Автореферати

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7151

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 27
  • Ескіз
    Документ
    Формування кластерів за участю підприємств молочної промисловості
    (2023) Ніколаєнко, Світлана Миколаївна
    Досліджено, узагальнено та систематизовано теоретичні підходи до розуміння сутності поняття «кластер» та формування кластерів у світовій та національній економіці. На підставі аналізу наукових досліджень визначено економічну сутність кластеру. Розвинуто підходи до класифікації кластерів ознаками сфери суспільного життя, способу організації, стадій життєвого циклу, типу інтеграції. Доповнено класифікацію кластерів класифікаційною ознакою сфери діяльності, що дозволило доповнити існуюче групування кластерів поняттями «соціальний», «екологічний», «інноваційний», «змішаний кластер». Досліджено стан та результативність діяльності підприємств харчової промисловості, що дозволило виявити тенденції та закономірності їх розвитку, які проявляються у скороченні кількості підприємств, зміні структури виробництва, зменшенні кількості працюючих тощо. Застосування статистичного методу оцінювання потенціалу кластеризації на основі розрахунку коефіцієнтів локалізації, душового виробництва та спеціалізації дозволило виявити різну доцільність та потенційну можливість об'єднання підприємств в кластерні структури різних галузей харчової промисловості. На основі аналізу виявлено потенційну доцільність формування кластерів молочної промисловості на територіях Київської, Кіровоградської, Сумської, Черкаської, Харківської, Миколаївської, Полтавської, Хмельницької та Чернігівської областей. The theoretical approaches to understanding the essence of the concept of "cluster" and the formation of clusters in the world and national economy have been researched, generalized and systematized. Based on the analysis of scientific research, the economic essence of the cluster is determined. Approaches to the classification of clusters by features of the sphere of social life, method of organization, stages of the life cycle, type of integration have been developed. The classification of clusters was supplemented with a classification feature of the field of activity, which allowed to supplement the existing grouping of clusters with the concepts of "social", "ecological", "innovative", "mixed cluster". The state and effectiveness of food industry enterprises were studied, which made it possible to identify trends and patterns of their development, which are manifested in the reduction of the number of enterprises, changes in the structure of production, reduction in the number of employees, etc. The application of the statistical method of assessing the potential of clustering based on the calculation of the coefficients of localization, mass production and specialization made it possible to identify the various expediency and the potential possibility of combining enterprises into cluster structures of various branches of the food industry. Based on the analysis, the potential expediency of forming dairy industry clusters in the territories of Kyiv, Kirovohrad, Sumy, Cherkasy, Kharkiv, Mykolaiv, Poltava, Khmelnytskyi and Chernihiv regions was revealed. Approaches to the formation of clusters in the dairy industry have been formed, which reflect a certain sequence of mandatory actions, the implementation of which will ensure the achievement of the goal by solving the set tasks. The stages of forming a cluster association with the participation of dairy industry enterprises are summarized. Based on the results of the research, the priority types of clusters were determined. In order to evaluate the benefits of dairy industry enterprises joining clusters, a matrix of influence of cluster participants on reducing threats to the activities of the cluster initiator (dairy industry enterprises) was constructed. The application of the method of analysis of hierarchies made it possible to reveal different degrees of realization of the economic interests of dairy industry enterprises and agricultural milk producers in different types of clusters. An algorithm for forming a cluster structure was proposed, which made it possible to determine the optimal procedure for creating and functioning of a cluster. Generalized signs of identification of territorial, sectoral, agro-industrial and innovation clusters. A model of the dairy industry cluster of the Kyiv region has been formed. Сформовано підходи до формування кластерів в молочній промисловості, які відображають певну послідовність обов'язкових дій, реалізація яких забезпечить досягнення мети шляхом вирішення поставлених задач. Узагальнено етапи формування кластерного об'єднання за участю підприємств молочної промисловості. За результатами проведеного дослідження, визначено пріоритетні типи кластерів. Для оцінювання переваг входження підприємств молочної промисловості в кластери побудовано матрицю впливу учасників кластеру на зниження загроз діяльності ініціатора кластеру (підприємства молочної промисловості). Застосування методу аналізу ієрархій дозволило виявити різну міру реалізації економічних інтересів підприємств молочної промисловості та сільськогосподарських виробників молока в різних типах кластерів. Запропоновано алгоритм формування кластерної структури, який дозволив визначити оптимальний порядок створення та функціонування кластеру. Узагальнено ознаки ідентифікації територіального, галузевого, агропромислового та інноваційного кластерів. Сформовано модель кластеру молочної промисловості Київської області.
