Перегляд за Автор "Куделко, Альона Олександрівна"
Зараз показуємо 1 - 11 з 11
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Біологічна цінність зеленого смузі з хлорелою(2023) Стеценко, Наталія Олександрівна; Куделко, Альона ОлександрівнаУ роботі встановлено оптимальну рецептуру зеленого смузі з хлорелою, який має високі показники біологічної цінності білку. Скор першої лімітованої незамінної амінокислоти зростає на 30%, коефіцієнт утилітарності білку, тобто рівень його засвоєння, підвищується на 23% і досягає 82%. Масова частка амінокислот, які використовуються нераціонально, у продукті стає меншою на 17,3%. Регулярне споживання функціонального смузі з хлорелою сприятиме зміцненню імунітету; виведенню токсинів та важких металів; компенсації наслідків стресу; покращенню пам'яті; подовженню молодості організму людини. The work established the optimal recipe for a green smoothie with chlorella, which has high indicators of the biological value of protein. The score of the first limited essential amino acid increases by 30%, the utilitarian coefficient of the protein, i.e. the level of its assimilation, increases by 23% and reaches 82%. The mass share of irrationally used amino acids in the product becomes smaller by 17.3%. Regular consumption of a functional smoothie with chlorella will help strengthen immunity; removal of toxins and heavy metals; compensation for the effects of stress; improving memory; prolonging the youth of the human body.Документ Використання нетрадиційних видів зернової сировини у виробництві продуктів оздоровчого спрямування(2022) Бажай-Жежерун, Світлана Андріївна; Куделко, Альона ОлександрівнаВикористання нетрадиційних видів зернової сировини таких як чумиза (Setaria italica), теф, просо пальчасте (Eleusine coracana (L.) Gaertn.), плоди кіноа (Chenopōdium quīnoa) тощо надає можливість створювати нові харчові продукти, зокрема оздоровчого та лікувально-профілактичного спрямування, а також виготовляти поживні страви у закладах громадського харчування. The use of non-traditional types of grain raw materials such as chumiza (Setaria italica), teff, finger millet (Eleusine coracana (L.) Gaertn.), quinoa fruits (Chenopōdium quīnoa), etc., provides an opportunity to create new food products, in particular, health-improving and therapeutic-prophylactic direction, and also make nutritious meals in catering establishments.Документ Вплив дефіциту білка на організм дитини(2022) Куделко, Альона Олександрівна; Бажай-Жежерун, Світлана АндріївнаБілки є одним з незамінних компонентів харчування, які забезпечують нормальне функціонування організму дитини. Для дитячого організму, окрім основних восьми, незамінними також є амінокислоти аргінін та гістидін. Аргінін бере участь у зв'язках між нервовими клітинами, покращує пам'ять, підвищує бадьорість, знижує депресію; підвищує імунітет і резистентність до інфекційних захворювань, швидкість загоювання ран. Гістидін впливає на імунні реакції, входить до складу гемоглобіну, забезпечує буферну ємність еритроцитів. Найкраща профілактика білкової недостатності – збалансоване та різноманітне харчування, правильний його режим та баланс білків в організмі. Proteins are one of the indispensable components of nutrition that ensure the normal functioning of the child's body. For a child's body, in addition to the basic eight, the amino acids arginine and histidine are also indispensable. Arginine is involved in connections between nerve cells, improves memory, increases cheerfulness, reduces depression; increases immunity and resistance to infectious diseases, speed of wound healing. Histidine affects immune reactions, is a part of hemoglobin, provides buffer capacity of erythrocytes. The best prevention of protein deficiency is a balanced and varied diet, its correct regimen and the balance of proteins in the body.Документ Вплив дисбалансу Омега-3 та Омега-6 жирних кислот на організм людини(2022) Куделко, Альона Олександрівна; Попова, Інна ВадимівнаДисбаланс жирних кислот обумовлений способом харчування. Це відбувається за рахунок споживання продуктів з великою кількістю рослинних жирів: майонезу, соусів, продуктів фастфуду (наприклад картоплі фрі), кондитерських виробів (мафіни, печиво, шоколадні батончики, крекери). Але цей факт не виключає повного вилученя з раціону Омега-6 кислоти. Це лише означає, що потрібно зменшити кількість продуктів, в яких міститься надлишок Омега-6 кислот.Документ Дослідження виробничого травматизму у будівельній галузі України(2023) Куделко, Альона Олександрівна; Євтушенко, Ольга ВолодимирівнаУ роботі зазначено, що майже 15% від загальної кількості травмувань на виробництві зі смертельним наслідком відбуваються саме у будівельній галузі. Тому статистичне дослідження причин, наслідків та обставин виробничого травматизму у будівельній галузі України дозволить визначити пріоритетні напрямки ефективного планування заходів з охорони праці.