Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 67
  • Ескіз
    Документ
    Обґрунтування параметрів процесу фільтрування при освітленні напою типу «Комбуча»
    (2024) Удодов, Сергій Олександрович; Савчук, Роман Олександрович; Чепелюк, Олена Олександрівна; Чепелюк, Олександр Миколайович
    Для дослідження освітлення ферментованого напою типу «Комбуча» використані методи фізичного (виробничий експеримент) і обчислювального моделювання в пакеті Solid Works, додаток Flow Simulation. Тривалість процесу фільтрування і якість освітленого напою суттєво залежать від розміру пор фільтраційного кар¬тону і температури напою. При використанні фільтра Colombo 18 рекомендовані значення пор становлять 10 мкм. За цих умов не змінюється якість напою, збе¬рі¬гається його товарний вигляд і подовжується термін зберігання. Найбільш ефек¬тивно процес фільтрування відбувається протягом 60...90 хв, при цьому отри¬му¬ють 500...600 л відфільтрованого напою.
  • Ескіз
    Документ
    Стретч-плівки з додаванням вторинної сировини
    (2023) Аліпатова, Марія Русланівна; Кулик, Наталія Вікторівна
    Проблема переробки упаковки та використання вторинної сировини є нині актуальною в пакувальній індустрії. Провідні світові компанії галузі спрямовують потужні зусилля на розробку нових високотехнологічних якісних пакувальних матеріалів із використанням вторинної сировини. Всесвітньо відомий виробник полімерів – компанія Dow Chemical – є одним із лідерів у цій сфері інновацій. Для забезпечення ефективного вирішення цього та інших завдань компанія в науково-дослідній діяльності та практичному впровадженні розробок приділяє велику увагу відбору й підготовці кваліфікованих фахівців. Упродовж декількох років Dow практикує програму стажувань для студентів з усього світу. Кандидатів відбирають у кілька етапів, після чого студентам пропонують розпочати роботу в одному з R&D центрів компанії. В такому центрі й проходило річне стажування однієї з авторів цієї статті. У статті наведено результати досліджень впливу додавання вторинної сировини (PCR) на основні фізико-механічні властивості стретч-плівок та підхід до їх покращення шляхом моделювання складу п’яти шарових стретч плівок за рахунок використання первинних полімерів з певними фізико-механічними властивостями.
  • Ескіз
    Документ
    Investment development of agrarian sector in modern conditions of economic development
    (2021) Gutkevych, Svitlana; Slobodian, Nataliia
    The project development of the agrarian sector of the economy is given in the article. Intensification of investment activity in the country is the main goal of economic development. Of great importance for the country's economy are systemic projects aimed at reforming the country's economy. Sectoral projects are aimed at carrying out economic reforms in certain areas. Modeling of the process of investment development of agricultural production is considered.
  • Ескіз
    Документ
    Methods of correcting errors during the operation of the drive of valves
    (2016) Volodin, Sergiy; Mironchuk, Valeriy; Kryvoplias-Volodina, Liudmyla
    To ensure reliable operation of the valves it is necessary to lay the conditions for management at the stage of selecting and designing. Control system electric pneumatic (EPC) ensure smooth and reliable operation of mechanisms in many areas of technology today. Functional capabilities of modern EPP are determined by the characteristics of the applied management systems in many ways, as well as the parameters of the power part.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження антиоксидантної здатності антоціанів ягід бузини чорної методом комп’ютерної хімії
    (2023) Стеценко, Наталія Олександрівна; Гойко, Ірина Юріївна; Башта (Шеремет), Алла Олексіївна
    У роботі проведено аналіз просторової та електронної будови антоціанів плодів бузини чорної ціанідин-3-0-глюкозиду та ціанідин-3-самбубіозиду з метою визначення їх антиоксидантної здатності. Розрахунки виконані з використанням програмного пакету HyperChem у напівемпіричному валентному наближенні методом РМ3. За значенням заряду на атомах оксигену гідроксильних груп молекул встановлено, що антоціани проявляють високу здатність до нейтралізації вільних радикалів при відщепленні власних протонів. Вони належать до електрофілів, тому у хімічних реакціях легко захоплюють неспарені електрони вільних радикалів, що підтверджує їх високі антиоксидантні властивості.
