Підбір оптимальних умов вирощування міцелію для штучного культивування їстівних грибів

Ескіз

Дата

2015

ORCID

DOI

item.page.thesis.degree.name

item.page.thesis.degree.level

item.page.thesis.degree.discipline

item.page.thesis.degree.department

item.page.thesis.degree.grantor

item.page.thesis.degree.advisor

item.page.thesis.degree.committeeMember

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Анотація

Стаття присвячена підбору умов штучного культивування вищих базидіоміцетів з метою створення на їх основі харчових та лікувально-профілактичних продуктів. Встановлено, що серед семи досліджених агаризованих поживних середовищ найбільш сприятливим для більшості штамів виявився вівсяний агар. Вивчено вплив температури на ростові показники базидіальних грибів. Досліджені штами, за винятком Flammulina velutipes, не росли при температурі +4 °С, але зберігали життєздатність і поновлювали ріст при перенесенні до сприятливих умов. При критично високій температурі ( +37 °С) досліджені види росли по-різному, у переважної більшості ріст був відсутній, а штами Kuehneromyces mutabilis та Lentinus edodes повністю втрачали свою життєздатність. The article is devoted to the determination of the conditions for cultivation of higher Basidiomycetes mushrooms to be used for the production of food and health-promoting products. Seven agar media were tested for mushrooms cultivation. It was established that oatmeal agar medium was for more suitable for the most researched strains. Temperature effect on the growth parameters of Basidiomycetes mushrooms was studied. The best growth of all tested strains was observed at a temperature 27 ° C. Effect of the critical temperatures on the growth and viability of Basidiomycetes mushrooms was studied. The examined strains with the exception of the strain Flammulina velu^pesdid not grow at a temperature of +4°C, but remained viable and resumed growth being returned to the favorable conditions. The examined strains grey differently at a critical high temperature (+ 37°C): the vast majority of the examined trains did not grow, meanwhile the strains Kuehneromyces mutabilis and Lentinus edodes totally lost its viability.

Опис

Ключові слова

кафедра біотехнології і мікробіології, базидіоміцети, поживні середовища, вегетативний міцелій, швидкість росту, температура інкубації, growth rate, incubation temperature, basidiomycetes, nutrient media, vegetative mycelium

Бібліографічний опис

Кудрявець, Є. В. Підбір оптимальних умов вирощування міцелію для штучного культивування їстівних грибів / Є. В. Кудрявець, В. О. Красінько, М. Л. Ломберг // Харчова промисловість : науковий журнал. - К. : НУХТ, 2015. - № 17. - С. 57-60.

Колекції

item.page.endorsement

item.page.review

item.page.supplemented

item.page.referenced