Перегляд за Автор "Костенко, Єлизавета Євгеніївна"
Зараз показуємо 1 - 20 з 93
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Аналіз сумішей для дитячого харчування на вміст токсичних речовин(2004) Костенко, Єлизавета Євгеніївна; Ковбаса, Володимир Миколайович; Ромашко, Олена Василівна; Ріпка, Наташа ІванівнаПредставлені результати визначення токсичних органічних і неорганічних речовин у зразках дитячого харчування. Presented results of the determination toxic organic and inorganic material in sample of the baby feeding.Документ Аналітична хімiя. Метал-індикаторний метод дослідження комплексів у розчині(2010) Штокало, Мирослава Йосипівна; Костенко, Єлизавета Євгеніївна; Біла, Галина МиколаївнаПоказано широкі можливості метал-індикаторного методу для вивчення безбарвних комплексів, які широко застосовуються в аналізі для розподілу, маскування та визначення мікрокількостей металів. Для студентів, магістрантів, аспірантів вищих закладів освіти, а також хіміків-аналітиків і викладачів, які застосовують фотометричний аналіз у наукових дослідженнях. Displaying broad metal indicator method for studying colorless complexes, which are widely used in the analysis for distribution, masking and determination of trace metals. For students, undergraduates, graduates of higher education institutions, as well as analytical chemists and teachers who used photometric analysis in research.Документ Взаємодія Zn (II) з іммобілізованим на аніонообміннику АВ-17*8 ксиленоловим оранжевим(2007) Костенко, Єлизавета ЄвгеніївнаДосліджено взаємодію Zn (II) з ксиленоловим оранжевим у твердій фазі. Встановлені оптимальні умови проведення реакції, склад комплексу що утворюється на поверхні, запропонована схема взаємодії на межі розподілу фаз. Розроблена методика твердофазного спектрофотометричного визначення Zn (II) з ксиленоловим оранжевим. The interaction of Zn (II) with ksilenolov orange in the solid-phase was studied. The optimum conditions of the reaction and the composition of complex that is formed at the surface were found, and a scheme was proposed for the interaction at the phase boundary. A solid-phase spectrophotometric procedur was developed for determination of Zn (II) with ksilenolov orange.Документ Вивчення комплексу Pb (II) з дітіопірилметаном метал-індикаторним методом(2002) Костенко, Єлизавета Євгеніївна; Штокало, Мирослава Йосипівна; Компанієць, Наталія Сергіївна; Долгарев, А. В.Встановлені оптимальні умови комплексоутворення, склад комплекса, розрахована константа стійкості. The optimum conditions of the reaction and the composition of complex that is formed were found. The complexformation constant were calculated.Документ Визначення Cd (II) за допомогою метилтимолового синього методом твердофазної спектрофотометрії(2007) Костенко, Єлизавета ЄвгеніївнаДосліджена взаємодія Сd (II) з метилтимоловим синім у фазі полімерного аніонообмінника. Встановлені оптимальні умови реакції і склад утворюваного на поверхні комплексу, запропонована схема взаємодії на границі розділу фаз. Розроблена методика твердофазного спектрофотометричного визначення Сd (II) з межею виявлення 0,22 мкг/см3.Документ Визначення вмісту деяких життєво необхідних металів в напоях оздоровчої дії(2001) Ганчук, Вікторія Дмитрівна; Прибильський, Віталій Леонідович; Костенко, Єлизавета Євгеніївна; Вітряк, Оксана ПавлівнаВажливою характеристикою напоїв є їх мінералізація, яка визначаеться сумарним вмістом у напої мінеральних сполук (г/дм3). Проведено вивчення впливу кип'ятіння води на вміст калію, натрію, кальцію та феруму. Показано, що термічна обробка води призводить до значного зменшення феруму (майже вдвічі), та до незначного зменшення вмісту кальцію: у контрольних зразках - 50...55 мг/дм3, а після кип'ятіння - 40...45 мг/дм3. Отримані результати та відповідні висновки дають змогу внести певні корективи у технологію та рецептуру напоїв, які розробляє кафедра біотехнології продуктів бродіння, екстрактів та напоїв. An important characteristic of drinks is their mineralization, which is defined by the total content in the drink mineral compounds (g / dm 3). The study of the influence of boiling water on potassium, sodium, calcium and iron. It is shown that heat treatment of water leads to a significant reduction of iron (almost twice), and a slight reduction of Calcium in control samples - 50 ... 55 mg / dm 3, and after boiling - 40 ... 45 mg / dm 3. The results and corresponding conclusions allow you to make some adjustments in technology and formulation of beverages that develops department of biotechnology fermentation extracts and beverages.