Дослідження антиоксидантних властивостей лікарської рослинної сировини з метою використання у харчових технологіях

Вантажиться...
Ескіз

Дата

DOI

Науковий ступінь

Рівень дисертації

Шифр та назва спеціальності

Рада захисту

Установа захисту

Науковий керівник

Члени комітету

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Анотація

Інтерес до лікарських рослин, їхнього біокомпонентного складу, біологічної дії викликаний їх практично необмеженим поширенням на планеті, що зумовлює доцільність використання таких матеріалів у харчовій промисловості при виробництві оздоровчих харчових продуктів, дієтичних добавок, напоїв підвищеної біологічної цінності та інших складових необхідного раціону харчування людини. Метою досліджень є визначення біохімічного складу деяких видів лікарської сировини, зокрема встановлення кількісного вмісту біологічно активних речовин, які мають антиоксидантні властивості. Встановлено, що всі досліджені види сировини характеризуються високим вмістом фенольних сполук і катехінів, що буде забезпечувати антиоксидантні властивості харчових продуктів і напоїв, до яких можна додавати екстракти з досліджених лікарських трав. Вони будуть мати здатність нейтралізувати вільні радикали, забезпечувати протиракову, антибактеріальну та протизапальну дію, попереджувати розвиток багатьох захворювань.
Interest in medicinal plants, their biocomponent composition, biological action is caused by their practically unlimited distribution on the planet, which determines the expediency of using such materials in the food industry in the production of health food products, dietary supplements, beverages of increased biological value and other components of the necessary human diet. The purpose of the research is to determine the biochemical composition of some types of medicinal raw materials, in particular, to establish the quantitative content of biologically active substances that have antioxidant properties. It was found that all the studied types of raw materials are characterized by a high content of phenolic compounds and catechins, which will provide antioxidant properties of food products and beverages, to which extracts from the studied medicinal herbs can be added. They will have the ability to neutralize free radicals, provide anticancer, antibacterial and anti-inflammatory effects, and prevent the development of many diseases.

Опис

Бібліографічний опис

Стеценко, Н. Дослідження антиоксидантних властивостей лікарської рослинної сировини з метою використання у харчових технологіях / Н. Стеценко // Modern Scientific Research: Theoretical and Practical Aspects : proceedings of the 2nd International Scientific and Practical Conference, 26−28 May 2025. − Riga : European Open Science Space, 2025. − С. 111−115.

Підтвердження

Рецензія

Додано до

Згадується в