Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
5 результатів
Результати пошуку
Документ Practically valuable properties of the surfactant synthesized by Rhodococcus genus actinobacteria(2020) Pirog, Tatiana; Petrenko, Natalia; Skrotska, Oksana; Paliichuk, Olesia; Shevchuk, Tetiana; Iutynska, GalynaCurrently, microbial surfactants are the objects of intense research because of their surface-active and emulsifying properties, high antimicrobial, anti-adhesive activity, and ability to destroy biofilms. The review provides current literature data on the properties of surfactants synthesized by Rhodococcus genus actinobacteria, determining their practical significance. The researchers’ interest in the surfactants of Rhodococcus bacteria is primarily due to their key role in the destruction of xenobiotics (aliphatic, heterocyclic and polycyclic aromatic hydrocarbons). Information on the antimicrobial and anti-adhesive activity of surfactants of Rhodococcus genus bacteria remains scarce at present, while the immunomodulatory properties of these products of microbial synthesis are studied more actively than for other microbial surfactants known in the world. The data of our experimental studies on the practically valuable properties of surfactants synthesized by Rhodococcus erythropolis IMV Ac-5017 are presented. Unlike surfactants of other representatives of Rhodococcus genus bacteria, surfactants of IMV As-5017 strain are multifunctional preparations. Because in addition to the high efficiency of the destruction of oil pollution, including complex with heavy metals, surfactants are characterized by high antimicrobial and anti-adhesive activity, including the ability to destroy biofilms.Документ Імуномодулювальні та антибактеріальні властивості препарату на основі біологічно активних білкових фрагментів молозива(2019) Лич (Ткаченко), Інна Валентинівна; Моцар, Анна В.; Солошенко, Катерина ІгорівнаУ статті досліджено функціональну активність фагоцитарних клітин на моделі фагоцитів під впливом препарату на основі біологічно активних білкових фрагментів молозива корів. Визначено такі показники, як відсоток фагоцитозу ВФ (відсоток клітин, які захопили бактеріальні клітини) та фагоцитарне число ФЧ (середня кількість частинок, яку поглинула одна фагоцитувальна клітина). Крім цього, описано антибактеріальні властивості молозива корів, встановлено мінімальні інгібуючі концентрації препарату на основі біологічно активних білкових фрагментів молозива корів різної концентрації білків та мінімальні інгібуючі концентрації препарату на основі біологічно активних білкових фрагментів молозива корів у комбінації з лікарською речовиною.This paper explores the functional activity of phagocytic cells in models of phagocytes under the influence of the drug on the basis of biologically active protein fragments of colostrum of cows. Such indicators as the percentage of phagocytes PP (percentage of cells captured bacterial cells) and phagocytes number FN (average number of particles that absorbed phagocytes one cell) were defined. Antibacterial properties of colostrum of cows set the minimum inhibitory concentration of the drug based on biologically active protein fragments of colostrum of cows with different protein concentration and minimum inhibitory concentration of the drug based on biologically active protein fragments of colostrum of cows in combination with nonsteroidal antiinflammatory drug (NSAID) used for the management of mild to moderate pain, fever, and inflammation — ibuprofen.Документ Polyfunctional properties of goat colostrum proteins and their use(2020) Soloshenko, Kateryna; Lych (Tkachenko), Inna; Voloshina, Iryna; Shkotova, LyudmilaThe review presents the composition of goat colostrum, antimicrobial, immunomodulatory and antioxidant properties of biologically active proteins of goat colostrum, as well as the prospects of their use in medicine. Due to the presence of a complex of biologically active proteins such as lactoferrin, lysozyme, lactoperoxidase, immunoglobulins, etc., goat colostrum increases the body’s resistance to infectious diseases, strengthens the immune system, has an antioxidant effect and antibacterial activity against a wide range of microorganisms, thereby preventing or delaying chronic diseases associated with the oxidative stress. Additionally, goat colostrum bioactive proteins show antitumor activity, antiatherogenic properties, the ability to lower the blood pressure and efficiency in the treatment of rheumatoid arthritis.Документ Імунологічні властивості молозива(2014) Лич (Ткаченко), Інна Валентинівна; Карпов, Олександр Вікторович; Пекло, Ганна; Пекло, АнастасіяКоров’яче молозиво — материнське молозиво корів — природний, повноцінний біологічний продукт, один з найдосконаліших харчових продуктів, створених природою. Це складна біологічна рідина, яка утворюється в молочній залозі самок ссавців в період їх лактації. Завдяки своєму унікальному складу та наявності імуномодулювальних властивостей, які обумовлені присутністю біологічних захисних факторів, до числа яких належать лактоферин, лактопероксидаза, лізоцими, фагоцитини, імуноглобуліни та каталітично активні антитіла — білки-абзими, коров’яче молозиво здатне стимулювати відповідний розвиток власної імунної системи новонародженого маляти, захищати його організм від вторгнення хвороботворних агентів та забезпечити захист від різних видів харчових алергій. Вивчення даних біологічно-активних компонентів коров’ячого молозива дає змогу детально дослідити роль молозива у неспецифічному імунному захисті організму новонароджених. For researchers importance of cow colostrum as an ideal food for baby — has long been an axiom, but a variety of immunological properties continues to amaze and inspire them to continue studying. Colostrum cows — mother colostrum cows — a natural, full biological product, one of the most perfect foods and natural. This is a complex biological fluid that is formed in the mammary gland of female mammals during their lactation. Due to its unique composition and the presence of immunomodulatory properties, which are caused by the presence of biological protective factors, which include lactoferrin, laktoperoksydaza, lysozyme, phagocytes, immunoglobulins and catalytically active antibodies — proteins-abzymy, colostrum cows is able to stimulate appropriate development of its immune system of the newborn baby, to protect his body from invading pathogenic agents and protect against various types of food allergies. Study data bioactive components of colostrum allows explored the role of colostrum in non-specific immune defense of the organism newborns.Документ Перспективи використання пробіотичних мікроорганізмів в функціональних продуктах харчування та медицині(2015) Старовойтова, Світлана Олександрівна; Карпов, Олександр ВікторовичРозглянуто можливість використання пробіотичних мікроорганізмів з імуномодулюючими властивостями щодо удосконалення якісних характеристик функціональних продуктів харчування та пробіотиків. Наведено механізми реалізації імуномодулюючих властивостей пробіотичними мікроорганізмами та представниками мікробіоти. The possibility of using probiotic microorganisms with immunomodulatory properties for improving the quality characteristics of functional foods and probiotics were considered. Mechanisms of immunomodulatory properties, which including immunostimulation, immunosuppression and and bipolar action, probiotic microorganisms and representatives of the microbiota of macroorganism were implemented. Modulation of immunological reactivity - one of the important mechanisms of probiotic microorganisms that can be the basis for the differentiated application of probiotic drugs for the prevention and treatment of different spectrum diseases was described. Comprehensive assessment of all components of the modulation of immune reactivity allows to define the required character of immunomodulation, composition of probiotics and Functional Foods and regime and dosage of application was shown.