  • Ескіз
    Документ
    Державне регулювання як інструмент підвищення
    (2021) Хрип'юк, Вікторія Іванівна
    Дисертаційна робота присвячена узагальненню й розвитку теоретико-правових, науково-методичних положень, розробці практичних рекомендацій щодо удосконалення державного регулювання харчової промисловості України з метою підвищення її ефективності. У роботі систематизовані ключові теоретико-методичні погляди на роль держави в забезпеченні соціально-економічного розвитку. Досліджено науково-методичні аспекти онтогенезу «державного регулювання» та пов’язаного з ними категоріально-понятійного апарату. Узагальнено теоретичні та методологічні основи державного регулювання харчової промисловості, на підставі чого запропоноване його авторське визначення та сформовано механізм державного регулювання харчової промисловості, що генерує створення підвалин досягнення запрограмованих на державному рівні стратегічними документами структурних зрушень у конкретизованих інститутах харчової промисловості країни. Здійснено ретроспективний аналіз та аналіз сучасного стану розвитку харчової промисловості України. Визначено та систематизовано в ієрархічному порядку інституційні одиниці державного регулювання харчової промисловості, зокрема, підприємницьких структур в нормативній, методичній, інструктивній та науковій площинах. Визначені «сильні» та «слабкі» регуляторні важелі, що формують ефективність розвитку харчової промисловості України. Обґрунтовано перспективні напрями удосконалення державного регулювання розвитку харчової промисловості України та запропоновано набір інструментів в межах визначених двох напрямків, націлених на підтримку розвитку виробництва з більш глибоким технологічним процесом продукції з високою часткою доданої вартості та сприяння збільшення експорту такої продукції як основного інструмента щодо підвищення ефективності розвитку харчової промисловості. The dissertation is devoted to summarizing and developing the theoretical-legal and scientific-methodological provisions, as well as the development of practical recommendations with regards to improving the state regulation of Ukraine’s food industry in order to increase its efficiency. The paper systematizes the key theoretical and methodological views on the state's role in ensuring socio-economic development. Based on this, it has been determined that in world literature in general two opposite points of view regarding the necessity of state-regulated economic processes are considered. However, under current conditions of the market economy, state regulation acquires a special status, as state influence on the activities of economic entities should interact as much as possible with market self-regulation, supporting and stimulating, rather than replacing it. Furthermore, the scientific and methodological aspects of the ontogenesis of “state regulation” have been studied, as well as the relevant categorical and conceptual basis. The essence of theoretical approaches to the implementation of state regulation has been examined and the scientific-theoretical ways of defining “state regulation of the food industry” have been summarized. The mechanism for state regulation of the food industry has been formed, which generates the framework for the achievement of structural changes, initiated at the state level by strategic documents in specific institutions of the country’s food industry. A retrospective analysis, as well as the analysis of the current state of Ukraine’s food industry, has been carried out. Based on this it has been determined that for a long time the food industry has been one of the most strategically important sectors of the national economy. The conceptual provisions of using the nomenclature-product approach in state statistical reporting on the Ukrainian food industry’s development have been substantiated which, unlike others, details the sector breakdown. The above allows to determine the development of individual sectors of the food industry through quantitative and qualitative indicators of progress of the corresponding nomenclature-product composition, as well as to decrease the risks of distorting the objective estimates of transformational changes in the industry and its subsectors. The institutional and normative support of state regulation of the Ukrainian food industry has been analyzed, on the basis of which the institutional units of regulation, namely the business structures in the normative, methodical, instructive, and scientific planes, have been arranged in hierarchical order. The methodological approach to evaluating the state regulation of the food industry has been improved which, in contrast to the existing ones, include a system of quantitative and qualitative indicators, grouped in accordance with the criteria of assessment, namely administrative-political, economic, social, and investment-innovative, as well as providing for the formation of a general integrated indicator. This allows for the objective evaluation of state-regulated development and the efficiency of the food industry, as well as defining the means of its improvement. The main issues and obstacles in the development of the food industry have been laid out, along with ranking the industries they most concern. Simultaneously, the main prospects and advantages of their advancement have been established, based on the methodological approaches to the systemic analysis of the food industry’s development. Moreover, the strengths and weaknesses of Ukraine’s food industry, as well as the opportunities and potential threats in the event of the intensification of state action have been systematized using the SWOT-analysis method. The prospective methods of improving state regulation of Ukraine’s food industry have been affirmed and a set of tools within the two established directions, aimed at advancing the development of products with high added value, has been proposed, along with the means of increasing the export of such products. It has been established that the main function of a state, guided by the goal of increasing the efficiency of its food industry, is stimulating the production end export of food products with high added value.
