Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
5 результатів
Результати пошуку
Документ Вплив фізичних властивостей рідин на роботу рідинно-газових ежекторів(2019) Пономаренко, Віталій Васильович; Пушанко, Микола Миколайович; Слюсенко, Андрій Михайлович; Єщенко, Оксана АнатоліївнаУ класичних струминних апаратах як активне сопло в основному використовується струминна форсунка з компактним струменем рідини, а взаємоді фаз у приймальній камері відбувається лише із зовнішньою поверхнею факела розпилення з подальшим вирівнюванням характеристик у камері змішування. При використанні струминних апаратів для здійснення тепломасообмінних процесів, що характерно для харчової промисловості, більш доцільно використовувати активне сопло у вигляді відцентрово струминної форсунки з диспергованим струменем рідини. Внаслідок появи поздовжніх і поперечних хвиль струмінь рідини розпадається на краплі на незначній відстані від сопла. Поверхня контакту фаз значно збільшується і процеси масопередачі прискорюються багатократно. З урахуванням того, що в цей період мають місце кавітаційні явища, кінцеві ефекти, формування поверхні крапель та її переформатування при співударах, то робота ежекторів вкрай ефективна при проведенні в них технологічних процесів. Виходячи з оцінки рівня знань процесів і фізичних явищ, що відбуваються в струминних апаратах, з метою створення обладнання з високими експлуатаційними характеристиками в дослідженні розглядається вплив лише двох факторів на роботу ежекторів: тип активного сопла і фізичні властивості рідини, що диспергується. Для встановлення особливостей гідродинаміки емульсії в камері змішу вання струминних апаратів був створений гідравлічний стенд, на якому досліджувався ежектор з прозорими камерами змішування діаметрами 8,15, 19, 27, 45 мм та струминною і відцентрово-струминною форсункою як робочого сопла з діаметрами сопел 4, 6, 8 мм. Встановлено залежність коефіцієнта ежекції від типу розпилювача й тиску. Досліджено роботу рідинно-газового ежектора з диспергованим струменем рідини на модельних цукрових і крохмальних розчинах концентрацією 12%, 16,6% та встановлено вплив фізичних властивостей рідини на роботу ежектора. При малих тисках подачі рідини на сопло форсунки (до 0,25 МПа) коефі цієнт ежекції залежить від властивостей рідини: збільшення концентрації розчинів приводить до зниження ежектуючої здатності. При збільшенні тиску, під яким відбувається розпилення рідини, вплив її фізичних власти востей на роботу ежектора зникає.Документ Sucrose cooling crystallization modeling(2013) Mironchuk, Valeriy; Yeshchenko, Oksana; Samilyk, MarinaBased on the material balance equations and understanding of the final-grade massecuite cooling crystallization process as the technology object, a simulation model of the process has been built by which the computational experiments have the computational experiments. By results of these experiments, analytical exponential dependences of the massecuite characteristics change during cooling crystallization have been obtained, namely, grain content, weight, purity and dry solids weight ratio of massecuite syrup. The constructed model has been used to study the industrial cooling crystallization process. It is proved that the results of the experiment of the developed simulation model fully reflect the nature of the industrial process of final-grade massecuite cooling crystallization of sucrose. Typical scheme industrial cooling crystallization with massecuite water or impure sugar solution dilution and authors’ scheme with an intermediate heat massecuite have been considered. It’s experimentally shown that the use of final-grade massecuite intermediate heating after cooling to 50-52 ºC by 7-10 ºC increases the effect of crystallization to 8.4% by reducing the viscosity of massecuite syrup, the surface tension and alignment of the massecuite cooling rate at sucrose crystalization rate. Consequently, the exclusion of dilution of massecuite by water or impure sugar solution and its replacement by intermediate heating provides a more complete depletion of molasses and increases the amount sugar grains in the massecuite.Документ Інтенсифікація процесу кристалізації охолодженням цукрового утфелю останнього продукту(2012) Мирончук, Валерій Григорович; Єщенко, Оксана Анатоліївна; Картава, Марина М.У статті наведені результати лабораторних, промислових і обчислювальних експериментів режимів роботи станцій кристалізації цукрового утфелю останнього продукту. Дано рекомендації промисловості з раціонального ведення процесу кристалізації. The paper presents the results of laboratory, industrial and computing experiments modes stations crystallization of last product sugar massecuite. Made recommendations for the industry on the rational management of industrial crystallization process.Документ Моделювання кристалізації утфелю останнього продукту в перемішувачах-кристалізаторах(2012) Мирончук, Валерій Григорович; Єщенко, Оксана Анатоліївна; Картава, М. М.Розроблена математична модель кристалізації утфелю останнього продукту в перемішувачах-кристалізаторах. На основі результатів промислових, лабораторних та обчислювальних експериментів зроблено порівняльний аналіз різних технологічних схем. The mathematical model last product massecuite crystallization in the mixer-crystallizers is developed. On the basis of industrial, laboratory and computational experiments made a comparative analysis of different technological schemes.Документ Дослідження процесу розрідження пшеничної суспензії(2009) Карпович, Інна Віталіївна; Лагода, Володимир АндрійовичДосліджено процес розрідження пшеничної суспензії з використанням термостабільного ферментного препарату Termamil 120 L.