Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 3 з 3
  • Ескіз
    Документ
    He use of sulphophtalein dyes immobilized on anionite AB-17x8 to determine the contents of Pb(II), Cu(II), Hg(II) and Zn(II) in liquid medium
    (2017) Kostenko, Elizaveta; Melnyk, Lyudmila; Matko, Svetlana; Malovanyy, Miroslav
    The conditions of the immobilization of xylenol orange, methylthymol blue, pyrocatechol violet, and chromazurol S at the surface of AB-17×8 anionite were studied. The interaction of Cu(II), Pb(II), Zn(II), Hg(II) ions with obtained solid-phase reagents was investigated. The efficiency of the purification of apple juice with such natural adsorbent of Cherkasy deposits (Ukraine) as palygorskite was studied. The optimum conditions of the reactions, quantitative characteristics of the composition and the surface compound stability, the efficiency of the anion exchanger with the immobilized sulphophthalein dyes were determined.
  • Ескіз
    Документ
    Теплоперенесення в плівках яблучного соку
    (2005) Глоба, Олександр Вікторович; Прядко, Микола Олексійович; Глоба, В. З.; Форсюк, Андрій Васильович
    Наведено результати досліджень взаємозв’язку плівкових течій і тепловіддачі під час випаровування та кипіння низхідних плівок яблучного соку у вертикальній трубі в діапазоні режимних параметрів і концентрацій соку, для яких наявні результати дослідження досить обмежені й суперечливі. Одержані дані потрібні для уточнення науково-обгрунтованих підходів до створення випарних установок фруктових соків. Results of investigations of the relationship film flows and heat transfer during evaporation and boiling downstream films apple juice in a vertical tube in the range of regime parameters and concentrations for which the available research results are limited and contradictory data obtained are needed to clarify the evidence-based approaches to the creation of evaporators fruity juices.
  • Ескіз
    Документ
    Удосконалення технології маршмелоу на фруктозі з використанням плодово-ягідної сировини у закладах ресторанного господарства
    (2012) Коваленко, Ірина Олександрівна; Бондар, Наталія Петрівна; Шаран, Лариса Олександрівна
    В роботі обґрунтовано доцільність раціонального використання натурального цукрозамінника фруктози при виробництві виробів маршмелоу. Доведено доцільність використання нетрадиційної сировини, а саме порошку топінамбура та фруктових соків, з метою підвищення їх біологічної та харчової цінності. The possibility of the rational use of fructose as natural sweetener in marshmallow technology has been proved. The use of non-traditional materials, precisely the powder of topinambour and fruit juices, with the aim of improving the biological and nutritional value has been proposed.