  • Ескіз
    Документ
    Формування, використання та перспективи розвитку інтелектуального потенціалу харчової промисловості
    (2021) Степанчук, Світлана Олександрівна
    Дисертацію присвячено розвитку теоретико-методичних положень та розробленню практичних рекомендацій щодо удосконалення формування, використання та розвитку інтелектуального потенціалу харчової промисловості. У роботі розвинуто категорійний апарат, зокрема уточнено сутність понять «національний інтелектуальний потенціал» та «національний інтелектуальний капітал» та встановлено взаємозв’язки між ними, а також конкретизовано дефініції «інтелектуальний потенціал харчової промисловості» та «інтелектуальний капітал харчової промисловості». Встановлено структурні елементи інтелектуального потенціалу; визначено та проаналізовано основні чинники впливу на формування, використання та розвиток інтелектуального потенціалу харчової промисловості. Досліджено інтелектуальний потенціал харчової промисловості в системі національної економіки України за напрямами: стан освіти і науки; рівень освіченості працівників; інтелектуальні ресурси; інноваційна діяльність; використання нематеріальних активів підприємствами харчової промисловості. Визначено основні напрями підвищення ефективності формування, 21 використання та розвитку інтелектуального потенціалу харчової промисловості та національного інтелектуального потенціалу. На основі результатів PEST-аналізу розроблено програму розвитку інтелектуального потенціалу харчової промисловості; зпрогнозовано результати впровадження запропонованої програми та за допомогою GAP-методу зроблено прогноз зростання доходу – роялті, як наслідку активізації дій з комерціалізації об’єктів права інтелектуальної власності в харчовій промисловості та від реалізації ліцензійних прав підприємств. The dissertation is devoted to the development of theoretical and methodological bases of formation, use and development of intellectual potential of food industry in terms of national intellectual potential of Ukrainian economy and development on this basis of practical recommendations for effective management of intellectual potential of food industry. The paper develops a categorical apparatus, in particular, clarifies the essence of the concepts of "national intellectual potential" and "national intellectual capital" and establishes the relationship between them, as well as specifies the definitions of "intellectual potential of the food industry" and "intellectual capital of the food industry" in terms of national intellectual potential. The structural elements of the national intellectual potential and the intellectual potential of the food industry are determined. The key factors influencing the formation, use and development of intellectual potential of the food industry are systematized, which are built as a multilevel structure and supplemented by a group of meso-level factors that take into account the food industry, such as: integration of education, science and production industry. The structural and logical sequence of transformation of intellectual potential of food industry into intellectual capital of food industry through the apparatus of estimation of cost of intellectual resources and realization of their legal protection is considered, that allows to realize mobilized intellectual potential as protected and estimated profit. The state of the intellectual potential of the food industry in the system of the national economy of Ukraine is investigated. The elements of the intellectual potential of the national economy and food industry of Ukraine were monitored in the following areas: the current state of education and science; the level of education of employees; research of intellectual resources; innovation activity; use of intangible assets by food industry enterprises. The factors influencing the formation, use and development of the intellectual potential of the national economy and food industry are diagnosed. The main directions of increasing the efficiency of formation, use, development of intellectual potential of the food industry in terms of national intellectual potential and developed a system of measures to stimulate the intellectual potential of the food industry, based on a linear-functional approach and built as a three-tier system of measures (macro-, micro- and meso-level), which will intensify the transformation of intellectual potential into intellectual capital by expanding the means for its implementation at the level of the food industry. New ways of using the intellectual potential of the food industry through the introduction of a system of sectoral sharing of intellectual resources and the creation of corporate institutions (at the meso-level) of the food industry, identifying young potential in enterprises, educational and research institutions at the request of food industry (at the micro level) to the system of measures of the program of development of intellectual potential of the food industry. The program of development of intellectual potential of the food industry from the point of view of national intellectual potential is developed on the basis of results of the PEST-analysis of factors of influence on formation, use and development of intellectual potential of the food industry which are adapted to features of the food industry and expressed through a system of influencing factors with the development of measures for the effective use and stimulation of the intellectual potential of the food industry. The impact of the results of the program for the development of intellectual potential of the food industry on increasing the amount of income (royalties) of food industry enterprises using trend extrapolation, taking into account expert assessments and the use of GAP-method, which allowed to make predictions about the achievement of strategic goals.
