Technologies for amaranth complex processing for the production of healthy food products

Вантажиться...
Ескіз

Дата

DOI

Науковий ступінь

Рівень дисертації

Шифр та назва спеціальності

Рада захисту

Установа захисту

Науковий керівник

Члени комітету

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Анотація

One of the goals of sustainable development is responsible consumption, in particular, the transition to a significant reduction in waste volumes through the use of measures to prevent its formation, its reduction, recycling and reuse. Such approaches should be implemented in the processing of plant raw materials in modern food technologies, in particular in the production of food products for health and preventive purposes. One of the ways to improve the quality of nutrition of modern people is to introduce food additives with high taste and nutritional qualities into the diet, which include processed amaranth seed products. Amaranth (Amaranthus L.) is a valuable industrial, fodder, food and medicinal crop. Researchers are actively developing technologies for the complex processing of amaranth seeds to obtain a number of food and medicinal products from them: products of mechanical and thermal processing, amaranth oil, squalene, CO2-extracts, protein additives and pectin. Vegetable forms of amaranth and its leafy part are considered as a potential source of coloring pigments, protein and vitamins. Amaranth foliage contains a large amount of protein (up to 38.3%), carotenoids, vitamins C, B1, B2, B12, E, flavonoids with P-activity (rutin, quercetin) and pectin, which is not inferior to apple pectin in its complexing ability. Such a valuable biochemical composition of different parts of the plant creates broad prospects for the use of amaranth in modern food technologies.

Опис

Однією з цілей сталого розвитку є відповідальне споживання, зокрема, перехід до значного скорочення обсягів відходів шляхом застосування заходів щодо запобігання їх утворенню, їх скорочення, переробка та повторне використання. Такі підходи повинні бути впроваджені при переробленні рослинної сировини в сучасних харчових технологіях, зокрема у виробництві харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення. Одним зі способів покращення якості харчування сучасної людини є введення в раціон харчових добавок з високими смаковими та поживними якостями, до яких належать продукти переробки амаранту. Амарант (Amaranthus L.) є цінною промисловою, кормовою, продовольчою та лікарською культурою. Дослідники активно розробляють технології комплексної переробки насіння амаранту для отримання з нього низки харчових та лікарських продуктів: продуктів механічної та термічної обробки, амарантової олії, сквалену, CO2-екстрактів, білкових добавок та пектину. Рослинні форми амаранту та його листова частина розглядаються як потенційне джерело барвних пігментів, білка та вітамінів. Листя амаранту містить велику кількість білку (до 38,3%), каротиноїди, вітаміни С, В1, В2, В12, Е, флавоноїди з Р-активністю (рутин, кверцетин) та пектин, який за своєю комплексоутворюючою здатністю не поступається яблучному пектину. Такий цінний біохімічний склад різних частин рослини створює широкі перспективи для використання амаранту в сучасних харчових технологіях.

Бібліографічний опис

Technologies for amaranth complex processing for the production of healthy food products / N. Stetsenko, G. Simahina, I. Goyko, A. Bashta // European Dimensions of Sustainable Development : Proceedings of the VІI International Conference, May 5–7, 2025. – Kyiv : NUFT, 2025. – Pp. 56.

Підтвердження

Рецензія

Додано до

Згадується в