Оцінювання загальної антиоксидантної активності рослинних олій
Дата
2012
ORCID
DOI
item.page.thesis.degree.name
item.page.thesis.degree.level
item.page.thesis.degree.discipline
item.page.thesis.degree.department
item.page.thesis.degree.grantor
item.page.thesis.degree.advisor
item.page.thesis.degree.committeeMember
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Анотація
Проведено визначення загальної антиоксидантної активності (ЗАОА) олії соняшникової, оливкової, олій гарбузового насіння та волоського горіху за допомогою доступного та нетрудомісткого фотоелектроколориметричного методу з використанням індикаторної системи Fe(ІІІ)-о-фенантролін та жиророзчинного вітаміну Е для оцінювання отриманих результатів. Встановлено, що нерафіновані олії, отриманні шляхом холодного пресування, мають значно вищу ЗАОА, у порівнянні з тими, які піддавались рафінації.
Оцінювання ЗАОА запропонованим методом дозволяє використовувати його у виробничих лабораторіях, що дає змогу контролювати ЗАОА на будь-якій стадії технологічного процесу виробництва олії.
Determination of the total antioxidant activity (TAOA) of sunflower oil, olive oil, pumpkin seed oil and walnut oil has been held with affordable and not time-taking photoelectric colorimeter method using the Fe (III)-o-phenanthroline indicator system and fat-soluble vitamin E with the aim to result evaluation.
It has been found that unrefined oils obtained by cold pressing compared with refined oils have much higher TAOA .
TAOA evaluation with proposed method can be used in industrial laboratories. It gives possibility to monitor TAOA at any stage of the oil production process.
Опис
Ключові слова
антиоксидантна активність, рослинна олія, вітамін Е, antioxidant activity, vegetable oil, vitamin E, кафедра експертизи харчових продуктів
Бібліографічний опис
Пелехова Л.С. оцінювання загальної антиоксидантної активності рослинних олій / Л.С. Пелехова, С.І. Усатюк // Наукові праці НУХТ. – 2012. – № 44. – С. 81-84.