  • Ескіз
    Документ
    Закономірності мембранного розділення дисперсних систем з урахуванням структурно-механічних параметрів фільтрувальних елементів та осаду
    (2020) Пащенко, Богдан Сергійович
    Дисертаційна робота присвячена вирішенню актуальних проблем дослідження закономірностей процесу мембранного розділення рідких дисперсних систем з урахуванням структурно-механічних параметрів керамічних фільтрувальних елементів та ущільнення шару осаду, що виникає на їхній поверхні. Розроблено метод теоретичного дослідження процесу мембранного фільтрування з урахуванням структурно-механічних параметрів фільтрувальних керамічних мембран та шару осаду, що виникає на її поверхні. Розроблено математичну модель ультрафільтрації з використанням керамічних фільтрувальних елементів, що ґрунтується на представленні фільтрувального елементу у вигляді пористого вологонасиченого каркасу разом із шаром осаду, який описується із використанням моделі континуально-дискретного дисперсного матеріалу. Досліджено вплив деформування керамічного мембранного елемента на кінетику ультрафільтрації рідких дисперсних систем, зміну пористості, проникності та критичного зниження продуктивності обладнання, механізм блокування прохідного перетину пори за рахунок деформування шару осаду. Виявлено, що внаслідок дії експлуатаційного навантаження основним фактором при зниженні продуктивності обладнання є ущільнення шару осаду. Одержані числові значення зміни пористості, коефіцієнтів проникності мембрани та шару осаду, а також час перекриття пор мембрани часточками осаду. Порівняння результатів розрахунків із даними фізичного експерименту свідчать про високу точність розробленого методу. Отримані результати досліджень впроваджені у виробництво та в навчальний процес Національного університету харчових технологій. The dissertation is devoted to the solution of urgent problems of investigation the regularities of the process of membrane separation of disperse systems, taking into account the structural and mechanical parameters of ceramic filter elements and the compaction of the sediment layer that occurs on their surface. Based on the analysis of the scientific literature and our own experimental studies it was found, that none of the theoretical models takes into account the deformation of ceramic filter elements during the ultrafiltration process which, together with the formation of a sedimentary layer, affects the characteristics of the membrane itself and the process parameters. The experimentally obtained numerical values and graphical dependences of the decrease in ultrafiltration productivity and the flow rate of the washing solution during the washing of the ceramic element on the duration of the process. This effect is caused by the change of the permeability coefficient of the membrane and the sediment layer on its surface. Investigation of the wear resistance of a ceramic element of an «Inopor» filter based on α-Al2O3 is carried out. The wear rate was determined by the weight loss of the specimen by the weight method. Analysis of the results showed that the nature of wear consists in the gradual accumulation of deformation energy and it’s abrupt on the surface of the membrane element release with the destruction of material. This is explained by the high content of α-Al2O3. A method has been developed for theoretical research of the process of membrane separation of liquid dispersion systems. A mathematical model of ultrafiltration with using ceramic filter elements has been developed, taking into account into account the structural and mechanical parameters of the membrane element and the sediment layer, patterns of change of their permeability coefficient. The design scheme of the ultrafiltration process based on the representation of the filter element in the form of porous moisture-proof framework containing a liquid dispersion system is developed. Such a continuum approach makes it possible to take into account the time variation of the sediment permeability coefficient under the action of operational load. The mechanism of overlapping the passage section of the pore due to the elastic-plastic deformation of the sediment layer is investigated. For this, on the basis of Slichter's theory, model of deformable porous continuous-discrete dispersed material is developed, that effectively reflects the nature of the porous structure change of the filtering medium. The developed algorithms are used as the basis of the created digital model PLAST-GiD, which consists of two subsystems: 1) PLAST-POR-M, which is designed to conduct computational experiments to study filtration processes, taking into account the stress-strain state of ceramic membrane elements; 2)PLAST-POR-M + GiD, is designed to conduct computational experiments to determine the quantitative parameters of irreversible deformation of the sediment layer and determine its permeability coefficient. The adequacy of the developed mathematical model was evaluated by comparing the obtained numerical values of specific productivity of the ultrafiltration process, the time to complete blocking of the passage of the liquid dispersion system through the pores and the permeability coefficient of filter element and sediment layer. The obtained numerical ratios of the values of simulation and physical modelling have a difference of 9%.
