Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
29 результатів
Фільтри
Налаштування
Результати пошуку
Документ Аналітична інформація про стан використання ароматизаторів у світі і в Україні та можливості розвитку вітчизняного виробництва(2019) Українець, Анатолій Іванович; Фролова, Наталія ЕпінетівнаУ статті систематизовано сучасні нормативно-правові документи щодо терміна «ароматизатори», видів, груп, вимог до їх маркування та реалізації. На основі аналізу наукових публікацій вітчизняних і зарубіжних авторів, результатів власних досліджень представлена інформація про стан використання ароматизаторів у світі і в Україні та можливості розвитку вітчизняного виробництва Відзначено, що вітчизняний ринок харчових інгредієнтів формується в руслі тенденцій світового ринку, але з відчутним відставанням. На жаль, українські виробники практично не використовують сучасних напрацювань і технологій, що існують у світі, тому держава змушена була допустити на вітчизняний ринок великих іноземних виробників ароматизаторів. Водночас в останні роки ситуація на вітчизняному ринку ароматизаторів дещо змінилася на користь українських виробників, які купують у міжнародних компаній так звані «ароматичні ключі». На основі цих ключів складаються комбінації заданого запаху. З натуральних джерел ароматичних речовин виробляються ароматичні емульсії, фруктові наповнювачі тощо. Широкого розвитку в усьому світі набуло виробництво концентратів пряно-ароматичних та ефіроолійних рослин, отриманих згущенням екстрактів до 70% сухих речовин, у яких часткова втрата аромату компенсується за рахунок додавання ефірних олій, ароматних спиртів або харчових ароматизаторів. У світовій науково-практичній діяльності відчувається дефіцит індивідуальних ароматичних речовин (АР) чистого складу, що обумовлює їх затребува- ність на внутрішньому ринку України та продаж за кордон. Цільовий результат отримання якісних натуральних ароматизаторів забезпечує процес фракціонування природної ароматичної сировини. Вченими Національного університету харчових технологій науково обґрунтовано послідовне використання трьох технологічних стадій отримання індивідуальних ароматичних речовин: ректифікації, препаративного виділення та газохроматографічного контролю чистоти складу отриманих АР, а також адсорбційно-десорбційні процеси вловлювання АР, в тому числі фруктового напрямуДокумент Домінанти розвитку логістичної діяльності підприємства(2018) Пєтухова, Ольга Михайлівна; Лепіхова, Анна ІгорівнаРозглянуто теоретичні засади логістичної діяльності підприємства. Досліджено поняття «логістична діяльність підприємства». Зазначено, що ефективність логістичної діяльності залежить від широкого спектру чинників і характеризується певними особливостями як на окремо взятих підприємствах, так і у різних галузях. Описано ринок, на якому працює виробниче підприємство ПАТ «Квазар». Наведено асортимент продукції та перелік послуг, що надає підприємство. Проаналізовано логістичну діяльність досліджуваного підприємства з точки зору її складових. Визначено домінанти розвитку логістичної діяльності ПАТ «Квазар». Підкреслено, що роль логістичної діяльності в життєдіяльності виробничого підприємства дуже велика. Визначено проблеми, які заважають підвищенню ефективності логістичної діяльності на підприємстві та запропоновано низку заходів щодо удосконалення логістичної діяльності ПАТ «Квазар», що дозволить підприємству оптимізувати логістичні витрати та допоможе досягнути вищого рівня конкурентоспроможності на ринку.Документ Концептуальний підхід до управління талантами на підприємствах харчової галузі(2019) Драган, Олена ІванівнаУ статті досліджено концептуальний підхід до управління талантами з метою її адаптації до підприємств харчової галузі. Сучасні підприємства харчової галузі суттєво відрізняються за рівнем технічного оснащення, використанням новітніх технологій і кваліфікацією персоналу. Крім того, за умов жорсткої конкуренції зростає потреба саме в працівниках, які є високопродуктивними, обдарованими, мають унікальні вміння, знання та навички в сфері інноваційних процесів харчових виробництв. Запровадження концепції управління талантами на підприємствах харчової галузі є актуальною. Досліджено основні складові управління талантами: оцінка, коучинг, наставництво, планування спадкоємності. Проаналізовані підходи для забезпечення управлінських посад талановитими співробітниками. Запропоновано адаптувати матрицю Бостонської консалтингової групи (БКГ) стосовно поділу за групами талановитих працівників підприємства згідно критеріїв «Інноваційний потенціал працівника» Ефективність використання персоналу». Для кожної групи талановитих працівників визначено заходи щодо подальшого існування в компанії з метою підвищення ефективності використання персоналу. Для «Важких дітей» заходи адаптації: наставництво, стажування, планування кар’єри, коворкінг, краудстафінг. Для «Зірок» заходи розвитку: екслюзивний рекрутінг, кар’єрний коучинг, ауфтрагстактика, психологічний тимбілдинг, участь у галузевих конкурсах, грантах, сертифікація персоналу, ротація. Для «Дійних корів» ‒ заходи підтримки: корпоративний університет, інжиніринг праці, технологія AKADS, ротація. Для «Собак» заходи вивільнення персоналу: даунсайзинг, реінжиніринг, аутплейсмент. Для захисту власних талантів підприємства запропоновано застосовувати заходи технології антихедхантінгу.The