Документ Визначення вмісту деяких іонів у питній воді(2001) Костенко, Єлизавета Євгеніївна; Субботка, Оксана Сергіївна; Христіансен, Маргарита Георгіївна; Маринченко, Віктор ОпанасовичПредставлені результати аналізу питної води на вміст іонів Cu (II), Pb (II), Zn (II), Hg (II), Cd (II). Presented results of the analysis of drinking water on contents ion Cu (II), Pb (II), Zn (II), Hg (II), Cd (II).Документ Визначення деяких елементів в карпофорах грибів Agaricus Bisporus (J.E. Lange) Imbach та Pleurotus Ostreatus (Jacq.) P. Kumm(2013) Пешук, Людмила Василівна; Костенко, Єлизавета Євгеніївна; Бутенко, Олена Миколаївна; Ганчук, Вікторія Дмитрівна; Гащук, Олександра ІзидорівнаУ даній статті наведено дані отримані при визначенні деяких елементів у карпофорах грибів. This article presents data obtained in the determination of some elements in mushroom carpophore.Документ Визначення деяких мікроелементів у молоці та молочних продуктах методом твердофазної спектрофотометрії(1997) Костенко, Єлизавета Євгеніївна; Штокало, Мирослава Йосипівна; Христіансен, Маргарита Георгіївна; Шиліна, Галина Володимирівна; Бутенко, Олена МиколаївнаЗапропонована схема твердофазного спектрофотометричного визначення іонів Cu (II), Zn (II), Pb (II), Cd (II), Hg (II), Fe (III) з використанням азо- і сульфофталеїнових барвників, іммобілізованих на аніонообміннику АВ-17 у молочних продуктах. Використовувані методи визначення іонного металу характеризуються задовільною правильністю та результатом повторюваності; висока чутливість і відбір; за швидкістю вони перевищують відомі аналогічні та стандартні методи за умови використання ультразвуку для підготовки тестів та скорочень визначення рівноваги в різнихфазних системах. Для схеми характерна простота експерименту, екологічна безпека не потребує складного дорожнього обладнання, для обслуговування якого необхідні висококваліфіковані кадри та стаціонарна лабораторія. The Offered scheme interface spectrophotometric of the determination ion Cu (II), Pb (II), Zn (II), Cd (II), Hg (II), Fe (III) in the milk products with use immobilized on anionite AB-17 in dairy products. The used methodses of the determination ion metal are characterized by satisfactory correctness and repeatability result; high sensitivity and selection; on velocity they exceed known similar and standard methodses at condition of the use the ultrasound for preparing the tests and speedups of the determination of the balance in differentphase systems. The Scheme is characterized by simplicity of the experiment, ecological safety does not require complex high-priced equipment, for servicing which necessary high skilled personnel and stationary laboratory.Документ Визначення деяких хімічних речовин у питних водах міста Києва(2000) Христіансен, Маргарита Георгіївна; Шиліна, Галина Володимирівна; Костенко, Єлизавета Євгеніївна; Васіна, Т. М.; Ільчик, О. О.Представлені результати визначення основних показників якості питної води з різних районів міста Києва. The Presented results of the determination of the leading indexes quality drinking water from different region of Kiev.Документ Визначення мікроелементного складу грибів(2014) Костенко, Єлизавета Євгеніївна; Бутенко, Олена МиколаївнаУ статті розроблено схеми твердофазного спектрофотометричного та фотометричного визначення мікроелементного складу харчових продуктів із застосуванням барвників кислотного й основного типів. Запропоновані схеми аналізу апробовано на зразках грибів. The schemes for solid-fase spectrophotometry and photometric determination of microelement composition of food products using the dyestuffs of acid and main types arc presented in the article. The offered schemes of the analysis are aplied on mushroom samples.Документ Визначення мікроелементного складу грибів методом твердофазної спектрофотометрії(2011) Костенко, Єлизавета ЄвгеніївнаЗапропонована схема твердофазного спектрофотометричного визначення мікроелементного складу їстівних грибів із застосуванням азо- і сульфофталеїнових барвників, іммобілізованих на аніонообміннику АВ-17*8.