  • Ескіз
    Документ
    Наукові засади баро- та електромембранних процесів харчових технологій
    (2018) Змієвський, Юрій Григорович
    Дисертація присвячена вирішенню важливої науково-практичної проблеми розроблення наукових засад баро- та електромембранних процесів у технологіях харчових виробництв. Запропоновано гіпотезу селективного розділення лактози на зворотноосмотичних мембранах при її різній концентрації. Науково обґрунтовано раціональні режими та рівень концентраційної поляризації процесу нанофільтрації молочної сироватки. Отримали подальший розвиток теоретичні уявлення процесу формування осаду під час нанофільтрації. Обґрунтовано режими процесу діананофільтрації молочної сироватки. Розкрито механізми масоперенесення в модифікованих іонообмінних та полімерних мембранах, доведено їх ефективність. Показано ефективність зворотного осмосу в технології концентрування цукрових розчинів. Запропоновано апаратурно-технологічні схеми комплексної переробки молочної сироватки та концентрування розчинів цукрового виробництва. Результати досліджень впроваджені у виробництво на підприємствах молочної та спиртової галузі, а також у навчальному процесі Національного університету харчових технологій. The thesis for obtaining of scientific degree of doctor of technical sciences by specialty 05.18.12 – processes and equipment of food, microbiological and pharmaceutical productions. National University of Food Technologies, Kiev, 2018. This dissertation is devoted to the development of scientific principles of baromembrane and electromembrane processes in the treatment of milk whey, distillery stillage and for sugar production. On the basis of experimental results an abnormally high lactose permeability was detected through the reverse osmosis membrane at low concentrations of lactose. A hypothesis about the formation of lactose in the solution of nuclides (associates) with increasing concentration was made. Due to the large geometric sizes of these nuclides, the selectivity of the studied membranes by lactose increased by at least 20 %. It has been established that the use of nanofiltration in the processing technologies of milk whey ensures reduction of specific energy consumption for concentration and demineralization of the solution in the range of 20-30 % in comparison with the reverse osmosis. In this case, the fat phase in milk whey before nanofiltration should not exceed 0.060±0,005 % under the pressure of 1.5 MPa. It is proved that the adsorption of proteins on the surface of the membrane occurs in the middle of the flat channels of the nanofiltration installations. The layer of adsorbed proteins creates a hydraulic resistance, which is almost 5 times more than resistance of the membrane itself. In present work we've gotten scientifically substantiated rational hydrodynamic regime for separation of milk whey in a rectangular 39 nanofiltration channel 1 mm high. With an increase of value Reynolds number, the degree of dewatering of the solution decreases, which is associated with a decrease in the concentration polarization. By using the developed mathematical model, the distribution of the concentration of dissolved substances, the horizontal and vertical components of velocity by height and length of the channel for the nanofiltration unit of the milk whey. The combination of the proposed mathematical model with experimental data allowed us to determine the rational level of concentration polarization for this process. The analysis of the composition of the nanofiltration permeate of milk whey has shown the prospect of its processing in order to obtain purified water and concentrates of minerals, suitable for use in remineralization of drinking water. The rational regimes of the reverse-osmosis for concentrating of the indicated solution are established. The concentrates obtained should be directed to electrodialysis with conforming concentration cameras. This ensures lower energy consumption due to the better electrical conductivity of the solution and smaller capacity of pumping. Low concentrations of calcium and magnesium ions in it make impossible the formation of hardly soluble precipitates on ion exchange membranes, which simplifies the implementation of this process. Electrodialysers with non-protic concentration cameras allowed to obtain solutions containing mineral substances of 140-180 kg/m3, which are suitable for use in the technologies of remineralization of potable water. New experimental results for treatment (concentrating) of filtered juices from second saturation at sugar production by reverse osmosis were obtained, determined mass-transfer coefficients, depending on the flow rate of the solution. This technology is promising, but requires more detailed technical and economic analysis. The lack of heat-resistant back-axis membranes complicates the introduction of research results into production. The process of diananofiltration of milk whey