Розроблено ефективну методику вилучеyyя йоду та фікоціаніну із біомаси спіруліни за допомогою водної екстрації

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2004

ORCID

DOI

Науковий ступінь

Рівень дисертації

Шифр та назва спеціальності

Рада захисту

Установа захисту

Науковий керівник

Члени комітету

Видавець

Анотація

Розроблено технологію, яка дає змогу одержувати біомасу спіруліни з вмістом йоду до 0,5-0,56% від АС Б (500-560 мг йоду в 100 г АСБ). За цією технологією в культуральне середовище вносять солі йоду й кобальту. Змінюючи дози внесеного йоду та кобальту можна регулювати не тільки вміст органічно зв’язаного йоду в біомасі спіруліни, а й деяких інших біологічно активних речовин, зокрема фікоціаніну, хлорофілу, каротинів, білка, вітамінів С, Е, тощо. Процес культивування проводили в накопичувальному режимі протягом 156 год. з фотоперіодом 12 год. за добу (84 год. при освітленні) у вертикальному трубчастому фітобіореакторі закритого типу. A technology that allows you to receive Spirulina biomass containing iodine 0,5-0,56% of AS B (500-560 mg of iodine per 100 g ASB). With this technology in culture medium made of salt iodine and cobalt. Changing the dosage of iodine and cobalt can be controlled not only the content of organically bound iodine in spirulina biomass, but also some other biologically active substances, including phycocyanin percentage, chlorophyll, carotene, protein, vitamins C, E, and so on. The process of cultivation was carried out in cumulative mode for 156 hours. photoperiod of 12 h. per day (84 hr. bounce lighting) in a vertical tubular fitobioreaktori closed.

Опис

Ключові слова

йод, iodine, фікоціанін, спіруліна, водна екстракція, екстрагування, культивування, біомаса, фітобіореактор, харчові добавки, spirulina, phycocyanin, water extraction, extraction, cultivation, biomass, fitobioreaktor, food additives, кафедра екологічної безпеки та охорони праці

Бібліографічний опис

Котинський, А. В. Розроблено ефективну методику вилучеyyя йоду та фікоціаніну із біомаси спіруліни за допомогою водної екстрації / А. Котинський, А. Салюк, Л. Чернухіна // Харчова і переробна промисловісь. – 2004. – № 2. – С. 20–21.

Зібрання