conceptual approach to management talents with the aim of its adaptation to the enterprises of food industry is described in the article. The modern enterprises of food industry substantially differ from the level of technical equipment, use of the newest technologies and personnel qualification. In addition, at the terms of severe competition the requirement grows exactly in workers who are high-performance, gifted, have unique abilities, knowledge and skills in the sphere of innovative processes of food production. Introduction of conception of talents’ management on the enterprises of food industry is actual. Basic component of talents’ management are investigated: estimation, coaching, tutorship, succession planning. The approaches for providing the administrative positions of talented employees are analyzed. The offers to adapt the matrix of Boston consulting group (BCG) in relation to the division into the groups of talented workers of the enterprise in obedience to criteria of "Innovative potential of worker" Efficiency of staff deployment". For every group of talented workers events in relation to further existence in the company with the aim of increase of the staff deployment efficiency are determined. For the "Difficult children" events of adaptation: tutorship, internship, career planning, co-working, and crowd staffing. For "Stars" events of development: exclusive recruiting, career coaching, psychological teambuilding, participating in branch competitions, grants, personnel certification, rotary press. For the "Milch cows" events of support: corporate university, labour engineering, AKADS technology, rotary press. For «Dogs» events of personal quittance: downsizing, reengineering, outplacement. For defensing of own talents of enterprise it is offered to apply the events of antiheadhunting technology.Документ Теоретичні основи правового регулювання в харчовій промисловості(2015) Веклич, Владислав ОлександровичРегулювання інвестиційної діяльності є складовою частиною державного регулювання економіки, одним із найважливіших інструментів державної підтримки інвестиційної діяльності та інструментом реалізації інвестиційної політики держави. Державі як загалом у всьому господарському комплексі, так і окремо в харчовій галузі, ще не вдалося сформувати ефективний організаційно-економічний механізм інвестиційного регулювання, а діючий неповною мірою відповідає сучасним вимогам. Важливість цієї проблематики для національної економіки підсилюється також і активізацією інтеграційних і глобалізаційних процесів у світі, що вимагає подальших міждисциплінарних досліджень. У цьому контексті сучасний стан і перспективи розвитку інвестиційної сфери в Україні необхідно розглядати крізь призму законодавчого забезпечення її функціонування. Regulation of the investment activities is part of the state regulation of the economy, one of the most important instruments of state support of investment activity and the tool to implement the investment policy. Modern state in the whole economic complex, and particularly in the food industry, has not managed to form effective organizational and economic mechanism of investment regulation, as implemented actions does not fully meet modern requirements. The importance of this issue for the national economy is increasing as intensifies integration and globalization in the world that requires further interdisciplinary researches. In this context, modern prospects of development of investment sector in Ukraine should be considered in the view of legislative support of it’s operations. Other options for evolution of events beyond the legal strategy of the regulation of investment activities in the food industry and in a whole national industry will not be acceptable. They will excess administrative efforts, resources and time. In the present situation it may not be allowed due to the rapid accumulation of national economic growth and financial capacity.Документ Теоретични основи на храненето в условията на глобалното затопляне(2014) Мельник, Ирина; Куц, Анатолий Михайлович; Митев, Панко; Стоянов, Н.Theoretical basis of nutrition in the conditions of global warming: Major factors of aggravation of health of the population in the conditions of global warming are analyzed. The role of the food industry in improvement of technology of products from the food raw materials, which have been grown up in these conditions, is shown. It is proved that improvement of properties of products has to be reached at the expense of increase in the contents of nutrients with simultaneous reduction of quantity of ballast substances. Теоретичні основи харчування в умовах глобального потепління: аналізуються основні фактори погіршення здоров’я населення в умовах глобального потепління. Показана роль харчової промисловости в покращенні якості продуктів із пищевої сировини, яка була виращена за таких умов. Доказано, що покращення властивостей продукції може бути досягнуто за рахунок збільшення вмісту харчових речовин з одночасним зменшенням кількості баластних.