Біосинтез молочної кислоти генетично модифікованими дріжджами Saccharomyces cerevisiae

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2020

ORCID

DOI

Науковий ступінь

Рівень дисертації

Шифр та назва спеціальності

Рада захисту

Установа захисту

Науковий керівник

Члени комітету

Видавець

Анотація

В останні роки у світі збільшується цікавість до біополімерів, які отримуються з відновлювальної сировини. Одним з найбільш перспективних полімерів на біологічній основі є полімолочна кислота, яка широко використовується в якості пакувального матеріалу. Дана кислота в основному отримується за рахунок ферментації мономеру – молочної кислоти. Природними продуцентами молочної кислоти є молочнокислі бактерії. Однак, вони володіють певним недоліком, зокрема, є чутливими до високих концентрацій кислот в поживному середовищі. Тому, отримання молочної кислоти в промислових масштабах вимагає нейтралізації під час ферментації та подальше виділення молочної кислоти з отриманої солі лактату. В свою чергу дріжджі Saccharomyces cerevisiae володіють високою кислотостійкістю, тому вони є перспективною альтернативою для виробництва молочної кислоти. Тому, вченими було генетично модифіковано сахароміцети з метою отримання молочної кислоти.

Опис

Ключові слова

молочна кислота, дріжджі, Saccharomyces cerevisiae, lactic acid, yeast, кафедра біотехнології і мікробіології

Бібліографічний опис

Потапенко, В. В. Біосинтез молочної кислоти генетично модифікованими дріжджами Saccharomyces cerevisiae / В. В. Потапенко, О. І. Скроцька // Біотехнологія ХХІ століття : матеріали ХІV всеукраїнської науково-практичної конференції, 20 травня 2020 р. – Київ : КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2020. – С. 73.