Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
13 результатів
Результати пошуку
Документ Synergetic antimicrobial activity of a mixture of essential oils and Acinetobacter calcoaceticus IMV B-7241 surfactants synthesized in the presence of the eukaryotic inducer(2023) Pirog, Tatiana; Kliuchka, Igor; Kliuchka (Nykytyuk), LiliaThe research was devoted to study the synergetic antimicrobial effect and role in the destruction of biofilms under the action of a mixture of tea tree or cinnamon essential oil with surfactant Acinetobacter calcoaceticus IMV B-7241, synthesized in the presence of a yeast inducerДокумент Синергічна дія поверхнево активних речовин Nocardia vaccinii IMB B-7405 і антифунгальних засобів(2017) Пирог, Тетяна Павлівна; Ключка (Никитюк), Лілія ВікторівнаУ статті досліджено антифунгальну активність щодо грибів родів Candida, Fusarium і Mucor суміші поверхнево-активних речовин (ПАР) Nocardia vaccinii IMB B-7405 та антибіотика ністатину або синтетичного протигрибкового препарату флуконазолу. Встановлено, що ПАР штаму ІМВ В-7405 знижували мінімальну інгібуючу концентрацію (МІК) досліджуваних лікарських засобів. За наявності 60—80% ПАР у суміші з ністатином або флуконазолом МІК щодо Candida albicans Д-6, Candida tropicalis PE-2 і Candida utilis БВС-65 була у 2—32 рази нижчою, ніж мінімальна інгібуюча концентрація антифунгальних засобів. Незважаючи на надзвичайно низьку МІК флуконазолу щодо Fusarium culmorum Т-7 (0,65 мкг/мл), додавання ПАР N. vaccinii ІМВ В-7405 (60—80%) супроводжувалося зниженням цього показника у два рази. Наведені у дослідженні значення мінімальної інгібуючої концентрації щодо грибів роду Candida суміші ПАР штаму ІМВ В-7405 та ністатину (флуконазолу) є порівнянними із встановленими для відомих у світі ефективних лікарських засобів.Документ Antimicrobial activity of a mixture of surfactants produced by Acinetobacter calcoaceticus IMV B-7241 with antifungal drugs and essential oils(2022) Pirog, Tatiana; Kliuchka, Igor; Kliuchka (Nykytyuk), LiliaIntroduction. The aim of the work was to study the effect of a mixture of surfactants synthesized by Acinetobacter calcoaceticus IMV B-7241 under various cultivation conditions with antifungal drugs (clotrimazole and fluconazole) and essential oils (cinnamon and lemongrass) on yeast of genus Candida. Material and methods. The cultivation of A. calcoaceticus IMV B-7241 was carried out in a basic medium that did not contain NaCl (medium 1), contained NaCl, 2.0 g/l (medium 2), contained NaCl, 2.0 g/l, and KCl, 1.0 g/l (medium 3). The surfactants were extracted from supernatant of cultural liquid by modified Folch mixture. Antimicrobial properties of the surfactants, antifungal drugs and essential oils were determined by index of the minimum inhibitory concentration (MIC). To assess the synergistic effect of a mixture of surfactants with antifungal drugs or essential oils the fractional inhibitory concentration index was used. Results and discussion. Surfactants synthesized by A. calcoaceticus IMV B-7241 on the basic medium were the most effective antimicrobial agents against the yeasts strains Candida albicans D-6, C. tropicalis RE-2 and C. utilis BVS-65 with MIC 22.5–45 μg/ml that were 2.6–17 times lower than the values determined for surfactants synthesized on modified media. At the same time, regardless of the strain cultivation in different media, all surfactants showed synergism of antifungal activity with clotrimazole, fluconazole, cinnamon or lemongrass essential oils. Thus, in the presence of surfactants synthesized on basic and modified media in a mixture with antifungal drugs, MIC of clotrimazole and fluconazole against the studied yeast test cultures decreased by 4–32 times. The use of a mixture of essential oils with surfactants synthesized by A. calcoaceticus IMV B-7241 growing in different media made it possible to reduce MIC of cinnamon and lemongrass oils against yeasts of Candida genus 4–18 and 8–32 times, respectively. At the same time, the index of fractional inhibitory concentration did not exceed 0.5, which indicates the synergism of anifungal activity between the studied compounds. Conclusion. The results confirm the possibility to reduce the minimum inhibitory concentrations of antifungal drugs or essential oils against members of genus Candida by their mixture with microbial surfactants.Документ Дослідження функціональних властивостей гідроколоїдів з метою застосування у виробництві цукеркових мас(2014) Каліновська, Тетяна Віталіївна; Вайсеро, Ольга Олександрівна; Кохан, Олена Олександрівна; Оболкіна, Віра ІллівнаНаведено результати досліджень динамічної в’язкості розчинів гуміарабіку, пектинів, желатинів, геланової камеді та їх синергітичних комбінацій в залежності від технологічних факторів (тривалості гідратації, температури, активної кислотності, додавання сиропів).