Документ Аспекти розвитку виробництва сільськогосподарської продукції та проміжних продуктів цукрового виробництва як сировини для переробки на біопаливо(2014) Кравченко, Ірина ЙосипівнаМета статті полягає у визначенні шляхів вдосконалення організації переробки цукрових буряків з подальшим використанням на виробництво цукру і біопалива, а також обґрунтування необхідності запровадження виробництва біоетанолу як одного з альтернативних джерел енергії на підприємствах цукрової галузі. Проаналізовано можливості поєднання виробництва цукру та біоетанолу як з цукрового буряку так і з проміжних продуктів цукрового виробництва. Визначена можливість поєднання виробництва цукру та біоетанолу. Обґрунтовано необхідність запровадження виробництва біоетанолу як одного з альтернативних джерел енергії на підприємствах цукрової галузі. Підкреслена можливість поєднання одночасного виробництва цукру та альтернативних видів палива на цукрових заводах. The purpose of the article consists in determination of ways of perfection of organization of processing of sugar beet with the subsequent use on the production of sugar and biofuels, and also grounds of necessity of introduction of production of bioethanol as one of alternative energy sources on the enterprises of saccharine industry. The study analyzed the possibility of combining the production of sugar and ethanol from sugar beets as well as intermediate products of sugar production.The possibility of a combination of sugar and ethanol. The necessity of introduction of bioethanol as one of the alternative energy business in the sugar industry. Underlined the possibility of combining the simultaneous production of sugar and alternative fuels in the sugar factories.Документ Характеристика сучасного стану харчової та переробної промисловості(2014) Ніколаєнко, Світлана МиколаївнаМета статті полягає у визначені динаміки показників виробничо-господарської діяльності підприємств харчової промисловості, стану галузі за період 1990-2013 рр. Дослідження тенденцій змін узагальнюючих показників на макро-, мезо- та мікрорівні дозволить в подальшому визначити стратегії розвитку галузей. Характеристика сучасного стану харчової та переробної галузей базується на застосуванні загальнонаукових (аналіз, синтез, конкретизація) та спеціальні методи дослідження (порівняння, групування, відносні, середні величини). В результаті дослідження було вивчено динаміку обсягів реалізації продукції харчової і переробної промисловості, динаміку індексів продукції харчової і переробної промисловості за видами діяльності, динамік індексів виробництва продукції харчової промисловості за регіонами України. Вивчено та проаналізовані баланси виробництва та споживання основних продуктів за період з 2000 по 2013 роки. The purpose of the article consists of the certain dynamics of production economic activity performance of food industry enterprises, state indicators industry for period of 1990-2013. The research of changes tendencies of summarizing indexes on makro-, mezo- will allow to define the microlevels strategy of industries development in the future The modern state of food pvocessing branches is based on the general (analysis, synthesis, specification) and special methods of research (comparison, grouping, relative, averages). The volumes dynamics of industrial products realization by the types of production activity, loud speaker of indexes of industrial products, after the types of activity, by the indexes of goods production of food industry, by the regions of Ukraine were studied and analysed. As a result of research the balances of production and consumption of basic products for period of 2000 to 2013 were studied and the analysed.Документ Организация сырьевой зоны Херсонского консервного комбината(1988) Соболенко, В. Ф.; Жужукина, Наталья ИвановнаВ решении задач по обеспечению населения продовольственными товарами важная роль отводится продовольственной промышленности как одной из наиболее крупных отраслей в системе АПК страны. Увеличение выпуска продукции, расширение ассортимента и повышение эффективности производства связаны с дальнейшим развитием сырьевой и производственной технической базы. In the task of providing the population with food products play an important role food industry as one of the largest industries in the country's agro-industrial complex. The increase in production, diversification and improvement of production efficiency associated with the further development of raw materials and production base.Документ Вітчизняне котлобудування: бути чи не бути?(Харчова і переробна промисловість, 2002) Христенко, В. І.; Капустін, В. Б.; Серьогін, Олександр ОлександровичВивчення проблеми засвідчує: необхідно підтримати вітчизняне котлобудування, оскільки невдовзі наш ринок може повністю заповнити імпортна продукція. Але що для цього потрібно насамперед? The study demonstrates the problem: to support domestic boiler, because soon our market can completely fill the imported products. But you need to do first?Документ Дистанційні датчики(1998) Тарасенко, Сергій Дмитрович; Мазуренко, Олександр ГригоровичНезважаючи на високу інформативність,чутливість та простотуконструкцій, електроємнісні вимірювальні засоби досі не знайшли широкого застосування у системах дистанційного контролю параметрів технологічних процесів та якісного складу речовин. Nezvazhayuchi at visoko іnformativnіst, chutlivіst that prostotukonstruktsіy, elektroєmnіsnі vimіryuvalnі zasoba dosі not znayshli wide zastosuvannya in control systems distantsіynogo parametrіv tehnologіchnih protsesіv that yakіsnogo rechovin warehouse.
- «
- 1 (current)
- 2
- 3
- »