Функціональний продукт в концепції ендоекології здоров’я
Дата
2017
ORCID
DOI
item.page.thesis.degree.name
item.page.thesis.degree.level
item.page.thesis.degree.discipline
item.page.thesis.degree.department
item.page.thesis.degree.grantor
item.page.thesis.degree.advisor
item.page.thesis.degree.committeeMember
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Анотація
Стаття присвячена концепції ендоекології здоров'я і функціональним продуктам. Створення функціональних продуктів і препаратів геронтологічного напрямку щодо виникнення вікових патологій є важливим напрямком проблеми продовження активного та творчого життя населення. Вирішення цієї проблеми можливе при спільній роботі науковців, фізико-хіміків, дієтологів і технологів. Проаналізовано роль жирних кислот омега-З і холестерину в функціональних продуктах. Розглянуто концепцію ендоекології здоров'я з використанням системи КТІОЛ. Врахована реабілітаційна функція їжі і води за рахунок лікувально-профілактичної дії есенціальних нутрієнтів. Враховано також необхідність індивідуального і комплексного підходу до організму людини. Вперше запропонована концепція техне з використанням системи КТІОЛ-II для геронтологічної профілактики офтальмологічних захворювань. На основі теоретичних і експериментальних досліджень обгрунтовано масляну композицію КТІОЛ-СЛ2. Розроблено новий функціональний продукт КТІОЛ - БІО для використання в холестериновій дієті і оздоровчо-лікувальному харчуванні.
The article is devoted to the concept of the Health Endoecology and functional products. Creation of functional foods and drugs of Gerontological direction regarding occurrence of age-related pathologies is an important area of the problem of extending the active and creative life of the population. The solution to this problem can be solved in co-operation of scientists, physical chemists, nutritionists and engineers. The role of omega-3 and cholesterol in functional foods has been analysed. Health Endoecology concept based on KTIOL system is covered. Rehabilitative function of food and water due to the therapeutic and prophylactic action of essential nutrients is noted. The need for individual and integrated approach to the human body is also noted. The concept of Techne using KTIOL-II system for gerontological prevention of ophthalmic diseases is proposed for the first time. KTIOL-SL2 oil composition has been substuntinated on the basis of theoretical and experimental studies. New functional product KTIOL-BIO has been created - for use in cholesterol diet, health improvement and clinical nutrition.
Опис
Ключові слова
концепція ендоекології здоров'я, система КТІОЛ І і ІІ, жирні кислоти омега-З, холестерин, олійна композиція, функціональний продукт, кафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів, concept of the Health Endoecology, KTIOL system I and II, the fatty acid omega-3, cholesterol, oil composition, functional product
Бібліографічний опис
Осейко, М. I. Функціональний продукт в концепції ендоекології здоров’я / М. I. Осейко, Т. I. Романовська, В. I. Шевчик // Наукові праці НУХТ. - 2017. - Т. 23, № 3. - С. 192-203.