Документ Визначення мікроелементного складу харчової добавки «Каркаде» з використанням методу твердофазної спектрофотометрії(2015) Костенко, Єлизавета Євгеніївна; Максименко, Олена Василівна; Бутенко, Олена МиколаївнаРозроблено схему визначення мікроелементного складу харчової добавки «Каркаде». Вміст Pb(II), Cd(II), Zn(II), Hg(II) визначено методом твердофазної спектрофотометрії з використанням іммобілізованих на аніонообміннику АВ-17×8 пірокатехінового фіолетового, метил тимолового синього та хромазурола S відповідно. Вміст Cu(II), Fe(III) та P(V) визначено фотометрично. K, Na, Ca – методом полуменевої спектрофотометрії. Встановлено, що вміст Pb(II), Cd(II), Zn(II), Hg(II), Cu(II), Fe(III) не перевищує ГДК. The scheme determination of trance-element composition of the food additive «Hibiscus» is proposed. Content of Pb(II), Cd(II), Zn(II), Hg(II) as determined by interfase spectrophotometry using immobilized on anion exchanger АВ-17×8 pyrocatechol violet, methylthymol blue, and Chromazurol S. The content of Cu(II), Fe(III), P(V) was determined photometrscally. K, Na, Ca – by flame spectrophotometry. The content of Pb(II), Cd(II), Zn(II), Hg(II), Cu(II), Fe(III) does not exceed the limit possible concentration.Документ Визначення мікрокількостей аскорбінової кислоти в харчових об‘єктах(1998) Штокало, Мирослава Йосипівна; Бутенко, Олена Миколаївна; Кошова, Валентина Миколаївна; Костенко, Єлизавета Євгеніївна; Ілявіна, О. І.Розроблена методика фотометричного визначення аскорбінової кислоти. Представлені результати визначення аскорбінової кислоти в соках. Запропонований варіант твердофазного спектрофотометричного визначення. The Designed methods photometric determinations of the ascorbic acid. The Presented results of the determination of the ascorbic acid in juice. The Offered variant interface spectrophotometric definition.Документ Визначення неіоногенних поверхнево-активних речовин у пральних порошках(2014) Бутенко, Олена Миколаївна; Костенко, Єлизавета ЄвгеніївнаПоверхнево-активні речовини — хімічні речовини, які знижують поверхневий натяг рідини, полегшуючи розтікання і знижуючи міжфазний натяг на межі двох рідин. ПАР зазвичай амфіфільні органічні сполуки (містять як гідрофільні так і гідрофобні групи). Через таку будову вони розчиняються як у неполярних жирах і органічних розчинах, так і в полярній воді. ПАР сприяють змочуванню тіл водою, впливають на стійкість суспензій, емульсій і пін, мають високу миючу дію. Тому їх використовують як миючі засоби, стабілізатори водних дисперсій, пластифікатори у виробництві пластмас, будматеріалів тощо. До ПАР належать: звичайне мило (суміш натрієвих солей жирних кислот — олеати, стеарати натрію), синтетичні миючі засоби, а також спирти, карбонові кислоти, аміни тощо. Surfactants - chemicals that lower the surface tension of the liquid, making it easier spreading and reducing the interfacial tension at the two liquids. South Africa usually amphiphilic organic compound (containing both hydrophilic and hydrophobic groups). Because of this structure as they dissolve in fats and nonpolar organic solutions and in polar waters. South Africa promote wetting water bodies, affecting the stability of suspensions, emulsions and foams have high cleaning action. Because they are used as detergents, stabilizers aqueous dispersions, plasticizers in plastics, building materials and so on. To South Africa include: ordinary soap (a mixture of sodium salts of fatty acids - oleate, sodium stearate), synthetic detergents and alcohols, carboxylic acids, amines and more.Документ Визначення нітратів і нітритів у харчових продуктах(2012) Костенко, Єлизавета Євгеніївна; Бутенко, Олена Миколаївна; Біла, Галина Миколаївна; Ганчук, Вікторія Дмитрівна; Христіансен, Маргарита ГеоргіївнаПредставлені результати іонометричного визначення нітратів у овочах та фруктах, що вирощені в 2011 році в різних районах України. Представлені результати фотометричного визначення нітритів у ковбасних виробах від різних товаровиробників. The Presented results ionometric determinations nitrate in vegetable and fruit, which have grown in 2011 in different region of the Ukraine. The Presented results photometric determinations nitrite in sausage product from different producers.