Перегляд за Автор "Зінченко, Наталія Юріївна"
Зараз показуємо 1 - 20 з 29
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Аналіз гідрохімічних показників якості питної води у Київській області(2019) Попова, Інна Вадимівна; Зінченко, Наталія Юріївна; Сімурова, Наталія Вячеславівна; Майборода, Олена ІванівнаЯкість води відбиває соціально-економічні проблеми суспільства. Можна констатувати, що поверхневі води «хворі» у значенні їх здатності до процесів самоочищення так само, як і суспільство, яке сьогодні не в змозі знайти спільні колективні рішення по досягненню збалансованості між економічним зростанням, соціальним розвитком і охороною навколишнього середовища – основними компонентами процесу сталого розвитку цивілізації. Глобальний характер людської діяльності з розвитку промисловості, аграрного комплексу, транспорту, комунального господарства, формуванню мегаполісів, зростанню міст і селищ призвів до широкомасштабного забруднення поверхневих вод неочищеними стоками промислового, сільсько- господарського виробництв і комунального господарства. Склад стічних вод постійно ускладнюється через синтез нових хімічних речовин, які володіють токсичними, канцерогенними та мутагенними властивостями, і тому важко видаляються, що практично виключило можливість природного самоочищення водойм. Забруднення вихідної води досягли такого рівня, що водоочисні споруди, побудовані у відповідності з діючими в світі нормами, вже давно не в змозі перешкоджати попаданню в питну воду речовин, які перетворилися на реальну загрозу для здоров’я людини. Все це призводить до необхідності пошуку нових альтернативних технологій водообробки, використання яких дозволило б отримувати безпечну для здоров’я питну воду, навіть з досить сильно забруднених деякими видами хімічних речовин. Для вирішення цих завдань необхідно ретельно виро- бити стандарти оцінювання якості і методів дослідження поверхневих вод, проводити комплексний моніторинг усіх об’єктів навколишнього середовища. Таким чином, виявлення пріоритетних видів забруднення надасть можливість запобігти великих матеріальних збитків при ліквідації надзвичайних ситуацій, що виникають при надлишковому фізико-хімічному забрудненні поверхневих вод. Тому актуальним постає питання дослідження поверхневих вод, з яких здійснюється водовідбір для спо- живання у великих містах, щодо якісного та кількісного вмісту органічних і неорганічних речовин, іонів, які зумовлюють фізико-хімічні показники води.Документ Високоінтенсивні підсолоджувачі і перспективи їх використання в дієтичному харчуванні(2014) Сімурова, Наталія Вячеславівна; Зінченко, Наталія Юріївна; Кушнір, Анастасія Іванівна; Бальон, Ярослав ГригоровичУ статті представлено сучасний погляд на використання цукрозамінників у дієтичному харчуванні. Зазначено, що перевищення фізіологічних норм вживання цукру у світі викликало збільшення кількості хворих на цукровий діабет, ожиріння та виникнення інших ендокринних патологій, що обумовило застосування речовин, які мають інтенсивний солодкий смак, але меншу калорійність, ніж цукор. Визначено особливості найбільш розповсюджених високоінтенсивних підсолоджувачів, переваги та недоліки цукрозамінників. Акцентовано увагу на безпеці їх застосування за умов дотримання рекомендованих норм. Наведено фізико-хімічні та споживчі характеристики ацесульфаму калію як найбільш перспективного цукрозамінника. Показано можливості його застосування для зниження глікемічного індексу харчових продуктів, зокрема кондитерських борошняних виробів. The article presents a modern approach to the use of sweeteners in diets. The excess of physiological norms of consumption of sugar in the world caused an increase in the number of patients with diabetes, obesity and other endocrine pathologies. This is due to the use of substances with intensely sweet taste, but with fewer calories than sugar. The article describes the most common features of high intensity sweeteners. Their advantages and disadvantages are marked. The attention is focused on the safety of synthetic sweeteners, subject to the recommended standards. Particular attention is given to acesulfame potassium, as the most promising sweetener. Physical, chemical and consumer characteristics of acesulfame potassium are shown. Possibilities of its use for decrease the glycemic index foodstuff are shown. It is recommended for pastry flour products.