  • Ескіз
    Документ
    Studying the adequacy of the neural network level controller in the automated control system of an evaporator
    (2023) Hrama, Mykhailo; Sidletskyi, Victor
    The aim of the study is to substantiate the use of neural network control of beet juice level in an evaporator by evaluating the accuracy and adequacy of the model. This allows us to assess how well the model properties describe the course of the real process. The use of mathematical statistics methods is the most common way to test models for adequacy. In the automation scheme of level control, capacitive level gauges are used as a sensor. The actuators are pneumatic seat valves with a built-in throttle and an electropneumatic converter. The use of neural network controllers is found only in some specific cases of intelligent control of the evaporation process, and there are no data comparing the use of intelligent controllers with classical ones. In this paper, the Durbin-Watson d-criterion is used to assess the adequacy of the model. Statistical data on the behavior of the level control system circuits in different operating modes using intelligent and classical controllers were collected and a model of the evaporator unit operation was built. The advantage of the Durbin-Watson criterion is its simple and fast implementation, which does not require large economic and energy costs. The accuracy of the model was also evaluated. The static error of the control quality for the levels in the five enclosures of 25% - 65% (in 10% increments) is within the range of no more than 0.2%. The proposed model of the evaporator station operation is generally characterized by high accuracy.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження потоків та липкості молочних продуктів в розпилювальних сушарках за допомогою CFD технологій
    (2022) Туфекчі, Валентин Іванович; Вересоцький, Юрій Іванович
    Ця стаття охоплює область обчислювальної гідродинаміки (CFD) та її застосування в розпилювальній сушці, а також типові схеми потоку, які зустрічаються в цих сушарках. Ці моделі потоків особливо стосуються питань, пов’язаних із розпилювальним сушінням харчових продуктів, у тому числі харчових інгредієнтів, а саме термічної деградації. Втрати хімічних властивостей та липкості частинок на стінках сушильного апарату, і зв’язки між моделями потоків, траєкторій висушених частинок. Проведено моделювання, щоб продемонструвати, що рішення не залежить від вибраного розміру сітки, вибраного кроку за часом (у перехідних розрахунках) і кількості використовуваних типових частинок. Крім того, вибрано відповідні чисельні схеми, щоб забезпечити високу чисельну точність для даної задачі. Зокрема, наближення конвективних параметрів сушіння має вирішальне значення, оскільки схеми низького порядку є стабільними, але дифузними, тоді як схеми високого порядку більш точні, але їх важче розраховувати. В результаті, правильне рішення може бути отримане лише за умови вибору відповідних фізичних моделей і правильної конвергенції розрахунків. Загальні елементи будь-якого аналізу сушіння включають баланс маси та енергії, процеси транспортування, такі як конвекція та дифузія, а також підхід до аналізу реакційних процесів, швидкості реакції та її результатів. З використанням пакетів обчислювальної гідродинаміки (CFD) у сфері розпилювального сушіння було розглянуто та продемонстровано траєкторії руху продукту в розпилювальній сушарці, розраховані вектори направлення польоту частинки та інші фактори. Приклади того, як класичні хіміко-технічні аналізи та 3д моделювання процесу розпилення можуть бути застосовані в продуктах харчування, обробка включає оцінку втрати хімічних властивостей вже готового продукту і ступеня термічної деградації. This article covers the field of Computational Fluid Dynamics (CFD) and its application to spray drying, as well as typical flow patterns found in these dryers. These flow models are particularly relevant to issues related to the spray drying of food products, including food ingredients, namely thermal degradation. Losses of chemical properties and stickiness of particles on the walls of the spray dryer, and connections between flow patterns and trajectories of dried particles. Simulations are performed to demonstrate that the solution is independent of the grid size chosen, the time step chosen (in transient calculations) and the number of typical particles used. In addition, appropriate numerical schemes are chosen to ensure high numerical accuracy for this problem. In particular, approximating the convective drying parameters is crucial because low-order schemes are stable but diffuse, while high-order schemes are more accurate but more difficult to calculate. As a result, the correct solution can be obtained only if the appropriate physical models are selected and the calculations are correctly converged. Common elements of any drying analysis include mass and energy balance, transport processes such as convection and diffusion, and an approach to the analysis of reaction processes, reaction rates, and outcomes. With the use of computational fluid dynamics (CFD) packages in the field of spray drying, product movement trajectories in the spray dryer, calculated particle flight direction vectors and other factors were considered and demonstrated. Examples of how classical chemical and technical analyzes and 3D modeling of the spraying process can be applied in food products, processing includes the assessment of the loss of chemical properties of the already finished product and the degree of thermal degradation.