Документ Синергізм антимікробної активності поверхнево-активних речовин Nocardia vaccinii ІМВ В-7405 та антибіотиків(2017) Пирог, Тетяна Павлівна; Ключка (Никитюк), Лілія Вікторівна; Шевчук, Тетяна АндріївнаВстановлено, що навіть за наявності 50−80% ПАР у суміші з амікацином та цефтріаксоном МІК останньої щодо Pseudomonas sp. МІ-2, Staphylococcus aureus БМС-1, Enterobacter cloacae С-8 становила у середньому 0,49−1,96 мкг/мл, у той час як мінімальна інгібуюча концентрація амікацину, цефтріаксону та поверхнево-активних речовин окремо перебувала у межах 0,98−125 мкг/мл. Нижчі МІК суміші ПАР N. vaccinii IMB B-7405 та антибіотиків порівняно з мінімальною інгібуючою концентрацією цих препаратів окремо засвідчують їх синергічну дію щодо бактеріальних тест-культур. It was found that even in the presence of 50−80% surfactants in mixture with ceftriaxone and amikacin its MIC against Pseudomonas sp. MI-2, Staphylococcus aureus BMS-1, Enterobacter cloacae C-8 was on average 0,49−1,96 μg/ml, while the minimum inhibitory concentration of amikacin, ceftriaxone and surfactants separately was in the range 0.98−125 μg/ml). Lower MIC against bacterial test-cultures mixture of N. vaccinii IMV B-7405 surfactants and antibiotics as compared with minimum inhibitory concentration of individual preparations indicated their synergistic action.Документ Дослідження функціональних властивостей гідроколоїдів з метою застосування у виробництві цукеркових мас(2014) Каліновська, Тетяна Віталіївна; Вайсеро, Ольга Олександрівна; Кохан, Олена Олександрівна; Оболкіна, Віра ІллівнаНаведено результати досліджень динамічної в’язкості розчинів гуміарабіку, пектинів, желатинів, геланової камеді та їх синергітичних комбінацій в залежності від технологічних факторів (тривалості гідратації, температури, активної кислотності, додавання сиропів). Результати даних досліджень можуть бути застосовані у кондитерській промисловості при розробленні нового асортименту цукеркових мас.Документ Технологічні аспекти підвищення біодоступності основних функціональних нутрієнтів(2013) Сімахіна, Галина ОлександрівнаНа основі літературних та експериментальних досліджень установлено залежність біодоступності вітамінів та мінеральних елементів в організмі людини від форми використаних нутрієнтів, що вимагає науково обґрунтованих підходів при збагаченні ними харчових середовищ. Зокрема, збагачення середовищ аскорбіновою кислотою вимагає її введення у вигляді монопрепарату або у поєднанні з іншими біологічно активними речовинами синергічної дії; ефект накопичення мінеральних елементів в органічній формі у рослинних матеріалах зростає в декілька разів щодо неорганічної. The dependence of vitamins’ and mineral elements’ bioavailability on the form of used ingredients was affirmed on the base of literary and experimental data. There was concluded that this process requires working out the scientifically proves approaches to use the organic substances to enrich the food environments. Particularly, enriching the environments with ascorbic acid foresees its introduction as a mono preparation or in composition with other biologically active substances that have a synergic action. The effect of accumulation of the organic form of mineral elements in plant raw materials grows in several times relatively to those non-organic.Документ Нові види гідроколоїдів і можливість їх використання при виробництві кондитерської продукції(2004) Дорохович, Антонелла Миколаївна; Оболкіна, Віра Іллівна; Кохан, Олена Олександрівна; Кияниця, Світлана ГеннадіївнаВ статті дана характеристика нових видів гідроколоїдів для кондитерського виробництва. Наведені результати досліджень основних технологічних властивостей гідроколоїдів різного походження. На основі досліджень встановлені можливості їх використання при виробництві різних груп кондитерських виробів.Документ Використання гідроколоїдів у кондитерському виробництві(2005) Дорохович, Антонелла Миколаївна; Оболкіна, Віра Іллівна; Кохан, Олена Олександрівна; Кияниця, Світлана ГеннадіївнаВ статті наведені результати досліджень основних технологічних властивостей гідроколоїдів різного походження. На основі досліджень встановлені синергетичні комбінації гідроколоїдів, що збільшують в’язкість розчинів гідроколоїдів або утворюють драгліДокумент Antioxidants in food systems. Mechanism of action(2013) Polumbryk, Maksim; Ivanov, Sergey; Polumbryk, OlegThe mechanisms of action of natural and synthetic antioxidants in food systems including lipids, proteins and carbohydrates have been discussed. It is essentially important and may predict the antioxidants effectiveness in the processes of food storage. The main benefits of industrial antioxidant utilization were considered. The most attention was given to the antioxidants mixtures and most effective synergists.