Документ Вплив техногенного фактору на чистоту води малих рік України(2015) Зінченко, Наталія Юріївна; Шульга, Сергій Іванович; Попова, Інна Вадимівна; Борцюх, Віктор ВолодимировичЗабруднення вод малих річок басейну Дніпра призвело до порушення природних процесів самоочищення водних об’єктів та значно ускладнило проблему постачання якісної води на водогонах. Водогінні очисні споруди невзмозі попередити потрапляння у питну воду значної кількості неорганічних та органічних забруднюючих речовин, дія яких на організм людини становить небезпеку для здоров’я, особливо в умовах радіаційного забруднення. Water pollution of small rivers Dnieper basin has disrupted the natural processes of self-purification of water bodies and considerably complicated the problem of supplying quality water to the water supply. Water supply treatment plant is unable to prevent the ingress of drinking water a significant number of inorganic and organic pollutants, which are on the human body is a danger to health, especially in terms of radiation contamination.Документ Впровадження міжнародних стандартів - шлях до вирішення проблеми якості та безпеки продуктів харчування(2015) Зінченко, Наталія Юріївна; Сімурова, Наталія ВячеславівнаДокумент Впровадження інформаційно- комунікативних технологій навчання при підготовці студентів технологічних спеціальностей(2015) Попова, Інна Вадимівна; Шульга, Сергій Іванович; Зінченко, Наталія Юріївна; Харітон, Тамара ЯківнаВ умовах сучасного виховання компетенції майбутнього фахівця технічного напряму підготовки постає проблема впровадження нових технологій навчання. Впровадження комунікативних методів дозволяє викладачам організувати не тільки оволодіння базовими навичками й знаннями, але розвинути у студента особистості, схильності до наукового пошуку. Важливим є формування прагнення до постійного самовдосконалення не тільки персони, що навчається, але й викладача. Слід зазначити, що сучасне електронне середовище надає можливість реалізувати творчий потенціал науковцю та досліднику будь-якого рівня кваліфікації і напрямку, адаптуватися до швидких змін наукових парадигм. In the conditions of modern education of competence of the future specialist of technical direction of preparation the problem of introduction of new technologies of training arises. Implementation of the Communication allows teachers to organize not only the mastery of basic skills and knowledge but develop student personality predisposition to scientific research. It is important to the formation of the desire for constant self-improvement not only person who studies but also teacher. It should be noted that the current electronic environment provides the opportunity to realize the creative potential of scientists and researchers of any level of training and direction to adapt to rapid changes in scientific paradigms.Документ Вітаміни: «за» та «проти»(2014) Волощук, Світлана Вікторівна; Зінченко, Наталія ЮріївнаСтарання людини сконцентрувати вітаміни в одній пігулці, та ще й в кількості десятків або навіть сотні доз, можуть часом скоріше нашкодити, чим допомогти. Проте, природа, розбавивши вітаміни м'якоттю овочів і фруктів, не допустила їх високої концентрації, щоб запобігти авітамінозу. The efforts of man to concentrate vitamins in one pill, and in a number of tens or even hundreds of doses may be more harm than help. However, the nature, vitamins diluted pulp of fruits and vegetables prevented their high concentration to prevent beriberi.Документ Дослідження впливу електрогідравлічного оброблення на перехід складових в екстрагент цукровмісної рослинної сировини(НУХТ, 2010) Попова, Інна Вадимівна; Зінченко, Наталія Юріївна; Слива, Юлія ВолодимирівнаВстановлено, що під дєю магнітного поля відбувається поляризація хімічних зв'язків у молекулах. При цьому молекули води, які мають постійний дипольний момент, орієнтується відносно магнітного поля. Be settled – magnetic field lead to polarization chemical bond at molecules. Molecules of water take one's bearings about magnetic field.