is investigated. Under the conditions of experiments, a concentrate with a demineralization level of 62 % was obtained, which is almost 35 % higher than with conventional nanofiltration. Thus, diananofiltration may be an alternative to electrodialysis if, from a technological point of view, the demineralization level within the 60 % range is acceptable. The efficiency of the modification of ion-exchange heterogeneous membranes by inorganic nanoparticles of zirconium for electromembrane processes is confirmed. It was found that antimony of functional groups located on the surface of nanoparticles introduced in transport pores take part in the transport of ions, while nanoparticle units localized in intergranular spaces serve as a barrier for the penetration of quions and organic compounds to the membrane. In the case of desalting of the milk whey, the charge selectivity of the ion-exchange heterogeneous membranes increases by a third. The properties of the mechanism of modification of polymer composite and track membranes for baromembrane processes are established. In this case, the zirconium nanoparticles are concentrated on the pore surface, which leads to an increase in the selective properties of the membrane due to the formation of a secondary porosity with pore size of 100 nm.
  • Ескіз
    Документ
    Управління інноваційними ризиками на підприємствах харчової промисловості
    (2015) Ткач, Уляна Володимирівна
    У дисертації висвітлено теоретичні підходи до визначення таких понять, як «інноваційні ризики» та «управління інноваційними ризиками». Здійснено теоретичний аналіз сутності управління інноваційними ризиками в сучасних умовах. Обґрунтовано методичні підходи до оцінки інноваційного ризику в умовах невизначеності на підприємствах харчової промисловості. The dissertation highlights theoretical approaches to the definition of such concepts as "innovative risk" and "risk management innovation". The theoretical analysis of the essence of innovative risks magagement in the modern world is made. Grounded the methodical approaches to the assessment of innovative risk under uncertainty in the food industry are proved.
  • Ескіз
    Документ
    Стратегічне планування економічного розвитку підприємств харчової промисловості
    (2015) Кулинич, Юрій Михайлович
    Запропоновано методичний підхід до стратегічного планування економічного розвитку підприємства, сутність якого полягає у плануванні зміни типу економічного розвитку на першому етапі, визначенні стратегічних позицій, сильних та слабких сторін підприємства на ринку на другому етапі та використанням отриманих результатів для розроблення стратегічної карти розвитку підприємств на третьому етапі з втіленням результатів методичного підходу в 3D-модель стратегічного вибору напрямів економічного розвитку підприємств. The methodical approach to economic development strategic planning company is offered, the essence of which is to change the type of economic development in the first stage, defining strategic positions, strengths and weaknesses in the market in the second stage and the use of the results for creating a strategic map for development of enterprises in the third stage with implementation of methodical approach results to 3D-model of the strategic choice for directions of economic development programs.
  • Ескіз
    Документ
    Інформаційне забезпечення в системі економічної безпеки підприємства
    (2014) Іванюта, Тетяна Миколаївна
    Дисертація присвячена дослідженню теоретичних положень та розробці практичних рекомендацій щодо формування ефективної системи інформаційного забезпечення економічної безпеки підприємства. Здійснено теоретичний аналіз концептуальних підходів щодо визначення економічної сутності понять «безпека», «економічна безпека підприємства» та «інформаційне забезпечення». Систематизовано завдання та обґрунтовано структуру системи економічної безпеки підприємства, визначено місце в ній інформаційного забезпечення та його складових. Проведено аналіз теоретичних розробок та можливостей практичного використання бенчмаркінгу, а також причин, що перешкоджають його розвитку на вітчизняних підприємствах харчової промисловості. The thesis deals with research of theoretical ideas and development of practical recommendations concerning creation of an effective system of economic security of a company and its information support. A theoretical analysis of conceptual approaches was conducted concerning definition of the meaning and peculiarities of formation of such concepts as ‘security’, ‘economic security of a company’ and ‘information support’. A structure of system of economic security of a company was justified, its tasks were systemized, a place of information support and its components were defined. Herein, theoretical researches and possibilities of practical use of benchmarking were analyzed, alongside with causes that prevent its development at domestic food industry companies.
