Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
8 результатів
Результати пошуку
Документ Енергоефективна технологія переробки фракції головної етилового спирту з отриманням спирту етилового ректифікованого(2020) Міщенко, Олексій Семенович; Кизюн, Григорій Олександрович; Можаровська, Анна Анатоліївна; Олійник, Світлана ІванівнаПроведено дослідження складу фракції головної етилового спирту різних спиртових підприємств за фізико-хімічними показниками з застосуванням стандартних газохроматографічних методик згідно з ДСТУ 4222:2003 та ДСТУ 4646:2006. Аналіз отриманих результатів проводили з використанням експериментальних і математико-статистичних методів планування та обробки результатів експерименту, їх систематизацію та обробку із застосуванням сучасного програмного забезпечення. За результатами досліджень було виявлено суттєву зміну складу ФГЕС, особливо в частині вмісту вищих спиртів. Враховуючи отримані дані, а також багаторічний досвід експлуатації попередньо розроблених установок для переробки ФГЕС в спиртовій промисловості різних країн було створено вдосконалену енергоефективну ректифікаційну установку для переробки ФГЕС на спирт етиловий ректифікований, в якій суттєво вдосконалено процеси концентрування та виділення домішок етилового спирту. Крім того в установці передбачено роботу різних колон за різних робочих тисків, що дало змогу створити умови для ефективної рекуперації вторинного тепла конденсації водно-спиртової пари одних колон для обігрівання інших колон. Застосування в розробленій установці багаторазової рекуперації тепла технологічних потоків забезпечує зменшення витрати нагрівальної пари на 40-45 % порівняно з існуючими установками. Запропонована конфігурація установки відрізняється простотою в управлінні і надійністю в експлуатації, що дає змогу повністю автоматизувати процес переробки ФГЕС. Розроблену установку забезпечено технологічним регламентом, іншою нормативно-технічною документацією та необхідним інжиніринговим супроводом при її реалізації. Дана технологія повністю готова до впровадження і може бути реалізована, як в спиртовій галузі України так і в інших країнах. Conducted researches of composition of the ethyl alcohol head fraction (EAHF) from various alcohol enterprises by physical and chemical parameters were carried out using standard gas chromatographic techniques according to DSTU 4222: 2003 and DSTU 4646: 2006. The analysis of the obtained results was carried out using experimental and mathematical-statistical methods of planning and processing the results of the experiment, their systematization and processing - with using modern software. According to the research results, a significant change in the composition of the EAHF was revealed, especially in terms of the content of higher alcohols. Taking into account the obtained data, as well as many years of experience in operating previously developed installations for processing EAHF in the alcohol industry of different countries, an improved energy-efficient rectification unit was created for processing EAHF into rectified ethyl alcohol, in which the processes of concentration and separation of ethyl alcohol impurities were significantly improved. In addition, the installation provides for the operation of different columns at different operating pressures, which made it possible to create conditions for efficient recovery of the secondary heat of condensation of a water-alcohol pair of some columns for heating other columns. The use of multiple heat recovery process in the developed installation provides a reduction in heating steam consumption by 40-45% in comparison with existing installations. The proposed configuration of the instalattion is easy to control and reliable in operation, which makes it possible to fully automate the EAHF processing process. The developed installation is provided with technological regulations, other normative and technical documentation and the necessary engineering support during its implementation. This technology is completely ready for implementation and can be implemented both in the alcohol industry in Ukraine and in other countries.Документ Влияние концентрации сусла и расы дрожжей на образование продуктов брожения при спиртовом сбраживании мелассы(1982) Куц, Анатолий Михайлович; Суходол, Виктория ФоминичнаИсследовано влияния концентрации сусла и расы дрожжей на образование продуктов брожения при спиртовом сбраживании мелассы гибридными дрожжами Г-75 и Г-112 по сравнению с дрожжами расы В. Доказано, что с повышением концентрации независимо от расы дрожжей в бражке возрастает содержание спирта, глицерина, альдегидов, летучих кислот, сложных эфиров, летучих азотистых веществ и ненасыщенных соединений, а содержание биомассы и высших спиртов – уменьшается. Сахара более полно потребляются при низких концентрациях сусла. Но максимальный выход спирта наблюдается при концентрации 20 %, что обусловлено повышенным расходом сахара на его синтез. При всех концентрациях сусла дрожжи расы В расходовали меньше сахара на синтез биомассы, глицерина и летучих примесей спирта по сравнению с гибридными дрожжами Г-75 и Г-112. Investigated