Ecological packaging materials for bakery and confectionery products based on a new pectin modification

Ескіз

Дата

2022

DOI

https://doi.org/10.24263/2304-974X-2022-11-3-5

item.page.thesis.degree.name

item.page.thesis.degree.level

item.page.thesis.degree.discipline

item.page.thesis.degree.department

item.page.thesis.degree.grantor

item.page.thesis.degree.advisor

item.page.thesis.degree.committeeMember

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Анотація

Pectin is advisable to be used for biodegradable film production. There are a lot of types of modified pectin, but its modification potential has not yet been exhausted. Materials and methods. Pectin, polyvinyl alcohol (PVA, E 1203), glycerol (E 422), oleic acid were used in this study. The vapor permeability of the film was determined according to BS EN 12086:1997. The physical and mechanical properties (strength and elongation) of the films were determined on the TIRAtest-2151 universal testing machine. Infrared (IR) spectroscopy was performed on a Nexus-475 Nicolet device.
Пектин доцільно використовувати для виробництва біорозкладаної плівки. Існує багато видів модифікованого пектину, але його модифікаційний потенціал ще не вичерпаний. Матеріали та методи. У дослідженні використовували пектин, полівініловий спирт (ПВС, Е 1203), гліцерин (Е 422), олеїнову кислоту. Паропроникність плівки визначали відповідно до BS EN 12086:1997. Фізико-механічні властивості (міцність і подовження) плівок визначали на універсальній випробувальній машині TIRAtest-2151. Інфрачервону (ІЧ) спектроскопію проводили на приладі Nexus-475 Nicolet.

Опис

Ключові слова

кафедра експертизи харчових продуктів, кафедра харчової хімії, кафедра автоматизації та комп'ютерних технологій систем управління ім. проф. А.П. Ладанюка, vapor permeability, biodegradable, pectin, modification, film, coating, паропроникність, біорозкладаний, пектин, модифікація, плівка, покриття

Бібліографічний опис

Shulga, O. Ecological packaging materials for bakery and confectionery products based on a new pectin modification / O. Shulga, S. Gribkov, S. Shulga // Ukrainian Food Journal. – 2022. – Vol. 11, Is. 3. – Pp. 390–402

Колекції

item.page.endorsement

item.page.review

item.page.supplemented

item.page.referenced