Документ Дослідження молекулярної маси та складу кополімеру N-вінілпіролідону з вінілацетатом(2017) Мазур, Лариса Михайлівна; Попова, Інна Вадимівна; Зінченко, Наталія ЮріївнаСинтезовані кополімери N-вінілпіролідону з вінілацетатом за різних умов. Приведені результати віскозиметричних досліджень водних розчинів цих кополімерів. Склад кополімерів N-вінілпіролідону з вінілацетатом визначено елементним аналізом (за містом N у N-вінілпіролідоні). Copolymers of N-vinylpyrrolidone with vinylacetate have been synthesized under different conditions. The results of viscosity investigations aqueous solutions of these copolymers were given. Composition of copolymers of N-vinylpyrrolidone with vinylacetate was determined by elemental analysis (content N for N-vinylpyrrolidone).Документ Дослідження процесу набухання інуліну в органічних розчинниках(2016) Зінченко, Наталія Юріївна; Сімурова, Наталія Вячеславівна; Мазур, Лариса Михайлівна; Кучер, Наталія СергіївнаДана робота відноситься до досліджень в області фізико-хімії та технології біополімера інуліну. Вона присвячена вивченню здатності інуліну набухати в ряді органічних розчинників та їх сумішей з водою в різних співвідношеннях. Зроблено висновок про залежність ступеню набухання інуліну від концентрації водно-органічних сумішей та фізико-хімічних характеристик розчинника. Всі результати досліджень приведено у графічному вигляді, проведено їх аналіз. This work relates to research in the field of physical chemistry and technology of biopolymer inulin. It is devoted to the study of the ability of the polysaccharide to swell in many organic solvents and their mixtures with water in various ratios. It is concluded that the degree of swelling of the inulin depending on the concentration of water and organic compounds, as well as of two physical-chemical characteristics of the solvent. All data results are shown in graphic form and analyzed.Документ Дослідження складових косметичного комплексу(2017) Гончарук , Ліна; Зінченко, Наталія ЮріївнаДосліджувався косметичний комплекс розроблений на основі низькомолекулярної гіалуронової кислоти та комплексу олій, що відтворюють властивості яєчного жовтку. Завдяки легкозасвоюваним корисним речовинам цей продукт діє максимально ефективно, надає омолоджуючу дію, покращує колір шкіри, позбавляє від дрібних зморшок. A cosmetic complex, based on low molecular weight hyaluronic acid and a complex of oils that reproduce the properties of egg yolk, was researched. Due to easily assimilable useful substances, this product acts as effectively as possible, has a rejuvenating effect, improves skin color, eliminates fine wrinkles.Документ Досліждення змін біоорганічного комплексу пюре отриманого з топінамбура(2014) Зінченко, Наталія Юріївна; Сімурова, Наталія Вячеславівна; Чайка, ЄвгенійПерспективною сировиною для отримання ррізноманітних дієтичниих продуктів харчування може бути топінамбур або земляна груша. Він відомий в Європі з XVIII століття. Як джерело біологічно активних речовин використовують бульби топінамбура. Promising raw material for rriznomanitnyh diyetychnyyh food may artichoke or artichoke. He is known in Europe from the XVIII century. As a source of biologically active substances used artichoke tubers.Документ Зв′язана вода гідрофільних компонентів харчових продуктів(2022) Зінченко, Наталія Юріївна; Попова, Інна ВадимівнаВластивості харчових продуктів залежать як від загальної кількості в них води, так і від форми зв'язку її з іншими компонентами. Вода, що входить до складу харчових продуктів може перебувати у зв′язаному (як фізично так і хімічно) і вільному стані. Вільною вважається вода змочування, яка здебільшого находиться у клітинному соці, між клітинами і на поверхні продукту. В ній розчинені органічні й мінеральні речовини. Вільна вода створює сприятливі умови для розвитку мікроорганізмів і діяльності ферментів. Тому продукти, які містять багато води, швидко псуються (фрукти, молоко). Вільна волога утримується в матеріалі механічно, за рахунок дисперсної просторової сітки матеріалу. Вона слабко в’язана з сухими речовинами може бути легко видалена з матеріалу. Під час висушування, заморожування, розморожування вільна волога видаляється досить легко, що призводить до втрати маси продуктів.