Документ Визначення токсичних металів у харчових продуктах методом твердофазної спектрофотометрії(1997) Костенко, Єлизавета Євгеніївна; Штокало, Мирослава Йосипівна; Христіансен, Маргарита ГеоргіївнаВизначені умови іммобілізації барвників на поверхні АВ-17-8 та КУ-2-8. Досліджена взаємодія Cu (II), Pb (II), Zn (II), Hg (II), Fe (III), Sn (IV), Zr (IV), Ti (IV) з отриманими твердофазними реагентами. Визначені: оптимальні умови реакцій, кількісні характеристики складу і стійкості поверхневих комплексів; показники ефективності іонообмінників з іммобілізованими барвниками. Розроблений ряд нових твердофазно-спектрофотометричних методик визначення металів у об´єктах. The conditions of the immobilization dyes at the surface АВ-17-8 and КУ-2-8 were found. The interaction of Cu (II), Pb (II), Zn (II), Hg (II), Fe (III), Sn (IV), Zr (IV), Ti (IV) with the surface reagents was studied. The optimum conditions of the reactions, quantitative characteristics of the composition and the surface compounds stability; the effective dates of the modified sorbents have been obtained. A new solid-phase spectrophotometric procedures was developed for determination of the metal iones in the objects.Документ Визначення токсичних металів у харчових продуктах методом твердофазної спектрофотометрії(1998) Штокало, Мирослава Йосипівна; Костенко, Єлизавета Євгеніївна; Христіансен, Маргарита Георгіївна; Шиліна, Галина Володимирівна; Бутенко, Олена МиколаївнаВизначені умови іммобілізації барвників на поверхні АВ-17-8 та КУ-2-8. Досліджена взаємодія Cu (II), Pb (II), Zn (II), Hg (II), Fe (III), Sn (IV), Zr (IV), Ti (IV) з отриманими твердофазними реагентами. Визначені: оптимальні умови реакцій, кількісні характеристики складу і стійкості поверхневих комплексів; показники ефективності іонообмінників з іммобілізованими барвниками. Розроблений ряд нових твердофазно-спектрофотометричних методик визначення металів у об´єктах. The conditions of the immobilization dyes at the surface АВ-17-8 and КУ-2-8 were found. The interaction of Cu (II), Pb (II), Zn (II), Hg (II), Fe (III), Sn (IV), Zr (IV), Ti (IV) with the surface reagents was studied. The optimum conditions of the reactions, quantitative characteristics of the composition and the surface compounds stability; the effective dates of the modified sorbents have been obtained. A new solid-phase spectrophotometric procedures was developed for determination of the metal iones in the objects.Документ Використання деяких сульфофталеїнових барвників, іммобілізованих на аніоніті АВ-178, для визначення вмісту Pb(II), Cu(II), Hg(II) ТА Zn(II) у фруктових соках(2017) Костенко, Єлизавета Євгеніївна; Мельник, Людмила Миколаївна; Матко, Світлана Василівна; Мальований, Мирослав МихайловичВстановлені умови іммобілізації ксиленолового оранжевого, метилтимолового синього, пірокатехінового фіолетового та хромазурола S на поверхні аніоніту АВ-178. Досліджена взаємодія іонів Cu (II), Pb (II), Zn (II), Hg (II) з отриманими твердофазними реагентами. Визначені: оптимальні умови реакцій, кількісні характеристики складу та стійкості поверхневих комплексів; показники ефективності аніонообмінників з іммобілізованими барвниками. Представлені результати твердофазно-спектрофотометричного та фотометричного визначення мікрокількостей іонів Cu (II), Pb (II), Zn (II), Hg (II) у фруктових соках, очищених палигорскітом. The conditions of the immobilization Xilenol orange, Methiltimolov blue, Pirokatehin violet and Hromazurol S at the surface anionite АВ-178 were found. The interaction of Cu (II), Pb (II), Zn (II), Hg (II) with the surface regents was studied. The optimum conditions of the reactions, quantitative characteristics of the composition and the surface compounds stability; the effective dates of the surface anionite with the immobilization sulphophalein dyes have been obtained. The results of solid-phase spectrophotometric and photometric determination of small amount iones Cu (II), Pb (II), Zn (II), Hg (II) in fruit juice, which clean of paligorskhit, was presented.Документ Використання метал-індикаторного методу для оцінки протекторних властивостей основних компонентів харчових продуктів(2009) Боднар, А. В.; Бобель (Зінченко), Інна Миколаївна; Костенко, Єлизавета Євгеніївна; Штокало, Мирослава Йосипівна; Ковбаса, Володимир Миколайович; Терлецька, Віта АльбертівнаДосліджено комплексоутворення плюмбуму (II) з казеїном, лактозою та амінокислотами харчових продуктів. Встановлено склад утворюваних сполук. Стійкість комплексів оцінена за допомогою концентрації вільних іонів металу, що знаходяться в рівновазі з комплексоутворюючими сполуками та константами рівноваги реакції комплексоутворення. It was investigated the complex formation of Lead (II) with a casein, lactose and amino acids of food products. There was determined composition of such complex formations.The stability of complexes was appraised by the concentration of free metal ions, which are in an equilibrium with complex formative connections and constants of equilibrium reaction of complex formation.