Перегляд за Автор "Лазаренко, Микола Миколайович"
Зараз показуємо 1 - 8 з 8
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Визначення відношення числа мікро- та макропор по даним термогравіметрії(2009) Лазаренко, Микола Миколайович; Лазаренко, Михайло Васильович; Баглюк, Сергій ВолодимировичЗапропоновано розширити можливості диференціального термічного аналізу та якісно проаналізувати число макро- і мікропор по відношенню до найбільш імовірних у досліджуваному зразку. Об’єктом дослідження було вибрано гігроскопічну біополімерну речовину – природний картопляний крохмаль. Результати досліджень отримані на основі аналізу теплофізичних та гравіметричних характеристик. It was proposed to extend the possibilities of differential thermal analysis and qualitatively analyze the number of macro- and micro pores in relation to the most probable ones in the sample. The hygroscopic biopolymer material is naturalpotato starch, which was chosen as object of the study. The research results were obtained by analyzing of the thermofisical and gravimetric characteristics.Документ Вплив молекулярної рухливості у системі триацилгліцеринів на їх діелектричні та теплофізичні властивості(2013) Лазаренко, Микола Миколайович; Лазаренко, Михайло Васильович; Баглюк, Сергій Володимирович; Копильцев, Дмитро ВітальйовичДосліджені теплофізичні та діелектричні властивості рафінованої соняшникової олії, яка є сумішшю триацилгліцеринів і супутніх речовин, з різною термічною передісторією. Розглянута природа релаксаційних та фазових переходів, що спостерігалися на температурних залежностях питомої теплоємності і комплексної діелектричної проникності. На основі цього вивчено зміни структури та хімічного складу соняшникової олії у результаті її нагрівання в умовах звичайного використання, де можливі процеси термічної та термоокислювальної деструкції з утворенням шкідливих речовин, які можуть переходити у продукти харчування. Це має важливе прикладне значення у виборі режимів приготування корисних для здоров’я людини харчових продуктів. The thermophysical and dielectric properties of the refined vegetable oil, which is a mixture of triacylglycerols and related substances, with different thermal prehistory are investigated. The nature of relaxation and phase transitions, which are observed on the temperature dependences of the specific heat capacity and the complex dielectric permeability, is considered. According to the material changes of the structure and chemical consistency of vegetable oil are studied as a result of oil warming in normal conditions. There are the processes of thermal and oxidative degradation with the formation of harmful substances, which can be transformed into the foodstuffs in normal conditions. It has important implications in the modes choice of healthy food preparation.Документ Вплив структури молекули на діелектричні властивості триацилгліцеридів(2019) Демидюк, О. Ф.; Лазаренко, Микола Миколайович; Алєксєєв, Олександр Миколайович; Алєксєєв, Сергій Олександрович; Бохван, С. І.; Лазаренко, Михайло ВасильовичОдержані з експерименту і теоретично значення величин зміни порівнюючи діелектричну проникність, можна припустити що рух окремих топологічних солітонів, спричиняє переорієнтацію аліфатичних ланцюгів, складно ефірних груп та гідроксильних груп і обумовлює діелектричний релаксаційний процес. Різна інтенсивність релаксаційного процесу в три стеарині, три олеїні, тририцинолеїні є наслідком того, що топологічні солітони переорієнтовують різні полярні групи.Документ Дослідження впливу термоокислювальної деструкції на молекулярну рухливість у системі триацилгліцеринів соняшникової олії(2013) Лазаренко, Микола Миколайович; Лазаренко, Михайло Васильович; Баглюк, Сергій ВолодимировичДосліджені теплофізичні та діелектричні властивості рафінованої соняшникової олії, яка є сумішшю триацилгліцеринів і супутніх речовин, з різною термічною передісторією. Розглянута природа релаксаційних та фазових переходів, що спостерігалися на температурних залежностях питомої теплоємності і комплексної діелектричної проникності. На основі цього вивчено зміни структури та хімічного складу соняшникової олії у результаті її нагрівання в умовах звичайного використання, де можливі процеси термічної та термоокислювальної деструкції з утворенням шкідливих речовин, які можуть переходити у продукти