Особливості екстрагування вичавок ягід бузини чорної

Вантажиться...
Ескіз

Дата

DOI

Науковий ступінь

Рівень дисертації

Шифр та назва спеціальності

Рада захисту

Установа захисту

Науковий керівник

Члени комітету

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Анотація

У статті розглянуто питання отримання натурального барвника з вичавок ягід чорної бузини. Проаналізовано ефективність екстрагування водно-спиртовими екстрагентами з різною концентрацію спирту та вплив ферментування на про-цес, а також результати зміни кольору екстрактів, отриманих під час лаборатор-них досліджень у двох колірних моделях CMYK і Lab. Визначено вплив зміни пара-метрів кольору залежно від екстрагента і часу екстрагування, досліджено вплив ферментації сировини на якість отриманого екстракту. Визначено перспективні напрями досліджень екстрагування вичавок ягід бузини для отримання натурального барвника, придатного для застосування в різних галузях харчової промисловості.
The paper deals with the production of natural dye from black elderberry pomace. The efficiency of extraction by water-alcohol extractants with different alcohol concentrations and the effect of fermentation on this process were analyzed. It is assumed that an-thocyanins have great potential due to their attractive shades of oran-ge, red and purple, as well as water solubility, which greatly simpli-fies their use in water-based food products. The results of color changes of water-alcohol extracts obtained during laboratory studies in two color models CMYK and Lab pro-cessed in the graphic editor Adobe Photoshop were analyzed.

Опис

Бібліографічний опис

Клещук, О. О. Особливості екстрагування вичавок ягід бузини чорної / О. О. Клещук, В. В. Шутюк // Харчова промисловість. – 2025. – № 37. – С. 88–95.

Колекції

Підтвердження

Рецензія

Додано до

Згадується в