  • Ескіз
    Документ
    Прогнозування інноваційного розвитку підприємств олійно-жирової промисловості
    (2014) Кузьмінська, Наталія Леонідівна
    Дисертаційну роботу присвячено питанням активізації інноваційного розвитку підприємств олійно-жирової промисловості. З цією метою у роботі приділено увагу трактуванню змісту понять інновація, інноваційний процес, інноваційний розвиток. Досліджено теоретичні аспекти прогнозування інноваційного розвитку. Узагальнено класифікацію методів прогнозування. Проведено аналіз інноваційної діяльності підприємств харчової промисловості України загалом і олійно-жирової зокрема, із застосуванням запропонованих методичних підходів. The thesis is devoted to the oilseed industry enterprise’s innovative development intensification. For this aim, attention is focused on interpretation of the innovation, innovation process and innovation development meanings contents. The theoretical aspects of forecasting innovation development were studied. Classification of forecasting methods was generalized. The analysis of the innovation activity of food industry enterprises in Ukraine generally and oilseed enterprises in particular were made using methodological approaches. The analysis was based on the rating assessment of innovation activities performance indicators and methods of correlation-regression analysis. Main factors which restrain innovation were emphasized. Defining the role of the informational component in the enterprise’s innovative elements development system became the basis for creating organizational and methodological process of the oilseed industry knowledge base formation. Methodological approaches to forecasting trends of oilseed industry and it’s enterprises development, based on sampling factors of innovative development, including the eventual influence, so unlike to existing methods, based on cognitive modeling and semi structured unstable systems intelligent management technology were improved.
  • Ескіз
    Документ
    Розвиток енергозбереження – складова ефективності підприємств харчової промисловості
    (2014) Бевз, Вікторія Володимирівна
    Дисертаційна робота присвячена розвитку енергозбереження як складової ефективності підприємств харчової промисловості. Розкрито сутність та зміст теоретичних засад енергозбереження на підприємствах харчової промисловості, обгрунтовано основні теоретико-методичні положення щодо підвищення ефективності енергозбереження та фактори впливу використання енергоресурсів на прибутковість підприємства. Досліджено стан використання енергетичних ресурсів та фактори впливу на енергозбереження підприємств різних галузей харчової промисловості, проаналізовано основні показники енергоефективності підприємств за 2008-2011 рр., запропоновано класифікацію заходів енергозбереження на підприємствах харчової галузі. Обґрунтовано використання системи оцінки підвищення ефективності енергозберігаючої діяльності підприємства, розвинуто критерії підвищення енергоефективності, параметри передпроектних заходів та оцінювання сили впливу факторів енергозбереження. Обґрунтовано передпроектний підхід до планування енергозбереження на підприємствах та визначено заходи його реалізації, що дає можливість системно оцінювати переваги предпроектних управлінських рішень для розробки програми енергозбереження для підприємства. Дозволяє економити значні фінансові ресурси, виступає попереднім етапом виявлення резервів економії енергоресурсів на підприємстві, шляхом пошуку найбільш доцільних варіантів для прийняття остаточного управлінського рішення щодо енергоефективного проектування. The thesis is devoted to the development of energy-saving efficiency as part of the food industry. The essence and meaning of theoretical principles of energy conservation in the food industry. The basic theoretical and methodological principles regarding improving the efficiency of energy conservation and energy use factors influencing the profitability of the company. The state energy conservation and impacts on energy saving enterprises in various sectors of the food industry, analysis of the main indicators of energy efficiency for the 2008-2011 bienniums, the classification of energy saving measures in the food industry. The application evaluation system improve the efficiency of the energy saving of the company, develop criteria for energy efficiency, the parameters of pre- assessment activities and potency factors for energy saving. Pre- grounded approach to energy conservation planning in enterprises and identifies measures for its implementation, which enables a system to evaluate the benefits predproektnyh management solutions for the development of energy efficiency programs for the company. Allows you to save significant financial resources, serves previous stage detection reserves of energy savings in the company, by searching for the most appropriate options for the final administrative decision regarding energy efficient design.