харчування. The thermophysical and dielectric properties of the refined vegetable oil, which is a mixture of triacylglycerols and related substances, with different thermal prehistory are investigated. The nature of relaxation and phase transitions, which are observed on the temperature dependences of the specific heat capacity and the complex dielectric permeability, is considered. According to the material changes of the structure and chemical consistency of vegetable oil are studied as a result of oil warming in normal conditions. There are the processes of thermal and oxidative degradation with the formation of harmful substances, which can be transformed into the foodstuffs in normal conditions.Документ Молекулярна рухливість у системах насичених триацилгіцеридів(2014) Алєксєєв, Олександр Миколайович; Алєксєєв, Сергій Олександрович; Грабовський, Ю. Є.; Бохван, С. І.; Лазаренко, Микола Миколайович; Лазаренко, Михайло Васильович; Баглюк, Сергій ВолодимировичТриацилгліцериди (ТАГ) є головними компонентами природних біологічних ліпідів рослинного, мікробіологічного та тваринного походження. Суміші триацилгліцеридів з різною довжиною радикалів характерні для природних рослинних олій. У харчовій промисловості застосовуються технологічні процеси, зокрема, гідрогенізація, внаслідок якої в молекулах зникають подвійні ковалентні зв'язки між атомами вуглецю і утворюються системи ТАГ з насиченими С-С зв'язками. Інформація про особливості теплофізичних та діелектричних властивостей є важливою для сучасних технологій переробки, використання та контролю якості продукції, що містять ТАГ. Triacylglycerides (TAG) are the main components of biological lipids of plant, microbial and animal origin. Mixtures of different length triacylglycerides radicals characteristic of natural plant oils. In the food industry used processes, including hydrogenation, which resulted in molecules disappear double covalent bonds between carbon atoms and formed TAG system with saturated C-C bonds. Information about the features of thermophysical and dielectric properties is important for modern processing technology, use and quality control of products containing TAG.Документ Релаксаційна спектрометрія та її прикладне значення(2017) Баглюк, Сергій Володимирович; Лазаренко, Михайло Васильович; Алєксєєв, Олександр Миколайович; Лазаренко, Микола МиколайовичДокумент Релаксаційні та фазові переходи рослинного жиру(2001) Лазаренко, Микола Миколайович; Дядечко, Олена Володимирівна; Баглюк, Сергій Володимирович; Король, Анатолій МиколайовичРослинний жир має розгалужену макромолекулу, яка складається з триацилгліцеринів. Фізичні та технологічні властивості рослинного жиру визначаються аморфно-кристалічним станом. Порівняно з процесами кристалізації є практично не вивченим аморфний стан і зміни термодинамічних і кінетичних параметрів у ньому. У роботі розраховані релаксаційні характеристики процесів склування. Vegetable fat is a branched macromolecule consisting of triacylglycerols. Physical and technological properties of vegetable fat determined amorphous-crystalline state. The amorphous state and changes of the thermodynamic and kinetic parameters hardly have studied compared with the processes of crystallization. In this paper we calculated the relaxation characteristics vitrification processes.Документ Фазові перетворення в деяких аліфатичних молекулярних кристалах в умовах обмеженого простору(2011) Лазаренко, Микола Миколайович; Алєксєєв, Олександр Миколайович; Алєксєєв, Сергій Олександрович; Грабовський, Ю. Є.; Лазаренко, Михайло ВасильовичФазові перетворення у наноструктурованих 1-октадецуні та 10-ундеценовій кислоті досліджено за допомогою теплофізичних методів. ІЧ-спектроскопії та рентгеноструктурного аналізу. Показано, що 1-октадецен як в поруватій матриці кремнію, так і в об’ємі кристалізується з орторомбічною підкоміркою, а ундеценова кислота в поруватій матриці кремнію і в об’ємі кристалізується з різними підкомірками, хоча великий період кристала залишається незмінним. В наноструктурованому 1-октадецені в околі 600С, а в наноструктурованій ундеценовій кислоті в колі -950С відбувається перехід від орторомбічної кристалічної до орторомбічної ротаційно-кристалічної фази в граничному шарі. Температура плавлення в умовах обмеженого простору знижується для обох сполук (∆Т=110С та ∆Т=190С відповідно).