  • Ескіз
    Документ
    Research of factors of development of agriculture in Ukraine: methodical approach on the basis of econometric modeling
    (2022) Danko, Yuriy; Nifatova, Olena; Orel, Volodymyr; Zhmailov, Valeryy; Lutska, Tetiana
    The article examines the factors of agricultural development in Ukraine. The study of agricultural production growth reserves was carried out using the production function as a basis for modeling economic development. Considering that the income of the industry is formed under the influence of a combination of factors of extensive and intensive growth, we conducted a correlation and regression analysis of the impact of groups of selected factors on the economic growth of agricultural production. The result of the decomposition of the general variation of the real output of agricultural products of Ukraine into factors made it possible to draw the following conclusion: the potential for extensive growth of agricultural production by attracting additional land and human resources is exhausted. At the present stage of development of agriculture in Ukraine, the main factor in the growth of real agricultural output is to increase productivity. У статті досліджено чинники розвитку сільського господарства України. Дослідження резервів зростання сільськогосподарського виробництва здійснено з використанням виробничої функції як основи моделювання економічного розвитку. Враховуючи, що дохід галузі формується під впливом поєднання факторів екстенсивного та інтенсивного зростання, нами проведено кореляційно-регресійний аналіз впливу груп виділених факторів на економічне зростання сільськогосподарського виробництва. Результат розкладу загальної варіації реального виробництва сільськогосподарської продукції України на фактори дав змогу зробити такий висновок: потенціал екстенсивного зростання сільськогосподарського виробництва шляхом залучення додаткових земельних і людських ресурсів вичерпано. На сучасному етапі розвитку сільського господарства України основним чинником зростання реального обсягу продукції сільського господарства є підвищення продуктивності праці.
  • Ескіз
    Документ
    Structural and parametric synthesis of kneading machines
    (2020) Litovchenko, Igor; Gavva, Oleksandr M.; Litovchenko, Oleksii
    Methods of analysis and research of hydrodynamic processes in mixing machines are offered. The analysis of designs of kneading machines and a technique of research of their work gives the chance identify areas for creating new design options. Запропоновано методи аналізу та дослідження гідродинамічних процесів у машинах для замісу. Аналіз конструкцій місильних машин і методика дослідження їх роботи дає можливість визначити напрямки створення нових варіантів конструкції.
  • Ескіз
    Документ
    Simulation of high pressure meat pate processing
    (2020) Guts, Viktor; Koval, Olha; Bondar, Svitlana
    For meat pies, it is common to use mathematical models to use regression analysis. Each time there is a change in experimental data, a new mathematical model is built, which changes the number of important independent factors and the values of their degree. Therefore, the use of regression equations in the theory of modeling the processes of microbiological synthesis does not allow to obtain the required accuracy of the results and for this reason their use can not be considered satisfactory. It is presented a new method of constructing a basic mathematical model for different types of pate in the form of a differential equation. The positive thing is that the characteristics of the model retain their dimensions: the magnitude of the pressure (Pa), the duration of its action (second), the optimization parameter - the magnitude of biological pollution (CFU). It makes it possible to determine the effectiveness of inactivation of microorganisms at different hydrostatic pressures and the duration of its exposure by the magnitude of the initial biological contamination of the pate mass. A method has been developed that makes it possible, depending on the specific conditions of the technological process, to refine the optimization parameter. Для м’ясних продуктів зазвичай використовують математичні моделі для використання регресійного аналізу. Щоразу, коли відбувається зміна експериментальних даних, будується нова математична модель, яка змінює кількість важливих незалежних факторів та значення їх ступеня. Тому використання рівнянь регресії в теорії моделювання процесів мікробіологічного синтезу не дозволяє отримати необхідну точність результатів і з цієї причини їх використання не можна вважати задовільним. Представлено новий метод побудови базової математичної моделі для різних типів паштету у вигляді диференціального рівняння. Позитивним є те, що характеристики моделі зберігають свої розміри: величина тиску (Па), тривалість його дії (секунда), параметр оптимізації - величина біологічного забруднення (КУО). Це дозволяє визначити ефективність інактивації мікроорганізмів при різному гідростатичному тиску та тривалість його впливу за величиною початкового біологічного забруднення паштетної маси. Розроблено метод, що дозволяє уточнювати параметр оптимізації залежно від конкретних умов технологічного процесу.