Influence of vacuum cooling method on quality indices of bread

Ескіз

Дата

2021

DOI

item.page.thesis.degree.name

item.page.thesis.degree.level

item.page.thesis.degree.discipline

item.page.thesis.degree.department

item.page.thesis.degree.grantor

item.page.thesis.degree.advisor

item.page.thesis.degree.committeeMember

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Анотація

The method of vacuum cooling allows to cool the bread quickly, reduce the production area for cooling, to provide sterile process conditions. The influence of cooling modes on the quality of wheat bread was studied. The bread was cooled under a vacuum of 4–6 kPa, the rate of pressure reducion varied from 2 to 8 kPa/s. Structural and mechanical properties of bread were determined by the method of penetration. The critical rate of pressure drop was 4.5 kPa/s, at higher speeds the structure of the bread is destroyed, the crust is separated from the crumb. Bread cooled under vacuum stimulates freshness (elasticity) longer than after the usual, natural method of cooling.
Метод вакуумного охолодження дозволяє швидко охолодити хліб, зменшити виробничу площу для охолодження, забезпечити стерильні умови процесу. Досліджено вплив режимів охолодження на якість пшеничного хліба. Хліб охолоджували під вакуумом 4–6 кПа, швидкість зниження тиску змінювалася від 2 до 8 кПа/с. Методом пенетрації визначали структурно-механічні властивості хліба. Критична швидкість падіння тиску становила 4,5 кПа/с, при більших швидкостях структура хліба руйнується, скоринка відділяється від м'якушки. Охолоджений під вакуумом хліб зберігає свіжість (пружність) довше, ніж після звичайний, природний спосіб охолодження.

Опис

Ключові слова

bread, cooling, vacuum, crumb, кафедра машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв, хліб, охолодження, вакуум, крихта

Бібліографічний опис

Influence of vacuum cooling method on quality indices of bread / O. Kozak, I. Nazarenko, M. Desyk, Yu. Telychkun, V. Telychkun // New industries, digital economy, society - Projections of the future IV : proceedings of the 60th Annual Science Conference of Ruse University. – Razgrad, Silistra : Ruse, 2021. – P. 530.

item.page.endorsement

item.page.review

item.page.supplemented

item.page.referenced