Документ Звичка українців споживати сало - здорова традиція(2014) Зінченко, Наталія Юріївна; Сімурова, Наталія Вячеславівна; Попова, Інна ВадимівнаРодзинкою багатьох українських страв є саме сало - згадати хоча б апетитний борщ зі шкварочками. Самий культовий продукт українців навряд чи коли-небудь перестане бути популярним. Адже якісне свіже сало - це не лише смачно, але й корисно.Документ Квантово-хімічне моделювання взємодії вуглеводів – структурних одиниць інуліну з амінооцтовою кислотою(НУХТ, 2010) Попова, Інна Вадимівна; Зінченко, Наталія Юріївна; Слива, Юлія ВолодимирівнаПри переході олігосахариди у водний розчин глобулярна структура поступово переходить у спіралеподібну. При цьому чим більше розведений розчин, тим менш стійкою стає глобулярна структура. In the time of solubility oligosaccharides globe structure gradually transitive in spiral. Globe structure are steadfast in solution at least concentration.Документ Комп'ютер як засіб навчання(2006) Зінченко, Наталія Юріївна; Баєвська, Валентина ІванівнаЗасоби комп'ютерного навчання придають якісно нові можливості навчанню. Впровадження інформаційних технологій у навчальний процес дає можливість поліпшити результати вивчення конкретної дисципліни (наприклад, органічної хімії). Means of computer teaching give a new chance for teaching. Inculcation information technologis in educational give a chance improve results of study concrete science ( for example, organic chemistry).Документ Координаційні властивості фосфорильованих пентадієнолів(2013) Сімурова, Наталія Вячеславівна; Зінченко, Наталія ЮріївнаОдержані єноли з фосфонільним угрупованням та β-дикарбонільним фрагментом. Показано, що вони є полідентантними лігандами. Вивчено комплексоутворення цих сполук з різними металами. Enols obtained with phosphonyl and β-dicarbonyl groups It has been shown that they are multidentate ligands. Studied their complexation with metal ionsДокумент Ксенобіотики в харчових технологіях(2014) Шелаков, Андрій Ігорович; Зінченко, Наталія ЮріївнаЗменшення токсичної дії ксенобіотиків у харчових продуктах можна досягти або введенням речовин, які знижують їх активність, у технологічний процес, або вживанням відповідних антидотів у харчуванні.Документ Можливості використання природного полімеру - інуліну в виробництві продуктів дієтичного харчування(2014) Зінченко, Наталія Юріївна; Волощук, Світлана ВікторівнаІнулін - основний природний полісахарид у бульбах топінамбура. Молекула інуліну - це поліфруктозний ланцюг, в якому залишки фруктози з'єднані р-(2—>1)- глікозидними зв'язками, причому на одному кінці ланцюга і в середині розміщується по одному залишку глюкопіранози. Inulin - the main natural polysaccharide in tubers of Jerusalem artichoke. molecule inulin - a polifruktoznyy chain in which fructose residues linked p- (2-> 1) - glycosidic linkages, and at one end of the chain in the middle placed on one balance hlyukopiranozy.Документ Недеструктивний аналіз вмісту мінеральних компонентів у вуглеводовмісній харчовій сировині(2022) Попова, Інна Вадимівна; Зінченко, Наталія ЮріївнаПошук оптимальних умов перетворення вуглеводів харчової сировини, зокрема інуліну, пектину, крохмалю на фруктозо-олігосахаридні продукти вимагає ретельного вивчення хімічного складу сировини. Літературні дані свідчать про те, що хімічний склад вуглеводовмісної сировини (коренеплодів цикорію, топінамбуру, цукрового буряку, тощо) зокрема вміст мінеральних компонентів, вивчений ще не повністю і вимагає додаткових досліджень і уточнень. Адже макро- та мікроелементи в його складі не тільки є важливими нутрієнтами, але й можуть брати активну участь у перетвореннях органічних компонентів шляхом комплексоутворення на проміжних стадіях технологічних процесів. Крім того, вимагає до себе уваги і питання можливої взаємодії органічних сполук у складі сировини, зокрема біополімерів, що складають значну частину маси коренів – вуглеводів і білкових сполук .Документ Полісахаридні протекторні покриття стоматологічних пластмас(2019) Попова, Інна Вадимівна; Зінченко, Наталія Юріївна