы колонного диффузионного аппарата
    (1990) Пушанко, Николай Николаевич; Серегин, Александр Александрович; Рогальский, Станислав Войцехович; Балакан, Сергей Анатольевич; Лукаш, Александр Васильевич
    Длительная и надежная эксплуатация диффузионных установок во многом определяется износостойкостью конструкционных материалов, применяемых при изготовлении их отдельных узлов и агрегатов. В результате таких деталей , как корпус, транспортные лопасти, контрлопасти, трубовал, изменяется форма их поверхности и толщина. Это в первую очередь сказывается на ухудшении прочностных характеристик. Long and reliable operation of diffusion plants is largely determined by the wear resistance of structural materials used in the manufacture of their individual units and assemblies. As a result of such details as the body, transport blades, counter-blades, pipe, changes the shape of their surface and thickness. This primarily affects the deterioration of strength characteristics.
  • Ескіз
    Документ
    Модернизация колонных диффузионных аппаратов
    (1990) Серегин, Александр Александрович; Пушанко, Николай Николаевич
    Конструкцию установок совершенствовали комплексно, улучшив процесс ошпаривания стружки, изменив гидродинамику экстрагирования и уменьшив потребление электроэнергии за счет изменения конструкций транспортных систем ( формы и размещения лопастей и контроласпей), диаметра и высоты колонн. The construction of the units was perfected in a comprehensive way, improving the scalding process, changing the extraction hydrodynamics and reducing power consumption by changing the design of the transport systems (the shape and placement of the blades and the control regions), the diameter and the height of the columns.
  • Ескіз
    Документ
    Метод сравнительной оценки транспортных систем диффузионных аппаратов
    (1981) Серегин, Александр Александрович; Пушанко, Николай Николаевич
    Метод сравнительной оценки дает возможность оценить и разграничить влияние конструктивных и технологических особенностей на работу диффузионного аппарата. Разработанная методика показывает, почему при равных производительностях и среднеинтегральном времени экстракции возможны различные потери сахара в жоме. The method of comparative evaluation makes it possible to evaluate and distinguish the effect of structural and technological features on the operation of the diffusion apparatus. The developed technique shows why at equal production rates and the average integral extraction time, different losses of sugar in the pulp are possible.
  • Ескіз
    Документ
    Simulation of optimal controls for thermal mode of sugar factory inclined diffusion apparatus
    (2015) Lutska, Natalia; Kronikovskyy, Dmitry
    The work compares two regulators for optimal temperature regime inclined diffusion apparatus of sugar factory. First synthesized by standard algorithms ACOr and second with same algorithm, but with the introduction of an integrated component on error signal. Based on the heat balance of the mathematical model of control object, which consists of eight linear differential equations, the model coefficients are calculated and presented it to the space of state variables. Based on the simulation show that the control system, which is synthesized by ACOr insignificant static error that allowed for technological regulations diffusion process. The use of optimal control algorithm with integral component of the error signal by significantly delaying transients in the system although it eliminates static error, because the latter algorithm impractical to use
  • Ескіз
    Документ
    О температурном режиме в диффузионных аппаратах наклонного типа
    (1976) Пушанко, Николай Николаевич; Коваленко, Б. Д.; Дмитраш, А. С.
    Рассмотрен температурный режим в диффузионном апарате наклонного типа. Приведены результаты исследований температур по длинне апарата. The finite temperature in the diffusion mode aparata inclined type. The results of studies on temperature longer aparata.
  • Ескіз
    Документ
    Аналітичні задачі підсистеми технологічного моніторингу дифузійного відділення цукрового заводу
    (2012) Зігунов, Олександр Михайлович; Кишенько, Василь Дмитрович
    В статті розглянуто задачі моніторингу стану технологічних процесів, що вимагають аналізу взаємозв’язків великої кількості параметрів процесу і наступного синтезу додаткового інформаційного потоку, який характеризує певні стани процесу. Представлена функціональна структурна підсистеми технологічного моніторингу дифузійного відділення цукрового заводу. This articles examines the tasks problems the subsystem for monitoring of technological processes, requiring analysis of a large number of interactions of process parameters and the subsequent synthesis an additional flow of information that characterizes the state of some process. The functional structure of the subsystem for monitoring of sugar factory diffusion technological department.
  • Ескіз
    Документ
    Критерии оценки эффективности процесса в диффузионных установках
    (2007) Верхола, Леонид Арнольдович; Пушанко, Николай Николаевич
    Рассмотрены основные критерии эффективности процесса в диффузионных установках. The basic performance criteria in the diffusion process plants.
  • Ескіз
    Документ
    Оцінювання технічного рівня дифузійних установок
    (2010) Верхола, Леонід Арнольдович; Пушанко, Микола Миколайович
    В статті розглянуто методи оцінки технічної досконалості дифузійних установок цукробурякового виробництва. The paper deals with methods for assessing technical excellence diffusion plant sugar production.