Документ Доцільність фортифікації борошна(2023) Куделко, Альона Олександрівна; Бажай-Жежерун, Світлана АндріївнаФортифікація борошна, процес збагачення вітамінами та мінеральними речовинами для підвищення поживних якостей і позитивного ефекту для здоров’я людей, є обов’язковою у 36 країнах світу. На ринку України впроваджено у виробництво борошно збагачене цинком, залізом, фолієвою кислотою та вітамінами А, D3, B1, B2, B6, PP, B12 . Зазвичай, добавка вітамінів і мінералів в борошно здійснюється в процесі розмелювання шляхом додавання невеликих обсягів порошкоподібного «преміксу поживних елементів» . Завдяки фортифікації борошна знижується рівень захворювань, пов'язаних з гіповітамінозами та гіпомікроелементозами. Fortification of flour, the process of enriching it with vitamins and minerals to increase nutritional qualities and have a positive effect on people's health, is mandatory in 36 countries around the world. Flour enriched with zinc, iron, folic acid and vitamins A, D3, B1, B2, B6, PP, B12 has been put into production on the Ukrainian market. Usually, the addition of vitamins and minerals to flour is carried out during the grinding process by adding small amounts of a powdered "premix of nutritional elements". Thanks to the fortification of flour, the level of diseases associated with hypovitaminosis and hypomicroelementosis decreases.Документ Дієтичні добавки з хлорели та їх вплив на організм людини(2023) Куделко, Альона Олександрівна; Стеценко, Наталія ОлександрівнаДієтичні добавки з Chlorella володіють антитоксичною і антиоксидантною дією. Вони можуть заповнити деякі дефіцити речовин, з якими зазвичай стикаються вегани та вегетаріанці, зокрема дефіцит білку, вітамінів В12, К та есенціальних мінеральних речовин. Показаннями до застосування хлорели є зміцнення загального імунітету; виведення токсинів та важких металів; компенсація наслідків стресу; покращення пам'яті; продовження молодості організму. Dietary supplements with Chlorella have antitoxic and antioxidant effects. They can fill some of the nutrient deficiencies that vegans and vegetarians commonly experience, including protein, vitamin B12, K, and essential mineral deficiencies. Indications for the use of chlorella are strengthening of general immunity; removal of toxins and heavy metals; compensation for the effects of stress; memory improvement; continuation of the body's youth.Документ Купажована олія розторопші плямистої та насіння льону(2024) Стеценко, Наталія Олександрівна; Куделко, Альона ОлександрівнаПри створенні купажованої олії зі збалансованим вмістом поліненасичених жирних кислот доцільно поєднувати олію розторопші плямистої з лляною олією, яка характеризується високим вмістом w-3 жирних кислот. Якщо купажована олія буде використовуватися у харчуванні здорових людей, то відсоток лляної олії у купажі має становити від 7,8% до 10,0%. Для людей, що мають серцево-судинні захворювання, відсоток лляної олії у купажі з олією розторопші має становити 13,3%Документ Особливості вилучення біологічно активних речовин із рослинної сировини(2022) Куделко, Альона Олександрівна; Запорожець, Юлія Владиславівна; Мельник (Ткачук), Наталія АндріївнаЕкстрагування біологічно активних сполук із рослинної сировини є важливим технологічним процесом, підвищення ефективності якого впливає на техніко-економічні показники виробництва цілого ряду галузей промисловості. В роботі досліджено процес екстрагування біологічно активних речовин зі свіжого гарбузаДокумент Оцінювання збалансованості жирнокислотного складу олії розторопші плямистої(2024) Куделко, Альона Олександрівна; Стеценко, Наталія ОлександрівнаБуло встановлено, що загальний вміст поліненасичених жирних кислот групи w-6 у олії розторопші плямистої дорівнює 52,4%, мононенасичених жирних кислот, переважно олеїнової – 23,6%, а насичених жирних кислот – 18,4%. Такий жирнокислотний склад не є збалансованим. Зокрема, співвідношення між мононенасиченими та поліненасиченими жирними кислотами становить 1:0,45 при нормі 1:2. Співвідношення між насиченими та поліненасиченими жирними кислотами становить 1:0,35 при нормі 1:3. Цінні поліненасичені жирні кислоти групи w-3 в олії розторопші плямистої практично відсутніДокумент Характеристика дієтичних добавок для зміцнення нервової системи на ринку Німеччини(2023) Куделко, Альона Олександрівна; Стеценко, Наталія ОлександрівнаНаразі понад один мільйон громадян України, які залишили свою країну з кінця лютого 2022 року через повномасштабну російську агресію, перебувають у Німеччині. Тому доцільно охарактеризувати асортимент дієтичних добавок, призначених для поліпшення стану нервової системи, на ринку цієї країни. Дієтичні добавки виявляють загальнозміцнювальну дію на організм, зменшують тривожність, напругу, стрес, головний біль, поліпшують якість сну та регулюють його тривалість. Отже, застосування дієтичних добавок у харчових раціонах українців є досить актуальним та допоможе вирішити ряд проблем, зокрема і тих, що пов’язані з розладами нервової системи.