Перспективи виробництва сухих витриманих вин південного регіону України
Дата
2024
DOI
item.page.thesis.degree.name
item.page.thesis.degree.level
item.page.thesis.degree.discipline
item.page.thesis.degree.department
item.page.thesis.degree.grantor
item.page.thesis.degree.advisor
item.page.thesis.degree.committeeMember
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Анотація
Червоні сухі витримані вина виробляються з виноматеріалів, які проходять повний процес бродіння виноградного сусла або м'язги, що надає винам характерний аромат і багатство дубильних речовин. Виробництво включає класичний метод бродіння з плаваючою або зануреною «шапкою», що дозволяє покращити якість вина. Виноградарство та виноробство мають давню історію в Україні, зокрема в Одеській області, яка є найбільшим виноробним регіоном. Однак сьогодні галузь стикається з численними проблемами: зменшенням площ виноградників, конкуренцією з іноземними виробниками, недостатньою державною підтримкою та слабкою інфраструктурою. Водночас, Україна має великий потенціал для розвитку виноробства, зокрема через вирощування місцевих сортів винограду та вдосконалення технологій виробництва. Незважаючи на труднощі, включаючи вплив війни на індустрію, винороби продовжують працювати над збереженням та розширенням виноградників, а також підвищенням якості вина. Україна має потенціал для подальшого розвитку і виходу на міжнародний рівень, що підтверджується успіхами українських вин на міжнародних конкурсах.
Red dry aged wines are produced from wine materials that undergo a full fermentation process of grape must or pulp, which gives the wines a characteristic aroma and richness of tannins. The production includes the classic method of fermentation with a floating or submerged "cap", which allows to improve the quality of the wine. Viticulture and winemaking have a long history in Ukraine, particularly in Odesa Oblast, which is the largest wine-producing region. Today, however, the industry faces numerous challenges: shrinking vineyard acreage, competition with foreign producers, insufficient government support, and weak infrastructure. At the same time, Ukraine has great potential for the development of winemaking, in particular through the cultivation of local grape varieties and the improvement of production technologies. Despite hardships, including the war's impact on the industry, winemakers continue to work to preserve and expand vineyards and improve wine quality. Ukraine has the potential for further development and reaching the international level, which is confirmed by the success of Ukrainian wines at international competitions.
Red dry aged wines are produced from wine materials that undergo a full fermentation process of grape must or pulp, which gives the wines a characteristic aroma and richness of tannins. The production includes the classic method of fermentation with a floating or submerged "cap", which allows to improve the quality of the wine. Viticulture and winemaking have a long history in Ukraine, particularly in Odesa Oblast, which is the largest wine-producing region. Today, however, the industry faces numerous challenges: shrinking vineyard acreage, competition with foreign producers, insufficient government support, and weak infrastructure. At the same time, Ukraine has great potential for the development of winemaking, in particular through the cultivation of local grape varieties and the improvement of production technologies. Despite hardships, including the war's impact on the industry, winemakers continue to work to preserve and expand vineyards and improve wine quality. Ukraine has the potential for further development and reaching the international level, which is confirmed by the success of Ukrainian wines at international competitions.
Опис
Ключові слова
кафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробства, виноград, регіон, витримані та сухі вина, grapes, region, aged and dry wines
Бібліографічний опис
Абкадиров, Ф. Перспективи виробництва сухих витриманих вин південного регіону України / Ф. Абкадиров, Р. Мукоїд // Промисловість та крафт для HoReCa в туризмі: досвід, проблеми, інновації : програма та матеріали ІІ-ї Міжнародної науково-практичної конференції, 23–24 травня 2024 р., м. Київ. – Київ : НУХТ, 2024. – С. 134–136.