Автореферати
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7151
Переглянути
4 результатів
Результати пошуку
Документ Створення і розвиток кластерних об’єднань підприємств харчової промисловості(2014) Пуліна, Тетяна ВеніамінівнаДосліджено сутність кластерних об’єднань підприємств у харчовій промисловості та удосконалено класифікацію кластерних об’єднань підприємств у харчовій промисловості. Обгрунтовано необхідність створення і розвитку кластерних об’єднань підприємств у харчовій промисловості. Удосконалено методичний підхід визначення потенціалу кластеризації підприємств харчової промисловості, що дозволило визначити перспективні підгалузі харчової промисловості для створення кластерів. Вдосконалено методику оцінювання впливу факторів зовнішнього та внутрішнього середовища на створення і розвиток кластерних об’єднань підприємств в харчовій промисловості, що дозволяє, застосувавши узагальнюючий коефіцієнт впливу цих факторів на об’єднання підприємств, корегувати стратегію розвитку. Запропоновано методичний підхід щодо визначення критерію дієздатності кластерних об’єднань підприємств у харчовій промисловості, який є значенням цільової функції, що залежить від багатьох чинників господарської діяльності підприємств-учасників кластера. Розроблено методику ідентифікації кластерних об’єднань підприємств на основі групи показників, за допомогою яких можна обґрунтувати можливість включення підприємства до складу кластерного об’єднання. Запропоновано методику прогнозування ефективності розвитку кластерів харчової промисловості на основі результатів діяльності та визначати перспективи їх розвитку. Запропоновано методику формування стратегії розвитку кластерних об’єднань, яка базується на графотеоретичній моделі кластера з використанням стратегічного підходу та принципу ієрархії стратегій. Ключові слова: підприємство, кластер, харчова промисловість, створення, розвиток, стратегія, синергетичний ефект. The entity of cluster associations of the enterprises in the food industry is probed and classification of cluster associations of the enterprises in the food industry is improved. The need of creation and development of cluster associations of the enterprises for the food industry is justified. Methodical approach for determination of potential of a clustering of the enterprises of the food industry that allowed to define perspective subindustries of the food industry for creation of clusters is improved. The technique of an impact assessment of factors of the external and internal environment on creation and development of cluster associations of the enterprises in the food industry that allows is improved, which allows through the appling generalizing coefficient of influence of these factors on combining of the enterprises, to adjust development strategy. Methodical approach to determination of criterion of capacity of cluster associations of the enterprises in the food industry is offered ,which is value of the target function depending on many factors of economic activity of the enterprises of a cluster.The technique of identification of cluster associations of the enterprises on the basis of use of indexes is developed: capacity; stability; developments; growth; clusterings by means of which it is possible to justify possibility of switching on of the enterprise in composition of cluster combining. The technique of prediction of efficiency of development of clusters of the food industry on the basis of prediction of results of their activities is offered and defining perspectives of their development. The technique of formation of strategy of development of the cluster associations, based on graph- theoretical model of a cluster with use of strategic approach and the principle of hierarchy of strategy is offered.Документ Розвиток інноваційної діяльності підприємств харчової промисловості (проблеми і перспективи)(2012) Пєтухова, Ольга МихайлівнаДисертаційна робота присвячена дослідженню теоретичних, методичних та практичних питань активізації інноваційної діяльності підприємств харчової промисловості України з позиції проблем та перспектив її розвитку. Thesis deals with theoretical, methodological and practical issues of activating the innovative activity of Ukrainian food industry enterprises from the position of problems and prospects.Документ Впровадження кластерної моделі розвитку молокопереробних підприємств харчової промисловості(2011) Коваленко, Наталія МиколаївнаУ дисертаційній роботі висвітлено теоретичні, методичні та сучасні практичні аспекти впровадження кластерної моделі розвитку молокопереробних підприємств харчової промисловості. Запропоновано авторське визначення понять: “кластер”, “кластерна модель”, “механізм впровадження кластерної моделі”. Систематизовано та доповнено існуючу класифікацію кластерів за основними ознаками: географічною, галузевою, структурною, розвитку ті інтеграції. The thesis highlights the theoretical, methodical and modern practical aspects of introducing the cluster model for developing milkprocessing enterprises of food industry. The author’s definitions of the concepts: "cluster", "cluster’s model", "the mechanism of introducing the cluster model" have been formulated. The existing classification of clusters has been supplemented and according to the basic classifying features has been systematized.Документ Забезпечення конкурентоспроможності підприємств м’ясної промисловості України(2008) Драган, Олена ІванівнаУ дисертації вперше розроблено методологічний підхід до формування системи забезпечення конкурентоспроможності підприємств, який передбачає такі структурні складові: соціально-трудову, техніко-технологічну, організаційно-економічну, фінансово-інвестиційну, та для кожної з них запропоновано конкретні заходи щодо підвищення конкурентоспроможності підприємств м’ясної промисловості України. Обґрунтовано операційну стратегію виробничих підрозділів підприємств за класифікаційними ознаками «виштовхуючої» та «витягуючої» виробничих систем. Розроблено комплексну програму впровадження на підприємствах м’ясної промисловості системи міжнародних стандартів з менеджменту. Удосконалено модель активізації інноваційного розвитку підприємств в умовах обмежених ресурсів. Запропоновано концептуальні засади стратегічного розвитку підприємств м’ясної промисловості на період до 2015 року.