Виділення ліпосом з фосфоліпідного спиртового екстракту фолікулярних яєць курей і визначення їх характеристик
Дата
2015
ORCID
DOI
item.page.thesis.degree.name
item.page.thesis.degree.level
item.page.thesis.degree.discipline
item.page.thesis.degree.department
item.page.thesis.degree.grantor
item.page.thesis.degree.advisor
item.page.thesis.degree.committeeMember
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Анотація
У статті описано процес створення і дослідження методом фотонної кореляційної спектроскопії ліпосомальноїрідини, отриманої з ліпідного екстракту спиртового розчину фолікулярних яєць курей. Ліпідний екстракт витриму вався при низьких температурах з метою переведення білків, вуглеводнів та
інших «мінорних» сполук в осади й максимальної концентрації фосфоліпідів у надосадній частині спиртового екстракту. Подальші дослідження з отримання ліпосом проводилася з надосадною рідиною, яку поділяли на дві частини. Першу частину методом колонкової адсорбційної хроматографії звільняли від каротиноїдів, холестерину і отримували розчин, що містив чистий фосфатидилхолін, який використовували для отримання ліпосомальної рідини. Другу частину надосадної рідини, яка містила суміш фосфоліпідів — фосфатидилетаноламін і фосфатидилхолін, використовували для створення ліпосом без додаткового очищення.
Опис
Ключові слова
фолікулярні яйця курей, екстракція, тонкошарова хроматографія, chicken follicular eggs, extraction, thin layer chromatography, ліпосоми, ультразвукова обробка, кафедра харчової хімії, кафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів
Бібліографічний опис
Бондарєва, В. Й. Виділення ліпосом з фосфоліпідного спиртового екстракту фолікулярних яєць курей і визначення їх характеристик / В. Й. Бондарєва, О. М. Мірошников, В. В. Манк // Наукові праці НУХТ. – 2015. – Т. 21, № 6. – С. 220–225.