the effect of the concentration of the wort and the race of yeasts on the formation of fermentation products during alcoholic fermentation of molasses hybrid yeast G-75 and G-112 in comparison with the yeast of race V. It is proved that with increasing concentrations regardless of race yeast in the brew increases the content of alcohol, glycerol, aldehydes, volatile acids, esters, volatile nitrogen compounds and unsaturated compounds, and the content of biomass and higher alcohols decreases. Sugar more fully consumed at low concentrations of wort. But the maximum alcohol yield is observed at a concentration of 20 %, due to increased consumption of sugar in its synthesis. At all concentrations of wort yeast race V to use less sugar on the synthesis of biomass, glycerol and volatile impurities alcohol compared with hybrid yeast G-75 and G-112.Документ Очищення водно-спиртових розчинів від вищих спиртів мінеральними адсорбентами(2014) Маринченко, Віктор Опанасович; Маринченко, Лоліта Вікторівна; Філь, О. В.У статті експериментально обґрунтовано доцільність використання мінеральних адсорбентів у технології лікеро-горілчаного виробництва з метою покращання якості готової продукції та її здешевлення. Встановлено оптимальні параметри обробки шунгітом і палигорськітом водно-спиртових розчинів для адсорбції вищих спиртів. У загальному випадку запропоновано застосовувати шунгіт для очищення водно-спиртових розчинів концентрацією 40 % об., тривалість обробки має становити 40 хв. The paper experimentally proved the feasibility of using mineral adsorbents in alcoholic beverage production technology in order to improve product quality and reduce the cost. The optimum parameters of processing water-alcohol solutions by shungite and palygorskite for adsorption of higher alcohols were determined. In general, it is proposed to use shungit for water-alcohol solutions purification in concentration of 40 %.vol.; processing time should be 40 minutes.Документ Нові державні стандарти на спирт етиловий ректифікований(2002) Міхненко, Євгеній Олександрович; Кизюн, Григорій Олександрович; Міщенко, Олексій Семенович; Нагурна, Ніна Анатоліївна; Дрeмлюга, Катерина Василівна; Янкова, Н. М.; Мельник, Людмила МиколаївнаОбгрунтовано доцільність створення нових державних стандартів на спирт етиловий ректифікований із урахуванням розвитку теорії і практики ректифікації за останні роки. Запропоновано нові методики інструментального аналізу домішок спирту. Встановлено метрологічні характеристики методик випробувань, які застосовують при визначенні якості спирту. The expediency of creating new state standards for rectified spirit with the development of the theory and practice of distillation in recent years. We propose new methods of instrumental analysis of impurities of alcohol. Established metrological characteristics of test methodologies used in determining the quality of the alcohol.Документ Исследование сортового аромата столовых виноматериалов(2002) Билько, Марина Владимировна; Аникина, Надежда Станиславовна; Гержикова, Виктория ГригорьевнаУстановлены различия в формирования аромата столовых белых виноматериалов из винограда сортов Алиготе, Ркацители и Рислинг Рейнский. Составлены мультирегрессионные модели сортового аромата столовых виноматериалов, характеризующие взаимосвязь качественного состава и количественного содержания ароматобразующих компонентов с суммарными числами аромата. The differences in the formation of flavor table white wine from grapes Aligote Rkatsiteli and Rhine Riesling. The mathematical models relating the aroma values to the qualitative and quantitative content of aromaforming compounds were developed for table wines.Документ Некоторые подходы к оценке сортового аромата столовых виноматериалов(2001) Билько, Марина Владимировна; Аникина, Надежда Станиславовна; Гержикова, Виктория ГригорьевнаПриведены исследования по разработке комплексного подхода для оценки аромата сортовых виноматериалов, в основу которого легло количественное содержание и качественный состав фоновых и основного классов ароматобразующих веществ. Установлены диапазоны их варьирования для сортовых виноматериалов из Алиготе и Ркацители. Разработанная схема оценки аромата столового виноматериала позволяет определить качество аромата сортового виноматериала и использовать полученные результаты для установления подлинности сортовых вин.Документ Спектр веществ, формирующих вкус и аромат пива (часть 2)(2012) Хиврич, Борис Иванович; Роздобудько, Борис ВалериевичВ первой части статьи авторами было рассмотрено влияние основных серосодержащих соединений на вкус и аромат пива. Во второй части внимание уделено вторичным продуктам брожения, которые являются основой в формировании сенсорного профиля пива. К ним относят высшие спирты, эфиры и карбонильные соединения.Документ Дослідження впливу летких фенолів на аромат червоних столових вин(2012) Білько, Марина ВолодимирівнаПредставлені дослідження ароматичного комплексу червоних столових вин. Виявлені класи речовин, які формують аромат червоних столових вин. Встановлено значний вплив групи летких фенолів на аромат червоних столових вин.